Owen Pallett

Den canadisk superbegavelse forløser sit talent til fulde med et helstøbt værk, der forener det bedste fra poppens, electronicaens og den klassiske musiks klanguniverser.
Owen Pallett

På samfunds- og kultursitet Slate.com folder Owen Pallett sig for tiden ud som musikprofessor ved at demonstrere, hvordan klassisk musikteori kan appliceres på tidens største pophits. Hvis man således vil vide, hvorfor Lady Gagas ’Bad Romance’ ville gøre Tjajkovskij stolt, kan Palletts velartikulerede lektioner stærkt anbefales.

Det er værd at nævne, da canadierens nye opus ikke just bærer præg af at være improviseret frem i blod, sved og tårer i et lufttæt øvelokale, men snarere har en komplet veltilrettelagt kompositorisk og arrangementsmæssig struktur. Pallett ikke bare studerer musikteori, han praktiserer den øjensynlig i sin egen musik.

På ’In Conflict’ støder stort opsatte klassiske og mere intime, kammermusikalske elementer sammen med et mylder af elektroniske lyde, der skaber en intrikat, men også højtflyvende musik båret af stor iderigdom. De sindrige arrangementer forankres i dybe, sugende basgange – som for eksempel på det fremragende titelnummer – der væver sig ind og ud af de sugende kurver fra sommerfuglesværmen af, ofte pizzicato-prikkende, strygere.

Læs anmeldelse: Owen Pallett ‘Heartland’

’I Am Not Afraid’, ’On a Path’ og ’Song for Five & Six’ er eksempler på formelt set fuldendte, men samtidig spontant dragende kompositioner, hvor ligningen mellem symfonisk grandeur og popklassicisme går smukt hånd i hånd: George Gershwin omsat til en splintret nutidsvirkelighed. Førstnævnte udmærker sig ved et dramatisk stemningsskifte fra strygerbåren elegance til klaver- og synthbåret sarthed cirka midtvejs. Pallett er forrygende til at få den slags transformationer til at virke inderligt naturlige inden for rammerne af den enkelte sang.

’The Passions’ betjener sig af et dissonant strygertema (ikke ulig Radioheads ’Pyramid Song’), men parret med en Rufus Wainwright’sk fornemmelse for at matche det klassisk ornamenterede med det delikat poppede, her i skikkelse af et prominent placeret el-klaver-klingende tema og en operatisk croon lige på den rigtige side af det opstyltede.

Palletts vokalindsats er patosfyldt, men også blidt distanceret. Han synger med en renfærdig, poppet direkthed, der aldrig tager opmærksomheden væk fra musikken, men omvendt har format og rækkevidde til at følge og matche dens bredskærmsformat. ’Soldiers Rock’ er et fornemt eksempel: Det er en næsten forpustet hymne, hvor strygerne pirker løs som en sommerkåd musvit på et foderbræt, og Palletts stemme følger beruset med – ordenes vingeslag flugter med musikkens flagrende puls.

’In Conflict’ er dramatisk, dragende, spændingsmættet og helstøbt musik af allerfineste kaliber. Pallett løfter den klassiske musiks udtryksfylde ind i rockens og poppens (og electronicaens) domæne på et niveau, hvor alle delelementer gensidigt befrugter hinanden. Det er tidløs popkunst med et befriende dybtfølt schwung.

Hør hele albummet HER.

Owen Pallett. 'In Conflict'. Album. Domino/Playground.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af