Premiere: Hør Danni Tomas nye album ‘Grå’ – og læs hans personlige track-by-track-gennemgang

Premiere: Hør Danni Tomas nye album ‘Grå’ – og læs hans personlige track-by-track-gennemgang
Foto: Mikkel Stenild

OBS: Streamen var tilgængelig indtil albummets release den 6. november.

Han albumdebuterede med det solide break-up-album ’Kvinde’ i 2013, men nu er Danni Tomas klar til næste kapitel. På fredag udkommer albummet ’Grå’, men allerede nu kan du pre-streame hele albummet forneden og læse den dansk/palæstinensiske rappers personlige gennemgang af alle numrene.

Toma slog igennem som en del af Aalborgs HvadEvigt?-crew sammen med blandt andre Lord Siva, men har siden hugget sin egen personlige sti på den danske rap-scene, hvor der i den grad bliver eksperimenteret med genrer.

Ligesom på ’Kvinde’ har Toma arbejdet tæt sammen med produceren Noodle, og makkerparret brugte det meste af sommeren 2015 i et studie på Amager for at gøre ’Grå’ færdigt.

»Vi påbegyndte arbejdet på ’Grå’ umiddelbart efter ’Kvinde’ blev udgivet. I den tid var jeg ikke et særligt godt sted personligt. Et brud efter otte år med den samme kæreste sætter dybe spor. Sangene startede med at komme fra digte, jeg havde skrevet i perioden, hvor vi gik fra hinanden. Noodle lavede musik til digtene, som vi senere videreudviklede og lavede til sange. Da mit personlige liv begyndte at blive mere positivt blev sangene det ligeså. Det afspejler sig også i albummets trackliste, som starter meget mørkt og slutter meget positivt. Faktisk meget opløftende«, siger Toma.

Der er release-reception for albummet på fredag på The Zoo i København, og så kan de nye sange kan opleves live i november og december, hvor Toma og Lord Siva drager på en fælles Danmarksturné.

Danni Toma om ’Grå’

»Hele albummet er indspillet flere forskellige steder i Danmark i takt med, at vi (danni & noodle) har flyttet os, både geografisk og som musikere – og udviklet os sammen med sangene. Det har været en spændende proces, for det er nærmest en helt præcis selvbiografisk dagbog over hvad der har forgået i vores liv de sidste 22 måneder.

’Hvornår blev vi alt det vi sagde’ skrev jeg på Gammel Strandvej 5 i Aalborg, december 2014. Det er en sang skrevet til mine venner i mit gamle miljø i Aalborg, men egentlig nok mest til mig selv. Den tager udgangspunkt i, at vi en dag opdagede, at vi var blevet alt det vi havde svoret vi aldrig ville blive. Det kan man så lægge i hvad man vil. Men hvem var det så, der fik os i den retning, og hvem det så er der skal få os væk derfra igen, er spørgsmålet. Det er det perfekte sted at starte historien, derfor valgte vi det nummer som det første til at åbne pladen.

’Tiden venter på ingen mand’ var oprindeligt et digt, jeg havde skrevet en måneds tid efter ’Kvinde’ udkom i 2013, og indspillede det som det første nummer til den nye plade i januar 2014 på Nørregade i Aalborg. Jeg følte ikke, det sidste album gjorde noget for mig karrieremæssigt, hvilket vi måske havde håbet på. Misforstå mig ikke, vi elsker ‘Kvinde’-albummet og er enormt stolte af det, men det ramte ikke rigtigt, og vi følte det blev overset, og vi stod tilbage med at skulle finde ud af, om det vi havde gang i var det rigtige. Skulle vi gå endnu mere all-in på musikken, eller skullle vi leve det ‘normale og mere stabile liv’ fra 9-17. Det er det, sangen tager udgangspunkt i.

’Rotation’ er skrevet sammen med Tais i Aarhus marts 2013. Vi havde lavet nok langsom musik på ’Kvinde’-albummet og ville ryste posen og lave det næste mere råt og gråt. Jeg var langt ude psykisk, da det her nummer blev lavet, og druknede mig selv i alkohol for at lade være med at tænke. Det hele kørte rundt i mit hoved, og jeg kunne ikke fange mine tanker. Vi smed det egentlig op på Soundcloud i februar 2015, før vi signede med Playground Music, men tog det senere ned igen.

