Koncertaktuelle Tinashe: »Jeg droppede ud af 9. klasse, mens alle de andre tog på college«

Koncertaktuelle Tinashe: »Jeg droppede ud af 9. klasse, mens alle de andre tog på college«

Hun har arbejdet som skuespiller, siden hun var barn, men sidste år dedikerede hun sig til musikken. Tinashe vil forny r’n’b og finder inspiration hos blandt andre Yeah Yeah Yeahs.

Ved første øjekast kan Tinashe ligne endnu en i den endeløse række af amerikanske r’n’b-divaer, men lytter man til hendes musik, kan man høre, at den 22-årige sangerinde har et langt mere afdæmpet og forfinet udtryk.

Nogle kritikere har beskrevet Tinashe som en mere minimalistisk udgave af Beyoncés monstrøse r’n’b, mens andre har set hende som en mere konventionel version af hyperæstetikeren FKA Twigs. Men selv om hun nok befinder sig et sted midtimellem, yder ingen af de to sammenligninger hende den retfærdighed, hun fortjener.

Tinashe formår med største selvfølgelighed at appellere til såvel et kommercielt som et mere intellektuelt publikum, hvilket hun efterhånden har bevist på en række mixtapes samt sidste års anmelderroste debutalbum, ‘Aquarius’, hvor hun arbejdede sammen med mainstream-giganter som ASAP Rocky, Future og DJ Mustard, men også mere indie-orienterede undergrundsproducere som Evian Christ og DJ Dahi.

På trods af de tunge legekammerater lider Tinashe ikke af ærefrygt, men hun er altså også nærmest vokset op i showbiz. Allerede som otteårig debuterede hun som børneskuespiller og var siden med i en række film og tv-serier, og i teenageårene var hun en del af pigegruppen The Stunners.

Du har arbejdet sammen med omkring 15-20 producere, men ‘Aquarius’ fremstår stadig som et meget harmonisk album. Hvordan er det lykkedes at skabe et sammenhængende udtryk?
»Det har helt klart været en læringsproces. I begyndelsen af indspilningerne var det vanskeligt for mig at fastholde min troværdighed. Mange havde svært ved at give anerkende mit kreative bidrag, fordi jeg var helt ny. Men jo mere jeg arbejdede med folk, jo mere gik det op for dem, at jeg havde en kreativ vision, og til sidst forstod de den. Det er meget vigtigt for mig at have et pladeselskab, der støtter mig og respekterer mine visioner som kunstner i stedet for at ændre eller påvirke mig i en bestemt retning«.

Du må også have været vant til at samarbejde som medlem af pigegruppen The Stunners. Men hvordan fandt du dit eget udtryk?
»For mig handler det mest af alt om at være mig selv og være i stand til at gøre det, jeg har lyst til. Jeg har altid fulgt mine instinkter. Man kommer til at fremstå unaturlig, hvis man ikke gør det«.

Hvad har fordelene og ulemperne været ved at vokse op i showbiz?
»Fordelen er, at jeg er meget længere med min karriere, end jeg ellers ville have været, hvis jeg ikke havde haft mulighed for at fokusere på den. Ulempen er, at jeg opgav et mere almindeligt liv. For eksempel færdiggjorde jeg ikke skolen sammen med resten af mine venner. Jeg droppede ud af 9. klasse, mens alle de andre tog på college. Det var anderledes for mig, for jeg var allerede meget fokuseret på musikken dengang og brugte al min energi på den«.

Traditionelt har r’n’b, særligt i 90’erne og 00’erne, været forbundet med en excessiv æstetik, men du har valgt en mere minimalistisk stil. Hvorfor?
»Jeg prøver altid at være nysgerrig og lave noget, der appellerer til mine egne interesser. Og jeg havde bare brug for noget musik, som jeg selv gad at lytte til. Mange af mine kreative visioner kommer ud af den motivation«.

Hvorfor tror du, at r’n’b har oplevet en kreativ opblomstring i de senere år?
»Det er markedet, der efterspørger den slags musik. R’n’b var væk nogle år, og jeg tror, at folk savnede genren, men den var nødt til at genopfinde sig selv for at kunne lave et comeback. Og det er fantastisk for én som mig, der naturligt laver musik, som er inspireret af den stil«.

Jeg har læst, at du er inspireret af meget forskellig musik…
»Jeg elsker Yeah Yeah Yeahs, Metric og Little Dragon. Dem bliver jeg simpelthen nødt til at arbejde sammen med i fremtiden. Det smukke ved musik lige nu er, at du er let kan inkorporere andre genrer og inspirationskilder. Det håber jeg at få mulighed for at gøre mere i fremtiden«.

Dit drømmesamarbejde?
»Min største indflydelse er nok Janet Jackson, og jeg ville elske at arbejde med hende en dag, men hvem ved, om det nogensinde sker?«

Ja, vi er mange, der venter på et comeback fra hende, men nu så vi jo Missy Elliott til Super Bowl, så man ved aldrig, hvad der kan ske…
»Nej, du har ret, man ved aldrig«.

Tinashe spiller i Lille Vega den 13. marts og senere på aftenen til efterfest på Hive.

Læs også: Fra kitsch til cool: 10 r’n’b-album fra 90’erne, der har overlevet det udskældte årti

Læs anmeldelse: Tinashe ‘Aquarius’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af