J Dilla ‘Ruff Draft’

J Dilla har efter hans død sidste år opnået endnu større anerkendelse og berømmelse, end da han levede, og med genudgivelsen af ep’en ‘Ruff Draft’ fra 2003 vil vi fortsat ligge øre til hans tilstedeværelse. Men hvad skal vi egentlig bruge en genudgivelse til? Jo, for det første blev ep’en kun trykt på vinyl i et meget begrænset oplag, og så er det et album, der lagde grundstenen til en helt ny stil for en af tidens største hiphop-producer. Et stilskifte der blandt andet førte til nyklassikeren Jaylib.

Albummet som helhed bliver næsten perfekt beskrevet af ham selv på introen: »You wanna bounce in your whip with that real live shit. Sound like it’s straight from the ma’fuckin’ cassette!« Som det ligger i citatet, så er det et album uden hans karakteristiske soulsamples og minimalistiske trommeunivers. I stedet er Ruff Draft fyldt med beskidte og rå trommer, rallende bass-lines, der bliver toppet med obskure samplinger, og syrede synthesizere. Tag bare nummeret ‘Wild’ hvor det gennemgående tema mest af alt minder om en, der spiller på sav, og ja, J Dilla formår alligevel at ramme plet.

Lyrisk er han i samme beskidte rille, med tekster, der hovedsageligt handler om at repræsentere Detroits mindre pæne gader, og dette udføres med de klassiske referencer til hjemmedrengene, biler, penge og damer. Det lyder måske trivielt, men det er alt andet, for til rå beats hører beskidte tekster. Desværre er det kun en ep på en lille halv times tid, men heldigvis fungerer det som et af de gamle højtelskede kassettebånd, man blev ved at spille igen og igen.

J Dilla ‘Ruff Draft’. 'Ruff Draft'. Album. Stones Throw/VME.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af