Det svenske popsøsterskab: Syv kvinder, der kæmper for de feministiske mærkesager

På den anden side af sundet pipler det frem med kompromisløse kvinder, der laver brutalt ærlige og dybt personlige popsange, og som uden omsvøb kæmper for feministiske mærkesager. Ved det svenske P3 Guld-show i januar gik otte ud af ni priser til kvindelige kunstnere og understregede, at der trods alt er sket noget med den mandsdominerede musikbranche i Sverige. De frø, som The Knifes Karin Dreijer og Robyn var med til at så i midten af 00’erne, blomstrer nu for alvor i en ny generation, som markerer sig musikalsk og visuelt og arbejder sammen på kryds og tværs. Her er de syv mest fremtrædende.

SilvanaImam1-717x375

 

1. Silvama Imam

Hun anser ikke sig selv for politisk, men Silvana Imam har skarpe holdninger – og masser af dem – så når man som hende er så bramfri i sin udlægning af tidens Sverige er det umuligt, at nogle af rapperens tekster ikke bliver lagt i en større kontekst, når hun går i krig med blandt andet sexisme, indvandrerpolitik og homofobi. Imam er lesbisk og feminist, og sammen med kæresten Beatrice Eli står hun umiddelbart i front for bølgen af svenske kvinder, der kæmper for selvstændiggørelse og imod fordomme. Imam har blandt andet det fine, afdæmpede debutalbum ’Rekviem’ (2013) på samvittigheden, mens hun også sagtens har skrue mere op for charmen. En ny ep er på vej i løbet af foråret, og så kan Imam opleves på både Roskilde og Trailerpark Festival.

Listen fortsætter på de følgende sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Beatrice Eli

Som den anden halvdel af Sveriges kvindelige power couple kommunikerer Beatrice Eli sine budskaber gennem stærkt smittende og Charli XCX-energisk popmusik. Med debutalbummet ‘Die Another Day’ fra oktober 2014 sprang Eli ud for hele verden med singlen ’Girls’ i front, hvor svenskeren synger om sin besættelse af piger og mere kødfulde udskejelser. Det var ikke meningen, at sangen skulle være et statement, men Elis åbenhed om sin homoseksualitet har gjort hende til det forbillede, som hun med tiden er blevet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Min Stora Sorg

Den 34-årige queer-sangerinde og feministiske aktivist Ann-Sofie ‘Anso’ Lundin udgav sidste år debutalbummet ‘Mvh Anso, M$$’, men gjorde sig allerede bemærket i 2013 sammen med Silvana Imam på remixet af den pianobårne ‘Blomstertid, igen’. Min Stora Sorgs synthede pianomusik er kampberedt, mørk og uforfærdet personlig. Musikvideoen til hendes Kaah-cover ‘Innan du går’ er eksempelvis stykket sammen af optagelser fra hendes sygehusindlæggelse oven på nogle blodpropper i lungerne, som hun fik efter fødslen af sin søn.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Ji Nilsson

Med sit karakteriske koboltblå hår og stærke holdninger er Josefina Nilsson et samlingspunkt for den feministiske scene i Sverige og har samarbejdet med både Min Stora Sorg, Beatrice Eli og Julia Spada. Sangene ‘I’m Her’, ‘Encore’ og ‘Heartbreakfree’ har tilmed slået den 27-årige svenskers kuldslåede, Mø-møder-Grimes-lyd så meget fast, at hendes fans sidste år anklagede Gwen Stefani for at rippe hele produktionen på singlen ‘Baby Don’t Lie’ fra Nilssons ‘Heartbreakfree’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Tove Lo

Selv om hun har varmet op for Katy Perry i kølvandet på den internationale sucess med popdebuten ‘Queen of the Clouds’ fra sidste år, er Tove Lo alt andet end et popstarletprodukt. Den 26-årige stockholmer er sangskriver i topproducer Max Martins Wolf Cousins-kollektiv, og hendes rå electropop trækker en tydelig linje til Toves forbillede Robyns dansable univers med tekster fyldt med beskidte ord og referencer til stoffer, alkohol, the munchies, usikkerhed og storbyensomhed.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Marlene

Med de eskapistiske, solblegede r’n’b-sange på sidste års ‘Indian Summer’-ep er Marlene Strand måske den af de svenske kvinder, der har mest mainstream x factor. Den 27-årige svensker medvirkede i 2012 på den engelske dubstep-producer Bengas single ‘Pour Your Love’, og i anledningen af kvindernes internationale kampdag sidste år udgav hun sammen med Ji Nilsson en venindehyldest, den atmosfæriske electropopballade ‘Love You Anyway’. I år har hun leveret det livsbekræftende omkvæd på Silvana Imams single ‘För evigt’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Julia Spada

Den 29-årige producer og sangskriver har ufatteligt mange jern i ilden. Ud over et væld af samarbejder med blandt andre landsfællerne Little Jinder og Linda Pira, har Spada netop dannet r’n’b-duoen Breakup sammen med producervennen Ludvig Parment. Og når Spada ikke producerer sin egen musik, vender hun plader i det festglade dj-kollektiv DATE med Marlene, illustratoren Hanna Stenman og bedsteveninden Ji Nilsson.

Læs også: Feminisme er ikke længere et fyord i popkulturen

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af