The Weeknd

Er du, som mig, vokset op med, at popmusik var r’n’b? Og har du altid følt, at indie-kids ikke forstod genrens sexede, hjerteskærende, kunstigt vulgære og inderligt sødmefulde sprog? Så skal du høre denne plade. Den er nemlig vokset direkte ud af r’n’b-erfaringen men har fundet et udtryk, som har fået blogosfæren til at gå amok.

Sangskrivningen og vokalen er hentet fra r’n’b, mens tekster og produktion kommer fra et andet, mere natteelskende sted. Blandingen er særdeles skøn.

R’n’b er en sangtradition, der handler om at stilisere følelserne sådan, at de både står umiddelbart frem og skjules i deres eksponering. Genrens kunstigt-præcise udtryk fremviser følelserne, men gør dem samtidigt uopnåelige. Derfor er r’n’b altid kun subtilt dyster, som om mørket vises ved hjælp af et overdrevet lys.

The Weeknd bringer den tradition sammen med en produktionsstil, som stik modsat netop dyrker det dystre ganske åbenlyst. Tag for eksempel åbningsnummeret ‘High For This’, som indledes af hylende toner og drives frem af et slæbende, støvet beat i et tæt, fjernt rum. Masser af plads i produktionen sørger for angstfuld stilhed, mens en dubstep-agtig bas i omkvædet sætter prikken over det dystre i.

Teksterne er åbenlyst fortvivlede på en direkte måde, der ikke ligner den typiske r’n’b’s udtryk, der baserer sig på spillet mellem klicheen og den ‘ægte’ følelse. ‘House of Balloons’ handler derimod uden omsvøb om stoffer, liderlighed og den fortabte kærligheds grimme fjæs. Pladen kan hentes gratis på The Weeknds hjemmeside.

The Weeknd. 'House of Balloons'. Album. Egen udgivelse.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af