Kamaiyah gik fra håbløshed i ghettoen til Drake-respekt: »Jeg røg ud af skolen, da jeg var 15«

Når Kamaiyah siger, at musikken reddede hendes liv, skal det tages ret bogstaveligt. For opvæksten var hård, men da vennerne begyndte at dø om ørerne på hende, valgte hun at flytte og satse på sin oldschool hiphop. Vi tog en snak med Oakland-rapperen.

»Jeg har altid været en drengepige«, fortæller Kamayiah mig over telefonen fra den amerikanske vestkyst.

Det kommer ikke som nogen stor overraskelse efter at have hørt hendes musik og set hendes budgetvenlige videoer, hvor hun optræder med guldtænder, joggingsæt og bandana – og en hærdet røst som en hustler med gadelivets hårdhed tatoveret på stemmebåndet.

Selv om Kamaiyah bryder med hiphoppens kønsrolleforestillinger, er det ikke noget, der fylder meget i hendes verden.

»Min tilgang er altid bare at rappe bedre end dig. Jeg ved folk forventer, at jeg er svagere, fordi jeg er kvinde, men jeg ved også, at det, jeg spytter, er dope, og at folk ser lyset, når de hører det«, forklarer hun uden den mindste antydning af beskedenhed.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og så behøver vi ikke at snakke mere om at være pige i en mandeverden. Hun vil hellere tale om betydningen af hendes rå opvækst som plejebarn i Oakland, Californien. En by, der i årtier har været blandt de mest kriminalitetshærgede i USA, og hvor mord og drive-bys var en del af hendes hverdag.

»Når man vokser op i fattigdom og et hjem med store problemer, føler man måske, at gaden har mere at tilbyde dig end dit hjem«, forklarer Kamaiyah. »Det endte med, at jeg røg ud af skolen, da jeg var 15 og flyttede til Hayward (en mindre by uden for Oakland, red.)«.

De mere fredelige omgivelser var dog i første omgang ikke nok til at redde Kamaiyah, der pendlede tilbage til Oakland. Først da hendes venner begyndte at dø om ørerne på hende, besluttede hun, at det var tid til at komme videre.

»Jeg var til begravelse i Oakland hver anden uge. Til sidst føltes det, som om jeg skulle vælge, om jeg selv ville leve videre. Så stoppede jeg med at tage tilbage til Oakland og blev i Hayward for at redde min røv – og rettede tunnelsynet mod musikken«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Oplevelserne skinner igennem på Kamiyahs fremragende debutmixtape fra tidligere i år, ‘A Good Night in the Ghetto’, der blander den unge ghettorappers livserfaringer med simpel og hårdtslående discount-funk, der sender tankerne tilbage på Oakland-legenden Too $hort, men med et tiltrængt strejf af feminin sensibilitet, der trods alt lurer under overfladen og i de melodiske hooks. Selv er Kamaiyah mere direkte i sin beskrivelse af, hvad der karakteriserer lyden af Oakland og hendes musik.

»Det er de tunge basgange og de oldschool 808-trommemaskiner. Det er musik, man kan køre bil til«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Blandt de mange fans er blandt andre Drake, der var så overbevist af hendes udvikling, at han tog kontakt til Kamaiyah for at indspille et track sammen med hende. Den oplevelse føltes monumental for Kamaiyah, der virkelig kan mærke, hvordan tingene er begyndt at ændre sig.

»Det er vildt, men Drake kiggede forbi min lejlighed. Klokken var halv tre om natten, og han var bare sådan, jeg kommer lige forbi. Jeg troede ikke rigtig på det, så da han sendte en besked, om at han var i opgangen nu, var jeg bare sådan, what the hell? Det var et af de der afgørende øjeblik, hvor man ved, okay, nu er du ved at blive en stjerne«.

Læs også: Se YG’s komiske ‘Why You Always Hatin?’-video med Drake, Kamaiyah og Ty Dolla $ign

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af