Kærlighed til Kjeld Tolstrup

Tirsdag mistede den danske klubscene en pioner og mastodont, da dj og radiovært Kjeld Tolstrup afgik ved døden kun 45 år gammel. At han har været været en inspirationskilde, støtte og varm ven for enormt mange, blev tydeligt, da vi bad profiler i klubmiljøet kommentere det store tab. Her følger venner og kollegers uredigerede reaktioner.

Djuna Barnesdj og journalist/forfatter
»Kjeld var båret og indbegrebet af nysgerrighed og altid åben for alle. Nye genrer og nye mennesker. Hvis man kunne noget, så han det med det samme og altid som den første. Kjeld inspirerede mig til at begynde at spille plader, og jeg har aldrig – heller ikke internationalt – set nogen, der kunne matche ham i at spille den rigtige plade på det rigtige tidspunkt i den rigtige sammenhæng.
Den vildeste er væk, og tabet og sorgen er stor. For Kjeld er uerstattelig. Farvel min kære ven. I generationer vil du fylde natten med dit fravær«.

Kasper Bjørke – dj og producer
»Kjeld var en stor inspiration igennem årene og en af de allerbedste dj’s i verden, som jeg nogensinde har hørt spille. Kjeld delte gavmildt ud af sin enorme viden om ny og gammel musik, og det var tydeligt, at han spillede af kærlighed til musikken. Jeg kaldte ham med et glimt i øjet for ’Godfather’, og når jeg fik ros af Kjeld for noget af min egen musik, så betød det utroligt meget. Det var et blåstempel. Jeg vil savne at sludre med Kjeld… om musik, klubscenens ups and downs eller bare om løst og fast. Vi har mistet en sand pioner.

Turboweekend
»Kære Kjeld.
Du står i vores hoveder som ikke bare en af de mest omfavnende musikalske ressourcer i Danmark men også et af de mest kærlige og opfordrende. Fra vi lærte dig at kende omkring 2005, har vi altid lyttet til dine meninger med største respekt, fordi de kom fra en mand, som har undersøgt, evalueret og levet med den elektroniske musik (i den bredeste forstand af ordet), næsten siden den blev født. Ikke som en støvet bibliotekar, men som en levende medspiller. Dine mix udstrålede altid din åbne og nysgerrige personlighed, og samtaler med dig gennem årene gav os selvtillid som et ungt band til at gå vores egne veje fuldt ud. Og så var det utroligt betryggende at vide, at lige meget hvor desillusioneret man selv måtte være til tider over musikkens tilstand, så sad du altid med en musikalsk perle i baglommen, der kunne få alting til at skinne igen. Kjeld, vi nåede ikke at høre alt det, du havde at fortælle. Du er elsket og savnet.
KH
Silas, Martin og Morten«

Kenneth ‘Ned Flanders’ Christiansen – dj og booker på Culture Box
»Kjeld Tolstrup har betydet rigtigt meget for mig. Jeg mødte ham i midthalvfemserne. Han blev hurtigt en rigtig god ven. Han har altid inspireret mig meget. Han var en af grundene til at jeg selv startede med at spille som dj, og han har haft utroligt stor betydning for klubscenen. RIP Kjeld«.

Carl Emil Amundsen – dj og arrangør af Elektronisk Tirsdag
»Jeg stod ikke Kjeld så nær, men har arbejdet sammen med ham en del gange. Altid i god ånd og med store smil. Professionel, venligheden selv og simpelthen den mest habile og alsidige disc jockey i Danmark, er nok den måde jeg vil huske ham. Mine tanker går til hans familie og hans nære venner«.

Thomas Fleurquin – chef for Distortion Festival
»Kjeld var en fuldstændig unik dj. ingen havde så stort talent som ham for at fylde et dansegulv. Jeg glemmer aldrig en fest for den schweiziske ambassade en mandag aften med et publikum med en gennemsnitsalder på 55 (jeg gentager lige: ’ambassade’ + ’mandag’ + ’schweizisk’ + ’voksen/moden’). Jeg tænkte, at hvis den fest overhovedet skulle have en chance, var der kun én mand til jobbet, men jeg troede egentlig ikke på, at det var muligt at få noget som helst stemning ud af den fest. Samtlige gæster endte på dansegulvet. Det var fuldstændigt utroligt.
Udover hans talent for dansegulvet er han også en legende uden lige på den danske musikscene. Han hang fast i den sjoveste og vildeste del af den festlige undergrund, så længe som hans helbred tillod ham det – det vil sige indtil for et par år siden. Han var så sød og rar og dedikeret til det sidste. Alle elsker Kjeld«.

