Jens Ole McCoy om ’Underverden’ og fremtiden: »Ukendt Kunstner har været min skole«

Jens Ole McCoy om ’Underverden’ og fremtiden: »Ukendt Kunstner har været min skole«
Foto: Rasmus Weng Karlsen

Du kender ham bedst som produceren fra Ukendt Kunstner, men som døren til det succesfulde hiphop-makkerskab lukkes, åbnes der dugfriske vinduer hos Jens Ole McCoy.

McCoy har netop kreeret lydsiden til Fenar Ahmads anmelderroste actiondrama ‘Underverden’ – et samarbejde, der går igen fra Ahmads debutfilm ‘Ækte vare’. Der er dog langt fra forgængerens hiphop-fokus, og med ‘Underverden’ lukker McCoy seeren ind i et synthlandskab ligeså intenst og spændende som filmen selv. Det er så elegant underspillet, at det stemningsfuldt pirrer sin seer fra start til slut. Musikken har fortjent fået sin helt egen udgivelse, og scoret til ‘Underverden’ er officielt ude i dag.

Vi har taget en snak med McCoy om hans arbejde med ‘Underverden’ og Ahmad, om filmsoundtracks og hiphop – og om Ukendt Kunstner, der har været hele hans skole.

Hvad definerer et godt filmsoundtrack for dig?
»Hvis man efter at have set en film sidder tilbage med et indtryk af, at det ligeså meget er musikken, der kører rundt i hovedet på én, som en scene fra filmen – hvis filmens klang bliver ved med at runge i hovedet – så har man gjort det. Når man husker tilbage på stemningen og kan huske, hvordan den lød, men alligevel ikke kan huske det specifikt. Det er dét, det er nice – når musikken og stemningen er blendet ind med filmen«.

»Der er selvfølgelig også mere banale ting, man kan komme ind på. Jeg kan for eksempel godt lide ting, der er lidt underspillede. Filmmusik, hvor der sker en masse, og det hele er lidt overdrevet, er nogle gange en dårlig ting, synes jeg. Hvis man pisker en stemning op, der måske er lidt svær at opdrive. Men hvis man kan holde det simpelt og få det til at lyde lækkert og det kan hænge fast i hovedet på folk, så har man gjort et godt stykke arbejde«.

Hvordan har det været at lave filmmusik til ‘Underverden’ i forhold til dit seneste soundtrack-projekt på ‘Ækte vare’?
»Det har været en omfattende proces i forhold til ‘Ækte vare’. Det er en helt anden slags film. Til ‘Ækte vare’ skulle jeg mest lave produktioner, beats og numre med Gilli. Men i den nye film er det noget andet – der er nogle ting i denne film, som kalder på noget andet musik. Jeg skulle lave filmmusik, som man tænker det i normal forstand – det er ret stort. Det har været et meget større arbejde og på en måde også federe, fordi jeg er blevet udfordret mere«.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan har arbejdsprocessen forløbet?
»Jeg har selvfølgelig vidst, Fenar skulle lave filmen, fordi han har inddraget mig i sit arbejde allerede siden ‘Ækte vare’. Så jeg vidste, ideen fandtes, hvad den handlede om, og hvad den kunne. Siden jeg så vidste, jeg skulle lave musikken, har jeg gået med tanker om, hvordan det skulle lyde«.

»Mere konkret har jeg været med til at se nogle billeder fra filmen, før det blev filmet og klippet, og allerede der kunne jeg lave en masse musik, som jeg tænkte kunne sættes ind forskellige steder. Halvdelen havde jeg lavet i forvejen, den anden halvdel lavede vi lidt efter lidt efter filmen var blevet lavet, filmet og klippet«.

Hvordan har samarbejdet været med Fenar?
»Det har været fedt. Nu har vi jo også lavet det andet, så vi kender hinanden, men jeg føler, vi har let ved at forstå hinanden. Jeg kan godt forestille mig, man måske kunne komme ud i noget miskommunikation instruktør og komponist imellem, fordi det kan være svært, når man ikke taler hinandens sprog. Men det synes jeg ikke, der har været problemer med. Jeg tror, vi har haft den samme vision om, hvordan musikken skulle være, og så stoler han meget godt på mig, føler jeg«.

Du er vant til at skulle producere musik, der skal stå i sin egen forgrund. Har det været problematisk for dig at skulle underspille musikken, så billederne får forgrunden i stedet?
»Nej, det har det egentlig ikke. Men det er kun fordi, jeg har været så opmærksom på det. Når man sidder og laver det, får man jo lyst til at lave alt muligt, så man skal prøve at tænke mere i billeder. Der kommer en dimension mere på, som man bliver nødt til at give plads til. Jeg har sørget for hele tiden at skulle være opmærksom på, at der var filmmusik – ikke ‘lyttemusik’«.

Hvordan er det helt grundlæggende forskelligt for dig at lave hiphop (lyttemusik) og filmmusik?
»Forskellen er, at når du laver hiphop, skal det lyde fedt med en, der rapper ind over, og når du laver filmmusik, skal det se fedt ud til et billede. Jeg synes, det er sjovt at lave begge dele. Jeg kan godt lide at lave beats, men jeg kan også godt lide at lave stemningsmusik – det er ikke fordi, det ene er meget nemmere end det andet. For mig er det meget det samme: Det at sidde og lave musik. Også med filmmusik«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Har du tænkt dig at lave flere filmsoundtracks i fremtiden?
»Ja, det har været sjovt at lave det her. Men det er også stadig meget udfordrende, og det kunne blive en endnu større udfordring, så jeg vil være åben for at lave flere film, hvis jeg får muligheden«.

Hvad ville være et drømme-soundtrackprojekt for dig?
»Jeg kunne godt tænke mig at lave musik til en eventyrfilm, en adventure-film. Noget urealistisk, noget eventyrligt. Noget, der ikke er så tidsdefineret, så man kan begynde at lege med alt muligt. Så bliver det også en meget større udfordring«.

Er der et filmsoundtrack, du ville ønske, du kunne have været med til at lave?
»Of all time? Så ville jeg gerne have været med til at lave ‘Saturday Night Fever’-soundtracket. Det tror jeg har været rigtig sjovt!«

Hvilke ting fra Ukendt Kunstner har du taget med videre i soundtrackprojektet?
»Ukendt Kunstner har været min skole. Vi startede meget tidligt med det, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg var på et helt andet stadie, da jeg startede med at lave musik med Hans (Philip fra Ukendt Kunstner, red.). Det har skabt den person, jeg musikalsk er nu. Jeg er blevet så meget bedre. Jeg har fået erfaring med at lave musik og med at styre min kreativitet og måde at arbejde på«.

Som Ukendt Kunstner har I officielt meldt ud, at I trækker stikket – men for nyligt kom I på plakaten til den nye For Evigt Hip Hop-festival. Hvad skal der ske med jer i den kommende tid?
»Der sker ikke så meget. Som vi også selv har annonceret – og prøvet at fortælle i dokumentaren (‘Vi var Ukendt Kunstner’ på DR3, red.) – har vi ikke tænkt os at lave mere musik. Men vi har stadig nogle jobs i kalenderen. Sådan nogle bookinger kommer jo ret langt ind i fremtiden, når de bliver planlagt, så der kommer stadig nogle shows over det næste stykke tid, men der kommer ikke mere musik foreløbigt. I hvert fald ikke før vi siger noget andet«.

Læs også: Jens Ole McCoy: Her er mine fem yndlingssoundtracks

Læs også: Vi kårer: Ukendt Kunstners 10 bedste sange – rangeret

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af