Cigarettes After Sex: Dragende og sensuel pop noir

Cigarettes After Sex: Dragende og sensuel pop noir

Første gang, jeg lyttede til Cigarettes After Sex’ debutalbum, sad jeg i en togkupé en tidlig aften, mens tankerne drog på langfart i takt med, at de skiftende landskaber passerede forbi mod en lavendelfarvet himmel. En ideel ramme, idet eksil-texanerne, som nu residerer i Brooklyn, begår sig i billedskabende toneklange, der folder sig ud i takt med, at de mol-melankolske og rumklangindsvøbte guitarer ringler gennem åbningsnummeret ‘K’.

Man erfarer instinktivt, at en stor lytteroplevelse venter forude, og at den desuden vil krybe langsomt ind i én. De har da heller ikke haft synderligt travlt. Ankermand Greg Gonzales lagde fundamentet i 2008, udgav debut-ep’en ‘I’ i 2012, og har med en række veldoserede singleforløb efterfølgende bygget en velfortjent hype op omkring bandet.

Den ro, der givetvis sænker sig over én, når man er i tilstanden, bandnavnet illuderer, omkranser ligeså albummet som en aura, hvor man drosler ned i veltilpassethed. Den veldoserede dreampop-romantik blæser Som en svalende brise på en hed sommernat, og ligesom genrebeslægtede åndsfæller som Angelo Badalamenti, Beach House og Mazzy Star har Cigarettes After Sex et så sikkert greb om virkemidler og udtryk, at man svæver helt hen i deres filmiske univers.

Hele albummet er ét langt blidt kærtegn for sjæl og ører, men nogle melodier penetrerer den æteriske drømmetåge tydeligere end andre. Særligt stærke indtryk gør ‘Opera House’, ‘Sunsetz’ og ‘Sweet’ med pulsende basgange, der lader guitarerne væve smukke mønstre blandt teksternes stærkt emotionelle epicenter.

Gonzales besynger kærlighedslængsel, forelskelse og breakups, så det næsten bliver for romantisk, men man overgiver sig ikke desto mindre, idet der er en harmonisk balance mellem ord og musik, og fordi de stemningsskabende billeder ligeledes indeholder lyriske torne, som man kan stikke sig på.

»Wearing black lipstick, bleaching your hair blonde / cut-offs and jeans shorts, vampire fangs / I know full well that you are the patron saint of sucking cock«, lyder det i ‘Young & Dumb’, mens en lettere fatalistisk tone gennemstrømmer ‘Apocalypse’: »You leapt from crumbling bridges watching cityscapes turn to dust / your lips, my lips, apocalypse / come out and haunt me / you’ve been locked in here forever and you just can’t say goodbye«.

‘Cigarettes After Sex’ er lyden af drømmesyn, romantik og drama.


Kort sagt:
Cigarettes After Sex’ sensuelle pop noir svæver som en svalende brise på en hed sommernat. Bandet svælger i romantiske og længselsfulde momenter, så det (kun) næsten er for meget af det gode. Tyste, men effektive virkemidler folder et fremragende debutalbum ud, der er ét langt blidt kærtegn for sjæl og ører.

Cigarettes After Sex. 'Cigarettes After Sex'. Album. Partisen/PIAS.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af