Tre fede hiphopdokumentarer på Netflix, du skal se i påsken

Du kan både få den helt store fortælling om hiphoppens begyndelse eller høre om, hvordan en mikroskopisk radiokanal i New York skabte raphistorie. Her er tre stærke hiphopdokumentarer (film og serier), du kan hygge dig med i påsken.
Tre fede hiphopdokumentarer på Netflix, du skal se i påsken
Jimmy Iovine og Dr. Dre i 'The Defiant Ones'.

1. ‘Hip-hop Evolution’

Selv om hiphop i det store billede er en ung ting, er kulturen indhyllet i en dyrkelse af historien – om forgængerne, byerne, de store ikoner og de gode gamle dage. Og i en hiphopdomineret tid, hvor traprytmerne efterhånden har infiltreret det meste popmusik, er det mere relevant end nogensinde at læse op.

I serien ’Hip-hop Evolution’ dokumenteres genren af hovedpersonerne selv via interviews, og det er faktisk vildt imponerende, hvor mange legender vært Shad Kabango får snakket med. Vi snakker helt gamle drenge som Grand Wizzard Theodore, der vitterligt opfandt det at scratche, til 90’er-konger som Ice Cube.

Hvert afsnit afgrænser sig til et bestemt sted og en bestemt tid. Det betyder, at man kan springe lidt rundt, alt efter om man er nysgerrig på 2Pac og Bay Area-lyden eller sydstaternes trap-forgængere som UGK. Det kan dog anbefales at få hele historien med, hvis man har et par feriedage uden planer – der er i alt otte afsnit, som dækker genren op til midt 90’erne.

2. ‘The Defiant Ones’

Den her dokumentarserie er unik på en række forskellige måder. Det er først og fremmest et ret enestående indblik i to karrierer, der har været med til at præge hele genrer i løbet af de seneste årtier. Vi ser produceren Jimmy Iovine skabe rockklassikere og starte det legendariske pladeselskab Interscope, og vi ser Dr. Dre blive det forretningsdygtige producergeni, han er i dag. Samtidig forstår vi, hvordan mødet mellem Dre og Iovine katapulterer begge et niveau videre i karrieren.

Men det er også bare et stykke essentiel hiphophistorie, hvor vi ser skikkelser som 2Pac, Snoop Dogg og Eminem blive store ved hjælp af Dres magiske touch. Det er meget sjældent, man kan få den historie fortalt af folk som Eminem, 50 Cent, Snoop Dogg og den ellers meget tilbageholdende Dr. Dre. Han giver da heller ikke slip for alle de personlige detaljer i ‘The Defiant Ones’ – men det er stadig et dybere karakterportræt, end vi har fået før.

3. ‘Stretch & Bobbito: Radio That Changed Lives’

Historien er, som man siger, næsten for god til at være sand. Den høje, goofy hiphopelsker Stretch render ind i den hurtigsnakkende Bobbito. Sammen starter de et radioshow for et universitet i New York. De bliver kun sendt torsdag nat. Intet tyder på, at de skal skrive hiphophistorie.

Men det gør de.

Nogle af hiphophistoriens største legender er nemlig forbi deres natlige radioprogram: Biggie, Big L, Wu-Tang, Nas. Ja, dem alle sammen. Hvis man ser filmen uden at kende til forhistorien, bliver man totalt paf. Det her er verdensstjerner. Rappere, der ændrede musikhistorien. Og her står de, før deres karrierer startede, og freestyler sammen med to elskelige goofballs i et slidt lydstudie.

I dokumentarfilmen siger Nas, at det her radioprogram var verdens omdrejningspunkt for ham. Raekwon forklarer, hvor ekstatisk han blev, da Stretch og Bobbito spillede de tidlige Wu-sange. Og vi hører en masse røverhistorier og freestyles fra de tidlige stadier af hiphoppens guldalder. Det her er altså den ultimative feel good-hiphopdokumentar for alle med et hjerte for 90’er-rap.

Læs også: De 10 bedste playlister med ny hiphop på Spotify

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af