Her er dansk hiphops fremtid

Undergrunden i dansk hiphop er begyndt at røre på sig. Mød Kidd, Kesi, Klumben, TopGunn og alle de andre hovedpersoner i den nye bølge i dansk hiphop.
Kidd og Kesi.

Hvis Nørrebrogade er hovedpulsåren igennem Nørrebro, må Nørrebros Runddel være hjertet i den standhaftige bydel. Samtidig er runddelen det geografiske omdrejningspunkt for en gruppe drenge, der er vokset op sammen, og som er ved at give Nørrebro en ny musikalsk identitet. En identitet der har været svækket kraftigt, siden Ungdomshuset forsvandt.

Men hvor distributionskanalen dengang var piratfester og et Myspace, der ikke helt havde fat uden for musikkredse, så spreder Nørrebros nyeste generation sig som ringe i vandet – eller nærmere som en tsunami – via hjemmeproducerede, slummede, næsten dokumentariske Youtube-videoer.

Måske har du allerede set Kidds ‘Kysset med Jamel’, der har rundet 100.000 visninger på Youtube, eller Kesis seneste video til ‘Mere end musik’. Pludselig er Kesi på Twitter-fornavn med Nik & Jay. Kidd er i studiet med Medina. Og du kan lige så godt vænne dig til deres navne. Det samme gælder rapperen Gilli, dancehall-drengene Klumben og TopGunn, producerne Eloq og Benny Jamz, grimeknægtene Skørmand og Stanley Most samt ikke mindst fotografen Jamel Sundoo.

Straight out of Nørrebro følger de den røde tråd tilbage til Kid Kishore-æraen, hvor elementer som den beskidte lyd, fængende omkvæd og eksplosive koncerter går igen. I løbet af de seneste seks måneder er drengene, der tidligere bare rappede i fritiden, lige så stille blevet Københavns mest hypede musikalske tendens. Mød Nørrebros lyddrenge.

KIDD

Hvem? Bølgens pt. største navn. Stifter af pladeselskabet Cheff Records og manden bag undergrundshits som ‘Gør sin ting’ og ‘Kysset med Jamel’.

Kendetegn?
Når man hører Kidd, er det ikke så meget det, han siger, men måske mere måden han siger det på, man lytter efter. Hans nærmest croonende vokale leveringer, den androgyne mimik og hans lavpraktiske linjer vender mere eller mindre alle hiphopkonventioner på hovedet.

Som på hans kommende single, der med et autotune-omkvæd handler om, hvor fattig han er. Eller når han i videoen til ‘Original Lyd’ går rundt med en dyne og et par solbriller som eneste beklædning. Som han selv siger i et stort interview i vores juli-magasin: »Hvis alle de andre rappere synes, noget er grimt, så synes jeg, at det er fedt. Og lige så hårde de forsøger at være, lige så ligeglad er jeg«.

Men bag det halvfjollede og ekstreme ydre er der en ambitiøs, ung mand, der brænder hårdt for hele sit crew og ikke mindst Cheff Records.


TOPGUNN

Hvem? En slags musikalsk altmuligmand der både dj’er alene og som en del af lydsystemet Fuma Hi-Fi, producerer musik i alle mulige afskygninger og er medstifter af Cheff Records.

Kendetegn?
For et år siden smed den unge TopGunn et download-link op til sin ep ‘Dansehallens erobrer’ på Dancehall.dk. Lynhurtigt gik det op for alle ‘de voksne’, at her var potentiale til noget stort. De fem tracks var ren freestyle, og ep’en var generelt produceret lynhurtigt og ret slummet. Men det siger alt om den hyperaktive tusindkunstner, der snildt får produceret, skrevet og indspillet mere end en sang om dagen og i løbet af det seneste år har rykket sig langt fra debut ep’en.

Musikalsk spænder TopGunns lyd mellem alt fra bouncy hiphop til digital dancehall. Serveret med solid bas, et fængende hook eventuelt tilsat ‘chopped & screwed’-elementer. Alt sammen twisted på original vis. Pt. er det kun hans dancehall-produktioner, der er tilgængelige, men der er mange ting i vente fra TopGunn.

ELOQ


Hvem?
August Fenger aka Eloq kører onsdagsklubben WhyNot på Rust, er dj – både solo og som en del af AK47 og Lortehænderne. Desuden har han netop gjort sig positivt bemærket med sin debut-ep ‘Galactic Neckbreaks’ under navnet Eloq, og så er han sidste tredjedel bag Cheff Records.

