Hold øje med Fraads: »Der mangler nogen, der har lyst til at tage hiphoppen i en poetisk retning«

Er du vild med både trap-trommer og Fleetwood Mac? Så skal du lytte til Fraads’ lyriske hiphop, som handler om tunge hjerter, byture og om at kunne danse til sin egen elendighed. Den danske hiphopduo har for nyligt udgivet singlen ’Heroppe’ fra deres kommende, anden ep.
Hold øje med Fraads: »Der mangler nogen, der har lyst til at tage hiphoppen i en poetisk retning«
Fraads: Papa Erotic og David Engelbrecht. (Foto: Mads Salbæk)

Fraads udgav i 2016  debut-ep’en ‘1000 knive’, og med den fik duoen slået fast, at de er et navn, der tør gå nye veje. Musikken er båret af Papa Erotics excentriske, accentuerede ordstrøm og producer David Engelbrechts underlæggende produktioner, der både rummer nutidige trends som tunge trap-trommer og sporadisk autotune, men også indeholder overraskende, jazzede lydflader og kontrabas-licks. Det er et lydunivers, der både lefler for og udfordrer lytterens hiphopøre.

Producer Engelbrecht og rapper Papa Erotic har begge base i København, og de har lavet musik sammen i mange år, mens de på det seneste har markeret sig som en del af musikollektivet Citadel, der også rummer Hingst, Krystalsøn og Blikfang. Tidligere i år udgav Citadel det fælles mixtape ‘Opståen’, hvor Fraads bidrog med det følsomme nummer ‘ADHD’, der også havde en stemningsfyldt musikvideo, hvor Papa Erotic var rastløs og heartbroken på et hotelværelse. Fraads bruger deres musikvideoer som elegante stemningsskabere og metaforer for musikken, hvilket også var tydeligt på debutsinglen ‘Balancen’ og i videoen til ‘1000 knive’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I sidste uge udkom så singlen ‘Heroppe’ (som vi kårede til et af ugens top tracks), som er den første fra Fraads’ anden og endnu unavngivne ep. Nummeret emmer af jalousi, mens den hævnlystne lyrik er pakket ind i et legesygt klavertema og en umiddelbart bekymringsfri stemning.

Ep’en bliver Fraads’ første, siden de skrev kontrakt med pladeselskabet Sony, og duoen fortæller, at det er en udgivelse, der er indspillet med både bedre udstyr og tungere hjerter.

Hvordan har I mødt hinanden?
Papa Erotic: »Det var gennem en fælles ven, da vi var 15 år gamle eller sådan noget. Det var i 7. klasse, hvor vi indspillede på sådan nogle Counter Strike-hørebøffer. Jeg kan huske, at min stemme ikke rigtig var gået i overgang endnu, så vi var nødt til at pitche min vokal lidt dybere for at få den til at lyde mindre teenageagtig«.

Hvordan er arbejdsfordelingen, når I laver musik?
Papa Erotic: »Det går oftest sådan, at David har en eller anden idé – det kan være et beat eller en lille melodi, og så freestyler jeg over det. Jeg finder ud af igennem den der freestyle, hvad sangen handler om, og så skriver jeg et digt om det, som ingen andre skal se. Det er bare for mig selv, og til når jeg skal lave en tekst bagefter«.

Jeres måde at lave hiphop på trækker både på nogle trends, men inkorporerer også nogle elementer, der ikke umiddelbart knytter sig til genren. Hvordan synes I, at I passer ind eller ikke passer ind i danske hiphop lige nu?
Papa Erotic: »Vi giver den op for så mange forskellige ting. Både for den helt dank nye trap, men også for Fleetwood Mac og Talking Heads. Jeg føler, at vi er så brede i forhold til, hvad der inspirerer os, at vi ikke rigtigt bruger tid på at tænke, om det er en trend eller ej«.

David: »Men det er rigtigt, at der er en masse trends i det, som ligger i tråd med den musik, der kører lige nu. Så er der også en hel masse fravalg. Når du spørger, hvordan vi passer ind, så synes jeg, vi passer vildt godt ind, fordi vi mangler. Jeg synes, der mangler nogen, der har lyst til at tage hiphoppen i en poetisk retning«.

Lige nu er mumlerap populært, og det stak ud for mig, at du rapper vildt accentueret og artikuleret. Har du altid rappet sådan?
Papa Erotic: »Jeg kan godt høre, at jeg har udviklet mig som rapper. Jeg kan godt lide, at man kan høre lyden af mine læber – at udtalen er vildt tydelig. Nogle gange kan ordene lyde fede, hvis de er ekstra artikulerede. Jeg bruger meget tid på, at det skal være så organisk som muligt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Jeres musik handler meget om følelser og sindstilstande. Hvor kommer inspirationen fra?
Papa Erotic: »Fortællingerne kommer af at være alene og nyde, at man er fri, men også af at føle sig helt vakkelvorn, fordi man ikke kan finde ud af at stå på to ben og savner noget at holde på. Men altså det kommer fra at fyre den af og tage i byen. Det kommer også af at lade være. Det kommer fra sex og at være forelsket«.

David: »Jeg kan også mærke, hvis Frederik (Papa Erotic) har lavet noget, hvor han krænger hele sin sjæl ud, at der er mere på spil og man løber en risiko. Det er vildt spændende, når jeg så sidder med beatet og laver effekter, fordi jeg kan forsøge at fortælle historien auditivt«.

Hvad handler jeres nye single ‘Heroppe’ om?
Papa Erotic: »Det er den mest personlige sang om den mest specifikke situation. Jeg vil gerne snakke om at være inderligt jaloux og hævnlysten. Det er en følelse, man altid bare holder for sig selv og ikke gider snakke om, og jeg ville prøve at lave den følelse til noget banger-agtigt. Virkelig prædike den følelse. Det var næsten også helt terapeutisk at arbejde med den, fordi jeg ikke kunne finde ud af at sige det til den person, sangen handler om«.

Men det er ikke en særlig tung sang?
Papa Erotic: »Nej, det er det ikke. Når man hører den, har man ikke fornemmelsen af, at man skal sidde og have nedern på. Man kan fyre den af, og jeg synes det er det, der gør sangen så overdrevet. Ideen er, at man næsten skal kunne danse til sin egen elendighed«.

David: »Det synes jeg er keyword. At danse til sin egen elendighed eller måske erkende, at jalousi er en fair følelse – det er det, sangen skal kunne«.

I er lige blevet signet af Sony. Hvordan kommer det til at ændre jeres måde at arbejde på?
Papa Erotic: »Det har egentlig ikke gjort nogen forskel, udover at det har givet os selvtillid. Det har åbnet nogle døre op i forhold til, hvad vi har for nogle muligheder. Noget med budgetter og praktiske ting. Men det har ikke ændret den måde, vi arbejder sammen på. Og heller ikke sammen med de andre drenge i Citadel«.

Læs også: Blikfang og Fraads fortæller om deres yndlings-rappere: »Højer Øye er landets dygtigste vokalist«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af