Tinderbox laver gigantisk selvmål efter Lil Uzi Vert-aflysning

En rapper aflyser... Det er, hvad det er. Men at Tinderbox som reaktion og lappeløsning rykker J Balvin – en international stjerne på vej til sin første danske koncert – fra fredag til torsdag i programmet er en hovedløs beslutning, der sætter festivalens publikum i sidste række.
Tinderbox laver gigantisk selvmål efter Lil Uzi Vert-aflysning
J Balvin er blevet rykket fra fredag til torsdag for at lappe hullet efter Lil Uzi Vert. (Foto: Kevin Winter/Getty Images for Coachella)

Nå, så blev det åbenbart den tid på året, hvor rappere begynder af aflyse deres danske festivalkoncerter. Torsdag offentliggjorde Tinderbox, at Lil Uzi Vert ikke kommer alligevel, og fredag var det så Roskilde Festivals tur til at meddele, at Chance the Rapper har meldt afbud til sin Orange-koncert.

Nedtur… Virkelig. For der var tale om to ret unikke hiphopbookinger: Både Vert og Chance er sjældne gæster på disse breddegradder. Men samtidig har begge også tidligere aflyst danske festivalkoncerter. Vert skulle have spillet Roskilde i 2017, Chance var på plakaten samme sted i 2014.

I princippet er der jo ikke noget nyt i, at rappere aflyser festivalshows i Danmark. Det er, hvad det er. Men noget, der er værd at slå ned på i denne sammenhæng, er, hvordan de to ramte festivaler har håndteret disse aflysninger. For der er stor forskel.

Roskilde Festival annoncerede i samme åndedrag som aflysningen en erstatning: Wu-Tang Clan kommer i stedet. Ikke en lige så frisk booking som Chance, da klanen jo var i Danmark for en måned siden, men en solid erstatning none the less.

Tinderbox har ikke præsenteret nogen erstatning og har i stedet rykket rundt i programmet. Peter Sommer og Karenina har fået nye tidspunkter, mens J Balvin er blevet rykket fra sin plads fredag til at overtage Lil Uzi Verts plads torsdag.

Og det er sidstnævnte træk, som er grunden til denne artikel. For det er godt nok en hovedløs beslutning, som virker til at have mest fokus på skemaer og tidsplaner og mindre fokus på det vigtigste: Festivalens publikum.

Problemet ligger i de fans, der har købt endagsbilletter for at se J Balvin fredag – og dem er der øjensynligt ret mange af, hvis man læser med i kommentarsporet på Facebook under Tinderbox’ annoncering af rokaden. Dem skider festivalen nu højt og helligt på.

Ja, det er muligt at få rykket sin endagsbillet fra fredag til torsdag (men ikke refunderet!), men det er kun en lille del af pointen. Det er respektløst over for alle dem, der har købt en endagsbillet, for mange af disse har angiveligt arrangeret transport, flybilletter, tog, hotel, børnepasning, fri fra arbejde og så videre. Der er meget andet på spil end bare lige at tage en anden dag på festival.

Ændringer i en festivals program er en del af aftalen, når man køber billet, og som skrevet er det næsten en regel, at et eller flere hiphopnavne skal aflyse. Men almindelig kutyme fra festivalernes side er, som Roskilde netop har gjort, at man finder en afløsning til det givne tidspunkt på den givne dag. Og ikke rykker stort rundt i tidsplanen, så publikums planer skal lide endnu mere.

Det er simpelthen et selvmål, og jeg kan ikke på stående fod huske en episode fra nyere tid, hvor et hovednavn er blevet rykket fra én dag til en anden for at lappe et hul efter en aflysning. Det er ganske enkelt en dårlig løsning, og Tinderbox har ikke gjort meget for at forklare hvorfor, det er blevet, som det nu engang er.

Kender man ikke det store til J Balvin, kan man måske undre sig lidt over hele polemikken. Men der er tale om et ekstremt populært navn og en ret unik festivalbooking.

Colombianske J Balvin er nemlig kæmpestor. Han er af de allerstørste skikkelser inden for latinpop og -trap, og i 2018 var han den fjerdemest streamede artist på Spotify – i hele verden! Kender du ikke hans solomateriale, husker du ham sikkert fra Cardi B’s ‘I Like It’, og han har også arbejdet med kunstnere som Beyoncé, Justin Bieber og Pharrell.

Det her er hans første koncert i Danmark, så selvfølgelig er der mange, som rejser langvejs fra for at se netop J Balvin. Og som har købt og planlagt en endagstur med den colombianske reggaeton-stjerne som ledestjerne. For nogle vil det være nemt at rykke det hele til torsdag, for andre vil det være umuligt.

Og ja, billetterne ville heller ikke kunne refunderes, hvis J Balvin nu gik hen og decideret aflyste, men humlen her er, at Tinderbox helt åbenlyst ikke tager hensyn til deres publikum i dette henseende.

Summa summarum: Lad være med at flytte et hovednavn fra én dag til en anden for at lappe et hul.

Og altså: Burde det ikke være muligt at finde én eller anden erstatning?

»Det har desværre ikke været muligt at finde en passende erstatning så tæt på festivalen«, lyder det fra Tinderbox på Facebook, men mindre kan også gøre det. Det blev trods alt meldt ud en uge før festivalstart på torsdag, og med Balvins nye dato er det jo noget, Tinderbox har vidst i et lille stykke tid.

Søsterfestivalen NorthSide har lidt under mange sene aflysninger gennem tiden – blandt andet fra en rapper som Earl Sweatshirt – men har altid haft afløsninger i ærmet. Godt nok har det oftest været mellemstore danske navne, men stadig noget, der kan tage pladsen i tidsplanen, så der ikke skal rykkes rundt i det hele.

Den manglende erstatning synes jeg dog kun spiller andenviolin her – det helt store selvmål er Tinderbox’ røvrending af en hel masse J Balvin-fans. Det er ganske enkelt dårlig stil.

Læs også: Hvis nu Cardi B aflyser Roskilde Festival… Hvem kan så afløse?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af