Kendetegn? August er en alsidig og særdeles aktiv ung mand. I løbet af en måneds tid har han både vundet et internationalt hiphop-dj-battle i Sverige med AK47, udsendt sin debut-ep som Eloq, stiftet Cheff Records med TopGunn og Kidd, holdt fire WhyNot-fester på Rust samt et par stykker under Distortion og udsendt single-udspillet ‘Snap Back Fix Bike’ fra Lortehændernes kommende ep ‘Mine venner snakker lort’.

Han er med andre ord en af de helt centrale medspillere på scenen, og det eneste han stort set mangler er selv at kaste sig ud i en rapkarriere. Til at starte med har han dog både produceret og sunget hooket på Kidds første officielle single, der er lige på trapperne.

Eloqs producerstil er en svedig suppedas af synthesizere, gamle samples, digitale effekter og fantasiens ret stærke kræfter. Men som ovenstående også antyder, gør han sig i alt fra bailefunk og house edits til både storladne og mere J-Dilla’ede hiphopproduktioner. Og med Cheff har han nu en platform, hvor det hele kan samles og udgives.

KESI

Hvem? 18-årig, selvudnævnt ‘Original Slem Dreng’ og rapper fra B.O.C. (Bombs Over Copenhagen, Bars Of Crack, Bomber Over Centrum) med mixtape på vej i løbet af sommeren.

Kendetegn? I B.O.C. er det hovedsageligt grime, der er sluppet ud. Og på den front er Kesi et af de klarest lysende stjerneskud. I juni 2010 begyndte hypen omkring den unge mc for alvor, da slumvideoen til ‘Byen sover’ ramte Youtube. Videoerne er blevet en del bedre, men det er stadig gaden, der taler sit tydelige sprog, når Kesi fra hustage, togstationer og parkeringspladser leverer uforfalsket Nørrebro-attitude.

Det skinner igennem, at han tidligere lavede traditionel New York-rap. For selv om lyden er en anden, står Kesi stadig for en beskidt og punchlinebaseret rapform, som hvis en ung, dansk Big L lavede grime.

BENNY JAMZ

Hvem? Engelsksproget rapper, producer og videomager fra B.O.C. 18 år gammel og søn af en dansk far og en jamaicansk mor opfostret i England. Har fået musikgenrerne fra sin musiker-far og grime-lyden fra sine britiske aner.

Kendetegn?
Den unge producer og mc flyder skarpt og hjemmevant på et engelsk, der ikke ligefrem afslører, at Benny ikke har set folkeskolen siden 5. klasse. Benny Jamz startede med en amerikansk crunk-lyd og har musikalsk været igennem de fleste hiphop-undergenrer, før han endte i det grime-landskab, der præger hans lyd nu.

Men selv om de måske for udenforstående er i samme bås, er der langt fra eksempelvis Lucy Love til Bennys lyd. Men kvaliteten og autenticiteten er ikke til at tage fejl af, hvilket BBC Radio One’s DJ Semtex cementerede, da han spillede teenagerens signaturtrack ‘It’s Benny’ på et af Englands største urbane radioshows.

GILLI

Hvem? Rapper fra B.O.C.. Han er ikke særlig produktiv, men skræmmende på de ting, han har smidt ud, og har ny video sammen med Kesi på vej, når ‘Fissehul’ rammer 100.000 Youtube-views.

Kendetegn? På den ene side er Gilli en rapper, der har fået sit rapnavn, fordi han kunne de legendariske gangsterfilm ‘Blood In, Blood Out’ og ‘Scarface’ udenad. På den anden side er han den 18-årige håndværker Kian Rosenberg fra Vestegnen. Begge dele er sandheden, og det er vigtigt for Gilli.

Den selverklærede rapgeneral går meget op i at lave ærlig rap uden for meget pistolgejl og andre overdrivelser. Gilli besidder dog også nok troværdighed, hårdhed og autoritet i sin levering til, at fabler om et gangsterliv er unødvendige. Med sit knivskarpe flow og gode punchlines er han en oplagt ‘din yndlingsrappers yndlingsrapper’-type.


KLUMBEN

Foto: Cityfellaz

Hvem? Lyddreng med rødderne dybt begravet i original jamaicansk dancehall. Har for alvor fået sit navn frem med hittet ‘Jeg kriminel’ og har en ep på vej på Cheff Records.

Kendetegn? Klumben er vel nok et af de bedste bud på en kommende dansksproget dancehallstjerne. Men hvor eksempelvis Bikstok twistede lyden i en lidt mere dansk retning, er Klumben dancehall ‘to the bone’. Det er tydeligt, at han har styr på sine musikalske præferencer og desuden er glimrende til at fortolke dem på sin egen måde, uden at det bliver en slap kopi af jamaicanske idealer. Tværtimod er Klumben rigtig god til at dyrke genrens traditioner som historiefortællinger, som på ‘Det var i går’, og selvforståelsen som værende en ‘bad man’ som på ‘Jeg kriminel’. Alt sammen på godt dansk og med et flow med masser af referencer til klassisk dancehall.

