Modeselektor: »Det har været hård træning, men nu er vi i form«

Siden debutalbummet ‘Hello Mom!’, har abeansigtet været karakteristisk for Modeselektors skæve, visuelle udtryk. Men selv om Sebastian Szary og Gernot Bronsert kører abetemaet videre på det nye album ‘Monkeytown’, var de to koncertaktuelle tyskere knapt så kække undervejs i processen.

»Da vi begyndte at arbejde på det nye album, var vi mentalt i et dybt, mørkt hul. Vi havde ingen planer, ingen retning, og selv om vi var i studiet hver dag, havde vi intet, der føltes rigtigt«, forklarer Sebastian Szary. »Vi arbejdede i uger, måneder. Jeg arbejdede i to måneder alene på køkkenbordet derhjemme med høretelefoner på, mens Gernot rejste, men der var ingen ideer«.

Spoler man tiden et par år tilbage, er det ellers svært at forestille sig nogen form for grus i det tyske maskineri. Historien om Modeselektor rækker helt tilbage til forrige årtusinde, hvor Szary og Bronsert efter murens fald mødtes i Berlins hedonistiske kaos. Med en fælles kærlighed for techno, hiphop og alt derimellem fandt de sammen først under aliasset Fundamental Knowledge og senere som Modeselektor med et anerkendende nik til Rolands RE-201-effektmaskine. Det navn fangede interessen hos technodronningen Ellen Allien, som inden længe fik bandet i stald hos BPitch Control.

Med en stribe singler og de to album ‘Happy Birthday!’ og ‘Hello Mom!’ i bagagen var Modeselektor stærkt på vej mod stjernerne med deres karakteristiske blanding af techno, electro, hiphop og det, der er værre. Listen af fans tæller blandt andre Thom Yorke, der har givet en hjælpende hånd med på både ‘Hello Mom!’ og ‘Monkeytown’ og gerne indrømmer, at han henter inspiration hos de to tyskere.

Siden sidst har de to høstet anmelderroser og turneret verden rundt med Apparat under sideprojektet Moderat og desuden startet eget pladeselskab, Monkeytown Records.

»Det sidste år har var meget vigtigt for os. Vi afsluttede touren med Moderat, udgav det første Siriusmo-album og sendte vores Modeselektion-samling på gaden«, fortæller Szary om perioden, der ellers har været stille i Modeselektor-regi. »Det var vores lebenszeichen«, som han udtrykker det, når det engelske ord for livstegn ikke er til at fange.

Musik som hård træning
Nu sover Moderat imidlertid, og tiden var igen inde til at fokusere på Modeselektor. Efter et venligt men bestemt spark fra deres label manager og med en deadline to måneder ude i fremtiden, skulle kreativiteten kanaliseres ud i et nyt album. Men det var lettere sagt end gjort. Gode intentioner til trods, var inspirationen ikke længere til at finde.

»Først købte vi nye højttalere til studiet som en slags overspringshandling. Så flyttede vi rundt på de gamle vægge i studiet og omarrangerede alle instrumenter, alt sammen for at få et ordentligt arbejdsmiljø«, siger Szary.

Muligvis nødvendigt for at genfinde motivationen, ja, men selv om Szary begejstret fortæller om studiet, hvor én kontakt tænder hele herligheden, er han heller ikke sen til at indrømme, at det ikke var noget, der skrev numrene. Efter eget udsagn var ‘Monkeytown’ skræmmende tæt på at få de to til at miste forstanden.

»Vi startede klokken 10, holdt en pause omkring klokken 16 for at se vores børn, kom tilbage klokken 20 og kørte videre til klokken 2«, fortæller Szary, der stadig lyder overvældet ved tanken. »Du kan slet ikke forestille dig, hvordan det var, dag ud og dag ind. Det føltes som at dyrke sport igen. De første uger var hård træning, men derefter kom vi i form. Vi var helt sikre på, at når først pladen var færdig, ville vi begge to blive syge. Der gik ikke lang tid, før vi fik ret«.

Men færdige blev de.

»Vi havde en verantwortung, et ansvar for at holde selskabet kørende«, forklarer Szary på spørgsmålet om, hvad der endelig fik skubbet dem i gang. »De andre kunstnere på Monkeytown Records er selvfølgelig vigtige, men Modeselektor holder det hele sammen«.

Sammen med ønsket om fornyelse blev det drivkraften bag det nye album.

»Vi har dj’et en del i løbet af det seneste år, hvor vi har spillet alt muligt forskelligt. Selv om vi gerne vil være live-act igen, vil vi ikke længere spille vores gamle numre. Vi forbereder det nye set lige nu, og det føles fantastisk. Vi har brug for at sige farvel til det gamle og prøve noget nyt. Det er den eneste måde at holde sig i live på«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af