Frederik ‘2000F’ Birket-Smith
– dj, producer og medlem af Ohoi!
»Kære Kjeld. Kram, kærlighed og evig bas. PS. Tak for Shut Up And Dance-pladerne, de har fået et godt hjem«.

Lars Top-Galia – medlem af Sort Sol og koncertarrangør
»Sort Sols første møde og musikalske samarbejde med Den Mægtige Kjeld Tolstrup i foråret 1991 blev starten på 20 års givende musikalsk sparring og venskab. Men det blev også min første reelle kontakt med ‘hans scene’ – dj-scenen – og det var helt på Kjelds initiativ.
Det er et faktum, at Kjelds personlighed var varm, godt begavet og givende til det ekstreme. At hans omfattende popkunstneriske viden var ganske unik er uomtvistelig. Særlig svært bliver savnet af vores timelange natlige telefonsamtaler de senere år. Dér kunne Kjeld være stille, men skarp. Kjeld var et Natmenneske«.

Jean Von Baden – dj og festarrangør
»Kjeld Tolstrup var uden tvivl det mest givende og inspirerende menneske, jeg har været tæt på i mit lange festlige liv. En form for farlig far, der altid sagde »Gør det med måde, men gør det bedst«.
Da jeg brækkede tre ribben på vores Lækker-tour til New York, spurgte jeg: »Far, skal jeg tage hjem eller tømme minibaren?« Kjeld svarede: »Tøm minibaren. Du kan ligge ned, når du kommer hjem. Nu skal vi sgu feste«.
Et faderligt råd der sikkert var forkert ifølge normen, men Kjeld fulgte ikke normen, og jeg fik verdens vildeste nat i NYC, som jeg aldrig vil glemme, og ribbenene er helet og mindet intakt. Jeg vil altid elske min natklubfar og skylder ham alt vedrørende musik«.

Silas Moldenhawer
Kenton Slash Demon og When Saints Go Machine
»Kjelds store kærlighed til musik var på alle måder beundringsværdig. Han var en pioner i dansk musik og en kæmper for de alternative scener. Hans unikke lyst til at dele og fortælle om musik vil vi savne«.

Simon Frank ejer af natklubben Simons
»Jeg har aldrig følt mig mere underlegen, når emnet faldt på musik, end når jeg snakkede med Kjeld. Men selv om man var lysår bagud, kunne man ikke undgå at mærke hans ivrighed efter at formidle sin passion og viden videre. Han vil blive savnet på den danske musik- og klubscene. Sender tanker til hans nærmeste venner og familie«.

Tomas Barfod
– dj, producer og trommeslager i WhoMadeWho
»Kjeld har siden starten af min dj- og musikkarriere betydet meget for mig. Han har været gavmild med at dele sin musik og utrolige viden, han var en af de første, som gav mig en chance som dj i blandt andet Special Peoples’ Club og var den første i Danmark til booke WhoMadeWho til All DJ’s Are Idiots. Jeg ved, at næsten samtlige andre danske dj’s har lignende oplevelser«.