At han så også kan lave fængende omkvæd gør jo ingenting. Ovenstående to titler har i hvert fald hitpotentiale, og mon ikke at Kriminel blot bliver endnu større, når den officielle video kommer?

SKØRMAND

Hvem? Karismatisk grime-kunstner der pt. kun har tracket ‘Skør mand ting’ ude, men som er på vej med mere.

Kendetegn? Skørmand lever i den grad op til sit navn. Hans stemmeføring, hans tekster og ikke mindst hans kropssprog er på sin vis skørt. Både ‘skørt’ som når din mormor ser hjemmevideo, men lige så meget en fordanskning af når noget i amerikanske hiphopkredse er ‘crazy’ og altså et superlativ.

Målt på den første video fra Skørmand er han lige dele gal og genial. Lidt som hvis Kesi havde gået til dans og samtidig tog rigtig mange stoffer. Skørt. Men Skørmand har bestemt sin musikalske berettigelse og skiller sig kun positivt ud fra resten af crewet.

STANLEY MOST

Hvem? En af de mest aktive lyddrenge der både har masser af videoer og et mixtape ude samt Rune RK-tracket ‘Tivoli’ på vej. Han er det vokale indslag i gruppen Boks sammen med DJ Serbern, som han også arrangerer grime- og dubstep-fester med.

Kendetegn?
Stanley var med tracket ‘Som en due’ en af de første til at gå Youtube-vejen og har generelt været langt fremme i skoene. Han har allerede en sponsordeal fra Adidas, og der er altså et track med Rune RK på vej. Sidstnævnte har han også være på tour med, og da grime-produceren/rapperen fra Nørrebro fra scenen på årets Skive Festival sagde: »Jeg har det for vildt lige nu«, var det en ret dækkende betegnelse for, hvad hele bølgen gennemgår pt. – fra gaden til Youtube til hele Danmark.

SLENG

Hvem: Duo fra Vangede der med tracks som ‘Gully’ og ‘S.L.E.N.G.’ lægger sig i slipstrømmen på Nørrebro-bølgen.

Kendetegn: Deres lyd kan bedst betegnes som en kombination af dubstep, grime og hiphop. Dobbelttempo flows og kolde beats, der glimrende kunne akkompagnere en solid splatter. Punchline-baseret kvalirap fra de to unge gutter der stolt repræsenterer Dan Turells hood. Men ifølge 18-årige Aestethic & Larry er der ikke langt fra Vangede til Nørrebro.

I et interview til lokalavisen Villabyerne udtaler de blandt andet: »Du flytter ikke fra Vangede og ind til Østerbro. Det kan du gøre, hvis du er fra Gentofte. Er du fra Vangede, så flytter du til Nørrebro«. Deres lyd er da også mere 2200 slum end ‘2900 Happiness’. Ment på den bedste måde!

Sleng ‘Vangede’

JAMEL SUNDOO

Hvem? Udover at have lagt navn til Kidds største hit er fotografen Jamel manden bag rigtig mange af de videoer, der har bredt Nørrebros lyddrenge til hele Danmark.

Kendetegn?
Jamel Sundoo er en dreng fra Lyngby, der arbejder på sin fars renseri. Men om aftenen tager han ind til byen og fester og tager billeder. En passion han fik, da han efter en del drengestreger sparede op til et kamera og fik mulighed for at dyrke fotointeressen på en produktionshøjskole.

Igennem Københavns natteliv har han mødt Nørrebro-lyddrengene, og når der siden skulle laves en video, var det Jamel, man snakkede med. Så når du ser en video med B.O.C., Kidd eller Skørmand kan du næsten være sikker på, at Jamel har haft en finger med i spillet. Efter de mange videoer er hans blog blevet den mest læste wordpress.com blog i landet og Youtube-kontoen JamelErSej har over en kvart million views på samvittigheden.

Han udtaler i vores kommende magasin, at det vigtigste for en reportagefotograf er at »være på det rette sted på det rette tidspunkt«. Og den regel må man sige, han lever efter. Se blot efter en fyr med et kamera og omvendt gul kasket omgivet af B.O.C., Kidd, Skørmand, AK47 mens TopGunn og Klumben dræber Distortion på Nørrebro i ovenstående Youtube-video.

Jamels blog: www.jamelsundoo.wordpress.com

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af