Fem ting jeg elsker ved årets mest forunderlige hiphopsamarbejde

Young Thugs smågeniale remix af Elton Johns ’Rocket Man’ er et af 2018’s mest besynderlige og vidunderlige hiphopnumre. Der er virkelig mange grunde til at elske ’High’ (som den hedder nu) fra Thuggas nye ’On the Rvn’-ep – her er fem af dem.
Fem ting jeg elsker ved årets mest forunderlige hiphopsamarbejde
Young Thug og Elton John. (Foto: Instagram)

1. Omkvædet

’High’ starter med et omkvæd, og det er næsten lige til at få kuldegysninger over. Eltons klassiske linjer, de dybe pianotoner og så Young Thugs bedrøvede autotune-croon, der stemmer i til et »hiiiiiigh«.

Det er som en madret med to uforenelige elementer, der rent faktisk ender med at smage godt. Af komplet uransagelige årsager. Men 70’er-poprock og 10’er-trap er åbenbart to størrelser, som godt kan forenes i praksis.

Og så er der trommerne… De kommer ind på trackets 16. sekund og er nærmest som majestætiske trap-trommer. Hi-hat i overflod, men på en helt afslappet facon. Og så er der tale om et af de tracks, hvor trommeprogrammeringen bare starter på det helt rigtige tidspunkt.

2. Måden Young Thug siger »man« på

Ja, Young Thug bruger auto-tune og trækker gerne sine stavelser ud, men det er noget andet, når han siger ’man’ i omkvædets »I’m a rocket man«.

Han trækker a’et ud på en naturlig, men ret dyb måde, så det bliver til »rocket maaaan« med et spektakulært og ret mærkeligt resultat. Det er faktisk mest i andet omkvæd (det der starter ved 1:23), og den der lille afveksling er bare skæv på en måde, der giver ’High’ endnu mere wtf-faktor.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Young Thug omskriver sangens udgangspunkt

’Rocket Man’ er fra 1972, og selv om man måske skulle tro, at den handlede om Johns omgang med stoffer og den medfølgende himmeltur, så er det oprindelige nummer rent faktisk en sang om en astronaut på vej til Mars, der synger om sin familie nede på jorden og alle sine bekymringer. Really.

»I Miss the Earth so much, I miss my wife / It’s lonely out in space«, lyder det i første vers.

Så langt så godt, men så er det jo godt, at Thugga kan opfylde på det, nogen troede sangen oprindeligt handlede om. For hos rapperen er ’High’ i fokus – ja, titlen siger jo næsten det hele.

Og så er der andet omkvæd, hvor Thug får et »super geeked«-ad-lib ind efter »and I’m gonna be high«. ’Geeked’ betyder ifølge Urbandictionary følgende: »Mind totally blown from excessive use of an upper (cocaine, crystal)«. Så deeet.

Young Thug er sin helt egen rocket man – måske på vej til Mars, men ikke bogstaveligt…

4. Historien bag

Hvordan kommer et officielt Elton John-remix af en ATL-trap-rapper lige i stand? En producer laver en tilfældig produktion, den bliver godkendt med et halvt øje, og så er det det?

No-no-no, som Consuela ville sige

Historien er nemlig halvdelen af ‘High’ og vidner om, at musik ikke kender nogen grænser eller alder. 71-årige Sir Elton Hercules John elsker Young Thug, siger du? Jamen selvfølgelig gør han det.

Det udtrykte den britiske legende i et Noisey-interview tilbage i 2015, og siden da har de to musikere Facetimed, mødt hinanden til en herlig fotosession i Atlanta, og hvem ved, om de spiller golf den sidste torsdag i hver måned.

Nummeret blev til helt tilbage i 2016, og John var så vild med ideen, at han ikke havde nogen problemer med at sende instrumentalen til Thugs hold. Resten er historie.

Og John er også fan af det endelige resultat – hør bare hans lovprisning af ’High’, inden han sætter det på i sit radioprogram hos Beats 1.

5. Det er Thugga i sit mest melodiske hjørne

Young Thug har masser af musikalske personligheder, og flere af dem bliver foldet ud på ’On the Rvn’-ep’en. Han kan være lalleglad, festlig eller alvorstung og mere mørk. Produktionerne, hans stemmeføring og flows kan skifte ham efter godtbefindende.

Men det her er bare Thugga i rapperens mest melodiske hjørne. Hvilket man nok også skal huske at takke newyorker-produceren Stelios Phili for. Det er rart, lækkert – en ægte Young Thug-popsang, som allerede, fuldt fortjent, virker til at være blevet en kultfavorit.

Kan den ligefrem blive et hit? Det er sådan set ligemeget. Jeg elsker den, og det er der ikke noget, der kan ændre.

Læs anmeldelse: Young Thug ‘Slime Language’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af