’Jeg søger og jeg søger jeg’ var det andet nummer, vi indspillede til albummet. Igen var det et digt, jeg havde skrevet, der omhandlede det her med at finde sig selv. Jeg leder efter mig selv i alle situationer, jeg befinder mig i, men accepterer også, at det at stræbe efter det bedre kan være hårdt og slide på mit humør. Det er indspillet i Aalborg på Nørregade i januar 2014.

’Lange nætter hvor tiden går i stå’ med Lord Siva handler om de lange nætter, hvor du er påvirket, men først her går det op for dig, hvad du egentlig har haft gang i på det seneste. Den handler om misbrug og om at indse det sidespor, man befinder sig på. Det er indspillet i september 2014 i Aalborg.

’Lad dem tage hvad jeg har’ var et af de sidste numre, jeg indspillede til albummet, og er en freestyle, som senere blev til et godt nummer. Det handler om, at man ikke kan nøjes med det næstbedste. Hvorfor ikke målsætte sig efter at blive den bedste udgave af sig selv. Hvad har man at miste hvis ikke man prøver. Nummeret er indspillet på Amagerbrogade i april 2015.

’Dans så længe solen er ude’ er indspillet i København i april 2015. Jeg elsker virkelig det her nummer og betegner det som et af mine bedste. Nummeret er et eksperiment, hvor jeg for en gangs skyld skal prøve at lave et positivt nummer fra bunden. Det handler om at finde sit selvværd, at bygge sig selv op og blive stærk. At lære af sine fejl og så bare danse og nyde solen, så længe den er ude.

’Tomme sider somme tider’ er indspillet i et sommerhus i Hals, en by i Nordjylland i august 2014. Vi havde lejet det her sommerhus, men jeg var tom og kunne ikke skrive til Noodles fantastiske produktion. Jeg blev ved med at skrive en linje og så slette den igen. Skrive en mere og så slette den igen. Og til sidst kom det til mig »tomme sider somme tider kan jeg bare ikk’ få det sagt’ ordet det er ikk i min magt – jeg fylder papiret op med tomhed«. Og pludselig havde jeg skrevet en sang om de dage, hvor man føler sig intet værd og så de dage, hvor man nærmest er uovervindelig. Et af mine yndlingsnumre.

’Det smukke ved at styrtdykke’ kom efter jeg havde hjulpet flytninge fra Syrien til Tyskland, en ikke helt ufarlig tur. Jeg sad i bilen på vej til Danmark sammen med min far, og han fik pludselig trang til at fortælle mig sin livhistorie i tilfælde af, at han ikke vil få muligheden igen. Han sluttede vores tur af med at sige »der findes to slags mennesker min søn – dem der accepterer døden og dem der frygter døden«. Det skrev jeg en sang om. Det her med, at kunne man have lyst til at møde døden tidligere end forventet, ville man højest sandsyndeligt fortryde, men føle sig fri inden man lander. Det er indspillet på Gammel Strandvej 5 i Aalborg, december 2014.

’Selv når jeg får hvad jeg ønsker’ var det sidste nummer, vi lavede til albummet, og samtidig det sværreste. Jeg var udkørt. Lange studiosessions, mange følelser. Jeg følte, at jeg havde sagt, hvad jeg skulle sige på det her album. Men vi havde skrottet en masse numre, som vi ikke kunne identificere os med og manglede et sidste nummer, der kunne slutte albummet positivt. Nummeret handler at nærme sig den ønskede destinitation. Men samtidig være i tvivl om det egentlig er det, man vil. Titlen er taget fra en japansk zen-digter ved navn Ryokan. Egentlig var den fulde titel ‘Selv når jeg får hvad jeg ønsker ville jeg så være i stand til at nyde det’. Det er indspillet på Amagerbrogade i august 2015.

’Alle her er lykkelige’ er indspillet i studiet hos Pato på Vesterbro, København maj 2015. Det stiller spørgsmålstegn ved de essentielle spørgsmål i livet. Hvad gør mig lykkelig, hvad er lykke, og hvorfor har jeg det ikke og hvem bestemmer over det? Du er din egen lykkes smed, og du bestemmer selv din egen skæbne. Så sørg for at arbejde hårdt for at få det, du vil have, det som gør dig glad, uden du træder nogle over tæerne.

’Grå’ er skrevet med Tais i Aarhus i marts 2014. Nogle vil sige, den handler om et forhold til en kvinde. Jeg vil sige den handler om hele pladebranchen og min plads i den. Det er til fri fortolkning«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af