Derfor er Radiohead NorthSides vigtigste booking nogensinde

I dag smed NorthSide en bombe af de større: Radiohead headliner 2017-udgaven af den aarhusianske festival. Vores skribent Anders Cold opridser, hvorfor de britiske legender er så vigtig en fjer i hatten for NorthSide.
Derfor er Radiohead NorthSides vigtigste booking nogensinde
Radiohead-frontmand Thom Yorke. (Foto: Jim Dyson/Getty Images)

KOMMENTAR Den havde I nok ikke set komme, hva’? Eller måske havde I? Ikke et ondt ord herfra om Justice, Nick Cave and the Bad Seeds, The Black Keys, Wu-Tang Clan, Arcade Fire, Queens of the Stone Age, Chemical Brothers, Beck – eller nogle af de mange andre kæmpenavne, NorthSide veloplagt har spillet muskler med henover årene – men Radiohead er uden konkurrence eller videre diskussion det største band, de har stukket gaflen i hidtil.

Det er faktisk også – selv hvis vi lader de lyserøde fanboy-briller blive i skuffen – det vigtigste trumfkort, Aarhus-festivalen nogensinde har hevet ud af ærmet. Here’s why:

For det første er det noget nær umuligt at overdrive Radioheads massive fingeraftryk på den armada af især britiske rockbands, NorthSide har booket tidligere. Det må være en kæmpe appelsin i turbanen for bookinggruppen omsider at kunne præsentere Oxford-slænget, der imod alle odds kæmpede sig vej ud af de snærende bånd i den britpop-bølge, der nær var ved at strangulere populærmusikken i Storbritannien i en tåge af kedelig, kunstnerisk konformitet op gennem 90’erne.

Radiohead banede ganske enkelt vejen for et nyt kuld af bands og kunstnere, hvis udtryk lå et stykke til venstre for mainstreamen – og et ikke uanseligt antal af disse efternølere har altså fundet vej til Aarhus gennem tiden. Sat lidt på spidsen er Radiohead nærmest epicenteret i rigtigt meget af, hvad festivalen står for og profilerer sig på rent musikalsk. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For det andet er det i sig selv lidt af en bedrift at snuppe et band som Radiohead for snuden af Roskilde Festival, hvor de ellers har lagt vejen forbi fire gange i løbet af karrieren – i 1994, 1995, 1997 og 2008. Vi undlader at tærske mere langhalm på den såkaldte festivalkrig, men der sidder nok trods alt nogle bookere i en anden ende af landet med lidt lange øjne/løg/patter (take your pick).

NorthSide er vokset sundt og støt siden festivalens spæde undfangelse i 2010, hvor eventyret startede med en enkelt sommerdag og kun danske kunstnere på tapetet. På det seneste er væksten dog sket mestendels i bredden i form af en mere bæredygtig festivaloplevelse samt klædelige og gradvist mere modige ekspansioner af det oprindeligt ellers så smalle genrespektrum, musikprogrammet skrævede over – først på den elektroniske front, siden med hiphoppen og senest måske især i den hårdere ende af rocken.

Med Radiohead som spydspids for festivalens ottende inkarnation til næste år, er det omsider tid til atter at vokse opad. Meget passende rimer den åbenbart hvæssede ambitionsklinge endda på Aarhus’ udnævnelse til Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Tilfælde eller ej, timingen er fin.

Og NorthSide har faktisk også, set gennem den allermest nøgterne optik, haft brug for en løfteraket. For selv om 2016 var første gang i tre år, hvor festivalen faktisk ikke havde udsolgt billetterne på forhånd (i øvrigt endda som den eneste af de ’fire store’ i Danmark), så regnskabet fra året før, altså 2015, alligevel mindre festligt ud med et underskud på knap fire millioner kroner på bagsmækken.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For det tredje er Radiohead måske det eneste af de stadigt turnerende store rockbands fra 90’erne, der virkelig har formået at holde sig friske, vitale og ikke mindst nysgerrige – i hvert fald på albumfronten, hvor seneste udspil fra i sommers, det afdæmpede ‘A Moon Shaped Pool’, viser mildere og mere skønhedssøgende sider end nogensinde af de cerebrale rocknørder. Det bliver ikke mindst spændende at se, hvordan dét album omsættes til live-format iblandt obligatoriske gensyn med klassikerne.

Scoop-faktoren bliver bestemt heller ikke mindre af, at Radiohead trods en velvoksen dansk fanbase er så sjælden en fugl på vore breddegrader. Kun sølle 11 koncerter er det blevet til i løbet af en godt og vel 25-årig karriere – og kun en enkelt af disse visitter er foregået indenfor de seneste ti år! I en tid, hvor tendensen blandt festivalerne går mod mindre og yngre headlinere i selskab med enkelte fyrtårne fra det grå gulds generation, er Radiohead med sin historik, sit platinrandede bagkatalog og et evigt fremsynet udtryk en mastodont i en klasse for sig.

Vi kipper derfor ærbødigt med kasketten til NorthSide for denne booking. Og respekt til Radiohead for at give NorthSide chancen. Det falder i øvrigt pænt i forlængelse af bandets erklærede prioritering med ‘A Moon Shaped Pool’-turnéen om primært at optræde steder, hvor de ikke har spillet før. 

Læs også: Vi rangerer: Alle Radioheads album – fra værst til bedst 

Læs også: 12 navne der bør headline NorthSide i 2017 – inkl. Radiohead

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af