De 10 bud: K-phax’ guide til de unge, rowdy hiphopkoncerter

»Det er forfærdeligt at spille foran en fyldt sal, hvor alle bare synger med og klapper. I popverdenen er det en succes. Men for en hiphopkoncert er det en tragedie«.
De 10 bud: K-phax’ guide til de unge, rowdy hiphopkoncerter
K-phax.

Der er sket en rimelig vanvittig omvæltning i hiphoppens verden. En række unge rappere er kommet frem med rockstjerneattitude, punkæstetik og en gigantisk portion ungdommelig fandenivoldskhed.

Kald dem Soundcloud-rappere, mumble-rappere eller trap-stjerner: Faktum er, at de har overtaget hiphopscenen. Bogstavelig talt, faktisk. For den unge generation af rappere skaber nogle helt andre koncerter, når de træder op på scenen, end deres forgængere.

I stedet for statiske crowds har vi fået storme af moshpits, vanvittige stagedives og kaos i spandevis. Hvad er det lige præcis, der er sket med hiphopkoncerterne i 2018? Og hvordan skal men overhovedet gebærde sig, hvis man pludselig ender midt i en moshpit til en Lil Pump-koncert?

Det har vi spurgt den unge danske rapper K-phax om. Han er nemlig både en ung, fremadstormende artist, der rammer tidsånden rimelig præcist, og så er han en flittig koncertgænger, der både har oplevet den perfekte moshpit (til Ski Mask the Slump God) og et alt for ukoordineret mosh-publikum (til Juice WRLD).

Her er hans guide til hiphopshows i 2018.

K-phax på Spot Festival. (Foto: Toke Hage/Soundvenue)

1. Koncerter behøver ikke være en time lange for at være gode

»Jeg synes, 6ix9ine godt kunne have gjort mere. Han spillede kun en halv time. Men der er samtidig en indre del af mig, der godt ved, at til et hiphopshow er man der jo for at moshe. Og så er 35 minutter egentlig nok. Man kommer helt op i energi, men det er ikke så meget, at man besvimer. Jeg gik derind med helt rent og nyvasket tøj, og da jeg kom ud, var jeg helt fugtig af mit og andre menneskers sved. Det er sådan, en hiphopkoncert skal være«.

2. Det helt unge publikum er nødt til at øve sig til moshpits

»Jeg lagde mærke til, at 6ix9ine- og Juice WRLD-koncerterne var første gang til en hiphopkoncert for rigtig mange. Der var mange nye ansigter. Og faktisk har jeg én klage. Til Juice WLRD var folk virkelig ukoordinerede til at lave moshpits. Jeg prøvede at gå ind og starte den, men folk turde ikke eller gad ikke at hoppe ind i midten. Det var et mess. Det plejer at være nemt nok, men til Juice WRLD hoppede folk tit ind i moshpitten før beatet droppede. Det var forfærdeligt«.

3. Den helt gode moshpit omfatter hele salen

»Den bedste moshpit, jeg har været i, var til Ski Mask the Slump God i Pumpehuset. Hele salen kom sammen om at lave én stor moshpit. Folk skulle virkelig ind, og det var de helt rigtige mennesker i den«.

Ski Mask the Slump God i Pumpehuset. (Foto: Oliver Klitgård Larsen/Soundvenue)

4. Auto-tune er vigtig

»Jeg ved ikke, hvorfor Juice WRLD ikke brugte auto-tune. Hvis jeg havde været ham, havde jeg gjort det. I hvert fald på nogle af sangene. Han kunne slet ikke ramme, når han skulle synge«.

5. Publikums energi er det vigtigste

»Publikums reaktion er nærmest det hele! Juice WRLD virkede lidt træt på scenen og brugte hele tiden et trick, hvor han bare talte ned til droppet. I stedet for at øge energien, mens beatet var i gang med at droppe. Det tror jeg også havde noget at gøre med, at moshpitsne var så ukoordinerede«.

6. En hiphopkoncert har ikke samme succeskriterier som en popkoncert

»Det er forfærdeligt at spille foran en fyldt sal, hvor alle bare synger med og klapper. I popverdenen er det en succes. Men for en hiphopkoncert er det en tragedie«.

Juice WRLD i Store Vega. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

7. Man skal have attituden på plads

»Jeg synes, 6ix9ine og Juice WRLD’s bravado er inspirerende. Når de står på scenen, ved de godt, hvem de er. De tager sig god tid, og de ved, at de har deres star power«.

8. Artisterne skal stadig gøre sig umage

»Jeg tager liveshowet virkelig seriøst. I en lang periode var jeg meget stor Michael Jackson-entusiast. Jeg så, hvordan han var på en scene. Så når jeg og min søster (Sunday School, der er K-phax’ dj, red.) laver en ny setliste, tager vi altid i bootcamp, hvor vi spiller hele settet to-tre gange om dagen i 14 dage. På et tidspunkt er vi så comfortable nok med den, så vi kan tage ud og give et okay show«.

9. Nutidens rappere har et helt særligt forhold til deres fans

»K-phax-klanen (K-phax’ fans, red.) er folk der virkelig fucker med musikken og kan sangene ord for ord. Jeg er jo ikke en streaming-gigant, men der er nogle, der virkelig fucker med mig. Det er faktisk mere venskab end fans. Jeg skriver DM’s med dem på Instagram og giver dem sneak peaks af ny musik«.

K-phax på Spot Festival. (Foto: Toke Hage/Soundvenue)

10. Det handler om at støtte artisten, ikke om at være kritisk

»Man tager ikke ind og er kritisk, man tager ind og supporter. Når Juice WRLD spiller, føles det som om, det er ens ven, der står på scenen«.

Lyt til podcast: Koncert-special i Standard Ekstra: Hvornår blev hiphopshows så punk?

Læs også: Generation moshpit: Hvordan helt unge rappere og fans har ændret hiphop-koncerten

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af