Er ’Endless’ bare demoer? Tre teorier om Frank Oceans nye album

Er ’Endless’ bare demoer? Tre teorier om Frank Oceans nye album

Er det her i princippet den ultimative tease? I morges fik vi endelig et nyt Frank Ocean-album, men efter alt at dømme ikke det album, vi har sukket efter i et par måneder: Det ‘rigtige’ album – storværket, der skal følge op på ‘Channel Orange’.

Albummet består godt nok af 18 numre (der er trackliste), men er serveret som ét langt soundtrack til en kunstfilm med titlen ‘Endless’, som streames via Apple Music og runder det tømrereventyr af, som i løbet af august er blevet streamet på Frank Oceans Boys Don’t Cry-blog.

Her er en række gæstevokalister og producere, men musikken føles en smule halvbagt – det her er ikke det album, som Ocean har arbejdet på siden 2012. Det kan vi være ret sikre på.

Men hvad er det så? Der følger ingen forklaring fra hverken Ocean eller Apple, så her er vores tre mulige teorier.

1. Det er bare en lang intro

Meget kunne tyde på, at det rigtige album (som måske ikke hedder ‘Boys Don’t Cry’ længere) lander i weekenden – det skriver Rolling Stone, at de har fra en kilde, ligesom en Apple-medarbejder har fortalt Pitchfork, at man skal være på jagt i weekenden.

Så er ‘Endless’ bare en appetizer? En slags intro til hovedretten, som serveres i en meget nær fremtid? Det er ikke fordi musikken tegner nogen form for speciel retning, men den får da tunet ørerne ind på Franks stemme igen, som har været fraværende i et par år. Et heads up på, at nu skal folk altså være klar.

Der er også den mulighed, at ‘Endless’ fungerer som en intro for Oceans samarbejde med Apple Music – Apple bliver namedroppet både i starten og slutningen. Videoen/albummet kører i øjeblikket eksklusivt på streaming-tjenesten og kan derfor fungere som en slags cementering: ‘Vi har Frank, og I skal altså være klar med jeres Apple-abonnement, hvis I vil høre det rigtige album, som lander om lidt’.

2. Musikken er demoer indlejret i et kunstprojekt

Som sagt: Musikken føles halvbagt. Som demoer, faktisk. The Isley Brothers-coveret ‘At Your Best (You Are Love’ blev for eksempel luftet tilbage i starten af 2015.

Her er masser af ny Frank-vokal, men ingen hooks, ingen omkvæd – det virker som skitser eller halvfærdige numre, som enten har skrottet eller ikke gjort helt færdige, fordi de ikke klare cuttede til det rigtige album.

Den mest plausible forklaring er derfor nok, at Ocean har haft en ambition/fået en idé om at lave denne her kunstvideo, hvor han efter et par dage i et værksted nu ender med at konstruere en vindeltrappe ud af trækasser.

‘Endless’ kunne være kunstvideo først og Frank Ocean-album sekundært. Der er jo ingen udmelding fra Ocean-lejren, så at kalde musikken for et ‘album’ er desuden en konstruktion, som alle har taget til sig uden officielt belæg – nu der rent faktisk foreligger en trackliste.

Måske det er et soundtrack til videoen? Sammensat af aflagte numre eller demoer, som Frank mente ville ledsage det visuelle på en fin måde. Der er selvfølgelig også den mulighed, at musikken er lavet helt fra bunden med soundtrack-funktionen for øje fra start – men The Isley Brothers-coveret flugter for eksempel ikke helt med den teori.

3. Der findes to versioner

»I got two versions. I got twoooo versions.” #ISSUE1 #ALBUM3 #JULY2015 #BOYSDONTCRY«, skrev Frank Ocean på sin Boys Don’t Cry-blog tilbage i april 2015, da han samtidig ‘lovede’, at albummet ville lande juli samme år.

Det skete øjensynligt ikke, men der ligger en fjern mulighed for, at albummet rent faktisk findes i to versioner, hvor ‘Endless’ (formentligt) ville være den nedbarberede, skrabede af slagsen. ‘Endless’-musikken er 18 numre fordelt på lidt over 40 minutter, så det endelige album kunne være sangene i længere og mere gennemproducerede gevandter – med omkvæd og det hele. Eller at ‘Endless’ er demoer/tidlige udgaver af de endelige udgaver.

Dette virker dog relativt usandsynligt. Mest af alt fordi det ville være en åndssvag måde at servere et album på, som ville ødelægge en stor del af overraskelsens glæde, når det rigtige album lander.


Til slut virker teori to som den klart mest sandsynlige, men måske man ikke skal tænke så meget over det? Måske det bare er brænde på bålet i diskussionen om, hvorvidt det ‘klassiske album’ er dødt. Musik er musik, og i dag er mulighederne for at udgive den uendelige. Det her er Franks måde. Hvad end ‘Endless’ så er. Vi har fået ny musik fra Frank Ocean – så kan selve formen være sekundær.

Jeg satser og håber dog på, at ‘The Album Formerly Known as Boys Don’t Cry’ udkommer i løbet af weekenden (eller snart) – ellers sidder vi da (musikkens kvalitet) med lidt af et antiklimaks.

Læs også: Frank Ocean udgiver endelig nyt – det visuelle album ‘Endless’ kan streames via Apple Music

Læs også: Frank Oceans nye album ‘Endless’: Tracklisten og gæster – bl.a. James Blake og Radioheads Jonny Greenwood

Læs også: Kilder: Frank Oceans ‘rigtige’ album udkommer i weekenden – har skiftet titel

 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af