RoseGold leverer parfumeret skumrings-r’n’b på OVO-skelende debutalbum

RoseGold leverer parfumeret skumrings-r’n’b på OVO-skelende debutalbum
RoseGold. (Foto: Kavian Borhani/Soundvenue)

Kolding er ikke just en by, man associerer med summende storbypuls og blodsprængt r’n’b. Hvis det da ikke lige var for den Vejle-baserede anomali Jamaika og Force One Music, kunne man næsten argumentere, at trekantsområdet som helhed er tæt på at skrabe bunden på listen over musikalske mekkaer i Danmark.

Men det rager de dansk-britiske brødre RoseGold en høstblomst.

Med en livsbane, der har ført unge Ephraim og Joshua Duncan fra en gudfrygtig og nærmest asketisk tilværelse i det sydlige London til en mere sekulær og rebelsk af slagsen i (af alle steder) Kolding, importerer de med deres debutalbum nu den samme velsmurte og engelsksprogede lyd, som vi blandt andet har fået den fra Noah Carters hånd. Og RoseGold er langt hen ad vejen et kærkomment supplement til et i forvejen kosmopolitisk kuld, der godt kunne være indgangen til en ny æra på den danske urbanscene.

Lydmæssigt er duoen nemlig mindst lige så verdensborgerlig, som den er det rent nationalt og geografisk. Allerede på åbneren ’Music Molly’ og den efterfølgende ’Waves’ fletter hiphopelementer som klaprende hi-hats og Ephraims sammenbidte syntakser fingre med r’n’b-kendinge som ulmende synth og Joshuas sensuelle vokalbøjninger. Tilsammen udgør brødrenes kontrasterende roller en gennemrystet cocktail af parfumeret skumrings-r’n’b ikke ulig OVO’s snart sagt patenterede vellyd.

Indrømmet: I disse tider virker det næsten for banalt og fortærsket at sammenligne hvem som helst med Drakes almægtige uglelejr. Men i dansk regi har det bare aldrig lydt helt så blatant som på ’Adventures in Odyssey’, der det ene øjeblik på ’Risk and Reward’ virker til at sample Drakes ’We’ll Be Fine’ for så i næste nu at lyde som Roy Woods på den dunkle serenade ’Fall’.

Ephraim og Joshua bærer inspirationen uden på tøjet i en sådan grad, at den bliver helt håndgribelig. Dermed ikke sagt, at deres lyd ikke er bundsolidt håndværk, som i sine bedste momenter endda maler uden for OVO-stregerne med særegne penselstrøg.

Forcen udspringer af brødrenes yin-yang-lignende pendulering. Når det ikke er Joshuas popsanselige melodier og hooks, der stjæler showet på skæringer som den episke guitarballade ’At Home and Abroad’ eller pianosmaskeren ’Hidden Treasures’, bider man mærke i, hvordan Ephraim track for track gradvist finder seværdige måder at maksimere London-dialekten på i sin rap. Særligt ’Counter Moves’ og ’Ego Is Dead’, hvor han fremsiger den engelske fadervor over orgellignende synth, forlenes med dystert bidende undertoner.

Humlen i RoseGolds univers er, at de rent faktisk evner at holde trit med de internationale, Billboard-store standarder, de så udmærket måler og vejer sig efter. ’Adventures in Odyssey’ er således næppe et videre originalt debutalbum, men brødrene Duncan kan trøste sig med, at der er kolossale musikalske krummer i dem. Så skal det uafhængige materiale nok pible frem før eller siden.


Kort sagt:
Dansk-britiske RoseGolds debutalbum er et kærkomment supplement til, hvad der så småt kunne ligne en ny bølge af engelsksproget vellyd på den danske urbanscene. Det bærer sin bastante OVO-inspiration helt uden på tøjet, men brødrene Ephraim og Joshua Duncans parfumerede skumrings-r’n’b er bundsolidt håndværk.

Læs interview: RoseGold: »Jeg havde ikke wi-fi, så jeg gik på McDonald’s for at downloade hiphop«

RoseGold. 'Adventures in Odyssey'. Album. Force One Music.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af