Hold øje med Yaeji: Underspillede house-bangers med mumle-rap og koreanske hooks

Vi serverer tre gode grunde til, at multikunstneren Yaeji burde blive din nye yndlingskunstner.
Hold øje med Yaeji: Underspillede house-bangers med mumle-rap og koreanske hooks
Yaeji.

Amerikansk-koreanske Yaeji kan skrive mange ting på sit cv: Dj, producer, sangerinde, rapper, designer, visuel kunstner og habil curry-kok. De seneste år er det dog underspillede house-numre, der har optaget det meste af multikunstnerens opmærksomhed.

Yaeji udgav sin selvbetitlede debut-ep i marts, og i sidste uge landede efterfølgeren ‘EP2’. Musikken er en guldgrube af hypnotiserende house-numre tilsat både koreanske og engelske tekster, men universet har klart potentiale til at være langt mere end bare soundtracket til dunkle undergrundsfester.

Her får du tre gode grunde til, hvorfor Yaeji bliver din nye house-forelskelse.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Koreansk er overraskende catchy

De mystiske tekster og koreanske hooks er klart noget af det, der får Yaejis musik til at skille sig ud, og hun kommer utrolig langt med ganske få virkemidler. Størstedelen af Yaejis numre har nærmest ingen tonalitet, men er båret frem af hendes lyse, næsten lidt barnlige vokal.

Ikke ulig en musiker som Peaches er hendes musik blandt andet kendetegnet ved en ikke rigtig rappende, ikke rigtig syngende vokal, men en lidt snakkende ting midt imellem. ‘Rappen’ er særligt til stede på ‘The Guap’ og den seneste single ‘Raingurl’ – sidstnævnte er virkelig et Yaeji-hit.

Det gængse vestlige øre er måske ikke så vant til at lytte til koreanske gloser i populærmusik, men underligt nok bliver det ikke mindre catchy af, at en stor del af teksterne er uforståelige. Tværtimod er lyden af det koreanske sprog dragende og fonetisk smuk, og eksempelvis er det koreanske hook i Yaejis seneste single ‘Drink I’m Sippin On’ noget, der lynhurtigt sætter sig fast.

Hvis dit vestlige øre lige skal varmes op inden det helt store koreanske take-down, kan du eventuelt starte ud med at lytte til hendes formidable remix af Drakes ‘Passionfruit’, der dukkede op på Youtube i maj og er sidste nummer på ‘EP2’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Yaejis visuelle univers rummer flyvende ananas og koreansk skin-care

Udover at være en ferm sangskriver, producer og dj, står Yaeji også bag alle sine visuals og musikvideoer. Videoen til bangeren ‘Feel It Out’ byder på flyvende ananas, telefoner med drejeskive og flydende, perlende farver. Der er noget tilfældigt, humoristisk og samtidig æstetisk pleasende over Yaejis musikvideoer, og hendes afslappede ananasdans er latterligt likeable.

Alt er dog ikke bare abstrakte og goofy tilfældigheder. ‘Last Breath’ har en ironisk makeup-tutorial som video, hvor Yaeji på subtil vis illustrerer, hvor krævende og næsten komisk omstændige (og nok også lidt forgæves) koreanske hudritualer kan være.

Ingen tvivl om, at Yaeji udtrykker en stor kærlighed til sine forældres hjemland i sin musik, og hendes koreanske rødder er som tidligere nævnt en stor del af hendes musikalske identitet. Men samtidig viser hun, hvordan visse dele af hendes forældres kultur ikke går i spænd med hendes person. Eksempelvis krævende 10-trins skin-care-rutiner.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Yaejis ‘Curry in No Hurry’-koncept lyder som verdens bedste idé

Yaeji er født i USA, men har brugt en stor del af sit liv i Sydkorea. For et par år tilbage flyttede hun til New York for at studere malerkunst og konceptuel kunst, hvor livet på universitet introducerede hende til elektronisk musik og dj-erhvervet.

Hun har i den forbindelse fået opbygget konceptet ‘Curry In No Hurry’ i samarbejde med den lokale koreanske restaurant Kichin – et koncept, hvor Yaeji og hendes musikervenner spiller koncerter og dj-sets, mens man som publikum både kan få kridtet danseskoene og få serveret en dampende varm portion curry. Ideen er at kombinere to begivenheder, der samler folk, og resultatet som kan ses herunder er noget nær genialt. Et koncept der bør kopieres af alle, og det kan kun gå for langsomt.

Læs også: Hold øje med: Derfor er Lizzos attitudefulde og selvelskende rap kokosolie til din sjæl

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af