Suspekt konfronterer bagsiden af den hedonistiske livsstil på ’Sindssyge ting’

Suspekt konfronterer bagsiden af den hedonistiske livsstil på ’Sindssyge ting’
Suspekt.

Jeg elsker Suspekt. Jeg elsker deres lumre sexrap, der altid formår at underholde med absurde, perverse vendinger, man aldrig havde forventet. Og jeg elsker deres mere indadskuende, kritiske tracks, der desværre alt for ofte bliver overset, når man diskuterer trioen fra Albertslund.

Disse to sider har dog ikke altid sameksisteret lige elegant. Jeg har ingen anelse om, hvad klassikeren ‘Proletar (hvor jeg står)’ laver på samme album som ‘Sut den op fra slap’ – eller hvordan ‘Ling’s sang’ hører hjemme side om side med ‘Hun blev bare så glad’.

Den diskrepans er dog slet ikke til stede på ‘Sindssyge ting’, trioens hidtil mest tematisk sammenhængende og modne album. Bare rolig, den dionysiske hedonisme, der har gjort Suspekt til folkeeje, er ikke gået nogen vegne – men fra start til slut mærker man også en bagkant af dødsangst, der netop har et iboende forhold til gruppens uafbrudte eventyr med uanede mængder sex, stoffer og alkohol. Og de gør det altså med en imponerende indsigt og konsekvent kløgtige lyriske greb.

»Jeg kørte igennem en ørken for at finde vandet – bare for at finde et eller andet«, rapper Orgi-E med desperat vokal på åbningsnummeret ‘Mer prestige mer pastis’. Helt fra start får vi altså at vide, at rapperne savner mening i deres tilværelse. Vi starter med tømmermændene frem for selve branderten, og dermed rammer det så meget hårdere, når Suspekt senere rapper om at gøre ‘Sindssyge ting’, eller når de lyder kraftigt berusede på ‘Jeg har det fedt’.

Vekselvirkningen er effektiv – når Bai-D og Orgi-E rapper om deres hæmningsløse livsstil, får deres eksistentielle kvaler mere vægt, og når vi kender til disse kvaler, får det mere dybde at høre om hor og druk i lange baner. Det er dog ikke altid, det lige rammer – hittet ‘Gonzo’ er en glimrende sang i sin egen ret, men der er ikke rigtig nogen linjer, man kan sætte i kontekst til den frygt for døden, der ellers gennemsyrer albummet tematisk.

Så klarer Tessa-samarbejdet ‘Vil du med…’ noget bedre at passe ind. Her er der en god balance mellem humoristiske sexfortællinger og refleksioner over konsekvenserne af rappernes handlinger. Dog med et klart fokus på førstnævnte – omkvædet går trods alt »Vil du med ind og se min pik?«, hvilket Tessa desuden twister ret så genialt i sit afsluttende vers.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ser vi bort fra disse to tracks, har vi dog at gøre med et virkelig tungt album. Selv den på overfladen festlige single ‘Det goe’ bliver på albummet transformeret til sangen ‘Det goe det grønne’, hvor et beatswitch med et nyt vers gør det klart, at gruppens oplevelser med weed heller ikke udelukkende er positive.

Mørket eksisterer dog ikke kun i det lyriske univers. Det findes også i produktionen, hvor Rune Rask virkelig er i sit es. Han er ofte i sit mere minimalistiske hjørne, men kommer omkring mange forskellige lydbilleder med den tilgang. Det er som regel ikke beats, der sonisk tilbydere mere, når man vender tilbage til dem, men de tjener teksternes stemninger virkelig godt, og man kan tydeligt høre, at der er blevet kælet for at opnå nøjagtigt den lyd, produceren ønskede.

Hvis der dog er én sang, hvor Rune Rask for alvor imponerer, er det på den knap ti minutter lange ’Kroppen og mit ansigt (gråvejr)’. Den hænger så elegant sammen, at man knap lægger mærke til, hvor længe den varer. »Det er de sørgelige rester af en slidt mand«, rapper Orgi-E, mens han reflekterer over, at han en dag skal dø.

Den dunkle æstetik bliver dog også lidt overvældende. Med sine 62 minutter er albummet lidt af en mundfuld, og sange som ‘Viking i blodet’, ‘Helt fuckt’ og ‘Lykken kommer’ ender ikke rigtig med at udtrykke noget, andre sange ikke gør på mere gribende vis.

Men dette til trods har vi fået det, jeg så længe har drømt om: Et album, hvor Suspekts hedonistiske og introspektive sider går smukt op i en højere enhed.

Kort sagt:
Suspekt rapper nok engang om sex, druk og stoffer, men denne gang sker det med en reflekteret indgangsvinkel, hvor gruppen konfronterer den dødsangst, som deres hedonistiske livsstil fremprovokerer. Resultatet er gribende.

Suspekt. 'Sindssyge ting'. Album. Universal.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af