Ukendt Kunstner

Download hele udgivelsen gratis HER.

Rapper Hans Philip og producer Jens McCoy laver ikke længere vild grime som Skørmand, men afdæmpet melankoli-rap som Ukendt Kunstner. Før var inspirationerne ret tydeligt englændere som Tempa T, og nu er det, som mange har bemærket, især Drake og The Weeknds melankolske æstetik, der er forbilledet.

At The Weeknd og Drake ikke er helt det samme, illustrerer dobbelt-ep’ens to singler. ’Pornografisk hukommelse’ er narkotisk og distanceret, hvor en forvrænget vokal besynger en ekspige. Når stemmen knækker lidelsesfuldt, kan man næsten høre Abel Tesfaye. På ’København’ er vi så i Drake-territorium: Mindre sortsynet, mere decideret rap, og med et fængende omkvæd. Tonen er lagt.

Læs også: Top Track: Ukendt Kunstner ‘De sataniske vers’

Det er lykkedes McCoy at skabe et sammenhængende udtryk, hvor dialogsamples fra danske film sammenklippes med uventede loops og afdæmpede, næsten fjerne trommer. Det er atmosfærisk og melankolsk, og det vokalløse nummer ’M.A.E.R.S.K.’ er drømmende, nærmest som et soundtrack. Hans Philip, stemmen, risikerer næsten at forsvinde.

Når han så alligevel ikke gør det, er det primært fordi Nørrebro-rapperen har en flerstemmig kvalitet, dels på grund af de mange stemmemanipulationer, men også hans varierede flow hvor hver sang angribes forskelligt.

Teksterne mangler dog Drakes selvransagelse og The Weeknds fortvivlelse – i stedet får vi primært historier om piger, der er blevet bollet og droppet. Det er mere hiphopposering end egentlig fortælling, hvilket står i kontrast til lydbilledet, hvis nuancer og dybder ikke finder genklang i rimene.

‘Hælervarer’ er på sin vis radikalt kompromisløs. Et udtryk er udviklet og gennemført totalt. Det er ambitiøst og stilbevidst. Men ikke ubetinget vellykket.

Ukendt Kunstner. 'Hælervarer'. Album. Selvudgivet.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af