Mike Sheridan
dj og producer
»Første gang jeg hører Kjeld spille er tilbage i D’Store Mix-dagene på P3. Første gang jeg møder ham, er jeg i praktik på efterfølgeren P3 Klub. I hans gæstemix spiller han 40 plader og råber efter tre kvarter: »Nu har jeg ikke flere plader tilbage!«. Han forærer mig de karakteristiske to (eneste medbragte) CD’er, og med et har jeg alle de vigtigste plader fra 2006’s forfærdelige new rave-kultur. Opdateret, på et split sekund.
Gennem de følgende par år lærer jeg ham at kende på min begyndende nattefærd, og alene det at høre ham spille til og for de unge i den periode er både inspirerende og fantastisk. Han hjælper mig med at komme godt igang og er klart en stor del af den inderkreds der gav mig lov til at infiltrere nattelivet i København. Mængden af minder, anekdoter, tørre vittigheder og sammenhold er cirka ligeså omfattende som den faglighed og lærdom, han valgte at formidle videre til mig.
Han har gennem alle de år, jeg har kendt til ham og hørt ham, båret et meget stærkt kvalitetsduelighedstegn på uniformen, og vigtigst af alt – haft humoren med i musikken. Han har vist mig sin stamrestaurant, givet mine kærester sjove øgenavne, behandlet mig som en del af flokken og i øjenhøjde fra start. Han altid været der, når man har haft brug for at snakke og haft overskud til at dele ud af sit væsen og sin erfaring.
En smittende glæde ved at spille musik, en historie som de få kan prale af, jysk beskedenhed, selvsikkerhed og fødderne solidt plantet på jorden gjorde Kjeld til et soleklart forbillede. Jeg er STOLT over at have kendt ham og haft ham som en sand kammerat og sparringspartner gennem de sidste fem år. Stor respekt herfra.
Det er første gang, jeg skal begrave en ven. Nyheden om hans død tog tid at forstå – der var en hel række af begivenheder, der skulle genkaldes og tænkes igennem. Jeg har mistet en af mine kostbareste kollegaer, en af mine kæreste venner, og nu er jeg pissehamrende sur over, at den seneste aftale om thaimad blev udskudt. Jeg har også stadig to film, jeg ikke har afleveret hos ham.
Kjeld – jeg kommer til at savne dig og gør det allerede. Magen til hjerte af guld skal man lede længe efter. Tusinde tak for alle de gode stunder, dem tager jeg med mig«.

Frederik ‘Fredski’ Bille Brahe – dj og boss på Tartelet Records
»Kjelds stemme pustede liv til nye talenter og fik os alle til at danse. Han vil forsat eksistere i forlængelse af det frø, han har plantet i vores hjerter. Det frø som er vokset til en blomst, som hedder kærlighed til musikken i undergrunden, det som er anderledes, og det som er sig selv. Tak for godt venskab, jeg håber, at du må få fred«.

Sven Houlberg – dj og booker/promoter på Rust
»Kjeld Tolstrup er en kæmpe inspiration for mig og var en faderfigur for hele klubscenen. Han var en varm person og har altid været hjælpsom. Han har givet folk som mig lyst til at gå ud og være kreative og skabe, som han altid har gjort. Kjeld gik ind for kvalitetsfester og stod bag nogle af de mest legendariske klubber og bookinger i Danmark og efterlader nu et tomrum på klubscenen og i folks hjerter. Hvil i fred«.

Jakob Bagterp
– dj og booker/promoter i Le Social
»Danmark er blevet en stor pladesamling mindre alt for tidligt. Det er få, der som Kjeld delte gavmildt ud af sin nysgerrighed og kunne plante så mange spirende frø i andre. Han var den første til at spille When Saints Go Machine for mig, dengang bandet kun havde et par venner og to numre på Myspace, eller på det rigtige tidspunkt af natten turde sætte nålen i en Human League-vinyl, da de var mest kiksede i 90’erne. Sådan tror jeg, mange har det med Kjeld, helt unge club kids såvel som gamle ravere der oplevede hans inspiration«.

Mikkel Holtoug
dj og producer
»Mit venskab med Kjeld startede, da han så sig varm på et par af mine tracks og efterfølgende var en kæmpe hjælp med gode råd og moralsk støtte, og den rolle tror jeg, at han spillede for rigtigt mange. Han var jo vores allesammens vanvittigt musikpassionerede stedfar. Og jeg tror virkelig, at han nød at kunne tilbyde sit store netværk og kæmpe erfaring, når han fandt noget, han kunne lide.
En af de ting, der imponerede mig mest ved Kjeld, var, hvor uforbeholdent begejstret og energisk han efter så mange år i branchen stadig var omkring musik. Hvis der er én ting, jeg ønsker for mig selv og andre, må det være at stadig besidde samme grad af passion for, hvad man end laver, som man havde, da man startede. Det havde Kjeld. Han elskede virkelig musik!«

Kenneth Bager
– dj, producer, festarrangør og pladeselskabsboss
»Jeg kendte Kjeld i 25 år og er fuldstændig smadret. Han vil blive husket for sin lyst til at videregive ny musik og store interesse for musik, der var spændende og anderledes. Han er helt klart en af de største dj’s, vi har haft, og han havde også en flot international karriere. Det bedste og mest fantastiske var, at Kjeld blev anerkendt i den brede offentlighed til sidst, da han fik det fredagsjob på P3. Kjeld var simpelthen så sød og rar. Han var bare en stor varm bamse, man havde lyst til at give et kram«.

