Negash Ali

Kun 18 år og klog på livet. Det er ganske imponerende at høre Negash Ali rappe sig igennem sit (solo)debutalbum. Den unge århusianer har – foruden et stilsikkert flow og en karakteristisk stemme – en enestående evne til at sætte ord på verden omkring sig og udtrykke det i overbevisende fortællinger.

De kredser ofte om det familiære i både nutidig og historisk kontekst. Albumtitlen ‘Asmarino’ er da også slang for en person med tilknytning til hovedstaden i Eritrea, Asmara, hvor Negash Alis familie stammer fra. Det danner grobund for et dragende tekstunivers om baggrund, tilhørsforhold, opvæksten som flygtning og det at være ung i Danmark.

Det gør Negash Ali med et direkte, men også nøgternt og nuanceret sprogbrug. ‘We Get By’ handler således om modsætningerne i verdensbefolkningens levevilkår, ‘Your Free’ behandler det dilemma, man står i som ung på tærsklen til voksen, og ‘Fuck Up’ antyder både racisme og politivold for at ende i selverkendelse:»Calling them Nazis, playing the race card / ’til I realized, I did what they accused me off«.

Med en soulfyldt og stemningsladet rytmebund formår Negash Ali at indvie lytteren i den ene personlige historie efter den anden, mens han både slikker sårene (‘Stronger Now’) og ser fremad (‘Move Along’). Havde alle beats haft samme bid, som teksterne har tæft, ville dette være tæt på den perfekte plade. Men overlegent og overbevisende kan vel også gøre det fra dansk raps nye ener på engelsk.

Negash Ali. 'Asmarino'. Album. City Hall/Playground.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af