The Floor is Made of Lava: »Rock og hiphop er ikke som hund og kat«

Vi varmer op til årets Roskilde Festival med at præsentere nogle af de mest spændende navne på, der spiller koncerter på Pavilion Junior scenen i opvarmningsdagene. Mød de danseindbydende drengerøve fra The Floor is Made of Lava her.

Der er vulkansk aktivitet på den danske upcoming-scene. Trykket fra undergrunden har i de seneste år hobet sig op for et nyt kuld af unge, danske rockbands, og på vej gennem gennembruddets jordskorpe finder man The Floor Is Made Of Lava, blot kaldet The Lava blandt fans.

Konceptet er enkelt. Kvartetten spiller danseindbydende og ‘no nonsense’ postpunk med Franz Ferdinand som nær slægtning. Men også andre inspirationskilder har fundet vej til øvelokalet.

»Eagles of Death Metal har reddet min tro på musik«, fortæller forsanger Thobay K. om de amerikanske ørkenrockere. »Før bandet fandt sammen til en fest, havde jeg mistet lysten til at spille, og samme måde som Eagles ikke hænger med mulen, fandt vi gejsten ved at være flabede. Vi har hørt meget pylrerock à la Radiohead og Interpol, så nu gør vi det stik modsatte af, hvad der faldt os naturligt ind førhen«.

Én-strenget flabethed
Hvad er mere naturligt, end at starte et rockband uden at kunne spille? Nød lærer dreng at spille på én streng, afslører Thobay:

»Jeg har aldrig taget guitartimer, jeg kan ingen akkorder og har engang smidt en bog om skalaer ud, fordi det fungerede bedre at lytte. Derfor har vi ét dogme: Riffs må kun spilles som enkelttoner«.

Om det er en nem nødløsning eller en effektiv indgangsvinkel, så virker det og hype-hysteriet har for længst rettet sigtet mod The Lava. I 2006 delte de hjemmebrændte singler med nummeret ‘Told Her I’m From Compton’ ud til Danmarks Radios endags-festival, Radiohuset Rocker. Året efter stod de selv på den prominente scene. Og netop historien om Los Angeles-bydelen Compton blev senere ørehænger i P3’s Elektriske Barometer. Næste mål er et album.

»Vi er godt i gang med at indspille pladen«, fortæller forsanger Thobay K. De der har taget sig god tid til at indfange debutens toner. Først til oktober udkommer det, men da The Lava for et år siden underskrev en pladekontrakt, havde de heller ikke mere end tre numre på setlisten.

»De tog en stor chance ved at satse på os. Vi var ikke engang kommet ud af øvelokalet og havde ingen koncerterfaring«.

Valget faldt på hiphop-selskabet TABU, der tidligere har haft succes med rockhåbet Veto, mens Vetos forsanger, Troels Abrahamsen, producerer.

Sexistisk chok
»Rock og hiphop er ikke som hund og kat«, erklærer Thobay og peger på Dangermouses ‘The Grey Album’ som et fantastisk mix af Beatles og Jay-Z. Selv synger han en karakteristisk spoken word-vokal, hvor han skeler til ægte gangsta-rap fra N.W.A. I civil hedder han Thobias, men som ægte hiphopper har han taget sig et kunstnernavn, og koblingen til hiphop-miljøet har givet en del misforståelser. Med ord som ‘bitch’ og pornografiske metaforer i lyrikken er gruppen blevet anklaget for mandschauvinisme.

»Jeg var i chok over en koncertanmeldelse, der anklagede os for at se ned på kvindekønnet. Nok er vores tekster ikke ligefrem stuerene, men opfatter man dem som direkte nedsættende om kvinder, er selvironien røget et par fodboldstadions over hovedet på én. Hvem fanden tager en hvid mand, der påstår han er fra Compton seriøst. Så nej, jeg er ikke mandschauvinist«, tager Thobay til genmæle.

Et kig The Lavas koncertkalender afviser også beskyldningerne som under bæltestedet. De er på plakaten til den tyske Fusion-festival, der med gammelkommunistisk look og nyfeministisk korrekthed blandt andet omtaler alt personale i hunkøn. Hvis sexisme-anklagerne har noget på sig, er de i så fald blevet hyret til at være skydeskive for publikum med æg og tomater som kasteskyts.

Efter Tyskland venter Roskildes Pavilion Junior scene, hvor de fire drenge, der hver især er vokset op i Haderslevs bløde muld og nær vadehavet ved Esbjerg og Fanø, vil lægge glohed gulvvarme ind under Roskilde-smatten og riste dine fodsåler, indtil du danser efter deres pibe.

The Floor is Made of Lava spiller på Pavilion Junior på Roskilde Festival onsdag klokken 18:00.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af