Najaaraq Nicoline Vestbirk dj-duoen Ung Flugt
»Kjeld sendte mig engang et track med titlen ‘Something Real’. Og i virkeligheden er det nok den mest rammende beskrivelse af Kjeld, jeg kan finde på. Så street som det end lyder, må man konstatere, at den mand var ægte. En enestående venlig mand med en uendelig lidenskab til undergrunden og det at videreformidle den til andre. En ægte musikelsker og ikke mindst ægte musikdeler. Kjeld vil blive savnet for utallige ting – ikke mindst som min musikpusher no. 1«.

Waqar Qayum
– dj og booker/promoter i Le Social
»Kjeld var en af de største dj-personligheder, vi har set i Danmark, og det var en kæmpe ære, da han i 2003 bookede mig til mit første spillejob på Rust til sin klub All DJ’s Are Idiots. Jeg er Kjeld evigt taknemmelig for at have kickstartet min dj-karriere i København«.

Ralf Christensen
– musikjournalist
»Kjeld Tolstrups åbne sind vil blive svært savnet på klubscenen, til festen, i æteren. Hans indsigt i og hans passion for sit fag og for musikken var imponerende og inspirerende for alle os, der forsøger at give vores passion for musik videre til folket. Og det er ikke kun en central dj og formidler men også en dedikeret guldgraver, som vi har mistet. En mand der fandt gemte perler, men også insisterede på at pege på de perler der lå lige foran vores næser midt i mainstream. En mand med et historisk overblik over musikken – og med en historisk sejlivet kærlighed til festen. Dansk dj-kultur, festliv og musikformidling er blevet fattigere«.

James Braun dj og producer
»Han var den første til at spille James Braun på national radio, så vidt jeg ved. At han har betydet meget for klubscenen er én måde at se det på, men jeg synes nærmere, at han har været en pioner på den måde, at han ikke har skelnet mellem undergrund og mainstream eller nichemusik og pop men altid bare har fulgt sit hjerte og garanteret åbnet mange andres hjerter for ny musik. Det er virkelig synd, det hjerte ikke slår længere«.

Rosa Lux – dj og producer
»Kjeld var alle dj’s helt og far. Jeg tror ikke, der er en af os, som ikke blev påvirket, når han kom ind i rummet. Jeg gjorde det i hvert fald selv på ottende år. Ikke fordi han stod og var snobbet og fordømmende, tværtimod var han altid varm og rar, men fordi han var den bedste. Den der kunne tørre røv på alle os andre til enhver tid. Det var ham, jeg helst ville imponere, ham jeg helst ville have ros af. For hans kompas fungerede upåklageligt.
Og der er nok heller ikke mange af os, der ikke skylder ham vores karriere i det mindste delvist. For Kjeld var den, der åbnede døre for andre og pudsede diamanterne af. Han var gavmild med de muligheder, han havde, og var som den eneste stor nok til ikke at se os andre som konkurrence.
Jeg havde glædet mig til at spille min plade for ham. Og jeg havde udskudt det, til den var helt færdig… det var så lidt for længe«.

Georg Rasmussen
tidligere chef i Vega Natklub og arrangør i HLR
»Det har aldrig været mit indtryk, at Kjeld lod sig diktere i nogen sammenhæng. Hans ærlige, selvstændige og passionerede tilgang til musik var beundringsværdig, hvilket uden tvivl også har været årsagen til hans status som ikon på den danske klubscene. Ligesom han musikalsk var brobygger, var han også altid god til at hjælpe nye aktører på scenen frem – dj’s, som musikere, arrangører og promotere. En egenskab der ikke hænger på træerne i et ellers konkurrencepræget miljø. Det er dybt tragisk at miste en så vigtig person i så ung en alder. Han efterlader sig et stort tomrum og vil blive savnet. RIP Kjeld«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af