Thomas Helmig på Orange Scene, spilledage – og andet man kan lære af at snuse rundt på Roskilde Festivals hjemmeside

Roskilde Festival har i skrivende stund annonceret 75 musiknavne, men alt er på ingen måde udmeldt med hensyn til årets musikprogram. Vi har støvsuget samtlige bandbeskrivelser på festivalens hjemmeside for info om blandt andet spilledage og scenefordeling – her er vores fund.
Thomas Helmig på Orange Scene, spilledage – og andet man kan lære af at snuse rundt på Roskilde Festivals hjemmeside
Thomas Helmig på NorthSide i 2017. (Foto: Kasper Månsson/Soundvenue)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Spilledage – fra Taylor Swift om onsdagen til Young Thug om lørdagen

Som Roskilde løbende har annonceret nye navne, har man kunnet finde deres spilledage via festivalens hjemmeside. Hvis man overvejer en endagsbillet (eller blot vil være på forkant med hvilke dage, der kommer til at byde på de mest forfærdelige overlap), er det dog lidt af et arbejde at klikke ind på hvert eneste band for at se, hvordan de individuelle spilledage ser ud. Vi har gjort alt det hårde benarbejde.

Her er hver eneste kunstner, opdelt efter spilledag:

Tirsdag 30. juni:
Anansi
Amanda Tenfjord

Onsdag 1. juli:
Taylor Swift
Cage the Elephant
Deftones
Cate Le Bon
Lydmor X Corpus
Old Man Gloom
Squid

Torsdag 2. juli:
Faith No More
Angel Olsen
Kacey Musgraves
Mura Masa
Pusha-T
TLC
Unge Ferrari
Whitney
Bremer/McCoy
Death By Unga Bunga
Girl in Red
High on Fire
Lydmor X Corpus
Rapsody
Saveus
Svalbard
Tropical Fuck Storm

Fredag 3. juli:
Tyler, The Creator
FKA Twigs
Thom Yorke Tomorrow”s Modern Boxes
Anderson .Paak & the Free Nationals
The Whitest Boy Alive
Ak Dan Gwang Chil
Chai
Conjurer
Heathe
Hugo Helmig
Hugorm
Lisa Morgenstern & Bulgarian Voices Berlin
NyreDolk
OOIOO
Orm
Sampa the Great

Lørdag 4. juli:
Thomas Helmig
Young Thug
Amenra
Anna Meredith
Land of Kush
Lingua Ignota
Lous and the Yakuza
Special Request
Tyler Childers
Youth Code

Følgende kunstnere har ikke fået udmeldt nogen spilledag endnu, men er offentliggjort til de indledende dage 28.-30. juni:
Bette
Faratuben
Fieh
Ganger
Josephin Bovién
Joyce
Jung
Kaaliyah
Mekdes
Tessa
Thaiboy Digital

Følgende kunstnere har ikke fået udmeldt nogen spilledag endnu, men er offentliggjort til hovedprogrammet 1.-4. juli:
Alex Cameron
Chancha Via Circuito
Fatoumata Diawara feat. Angélique Kidjo & Mayra Andrade
Guiss Guiss Bou Bess
Hjalmer
MC Yallah & Debmaster + MCZO & Duke
The No Ones
Tom Zé
Weval

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Scenefordelingen – fra Thomas Helmig på Orange til Thom Yorke på Arena

Kun de færreste kunstnere har endnu fået tildelt scener, men det gør det altid lidt mere spændende at se frem til en koncert, hvis man ved, præcis hvor den vil blive holdt. Heldigvis giver en håndfuld af Roskildes bandbeskrivelser os netop den info.

Vi starter med det helt store flagskib for festivalen, nemlig Orange Scene. Her er der allerede annonceret koncerter for alle dage i hovedprogrammet. Onsdag er der dømt popfest med Taylor Swift, torsdag står den på alternativ metal fra Faith No More, fredag serverer Tyler, The Creator og Anderson .Paak deres groovy hiphop/r’n’b fusioner, og afslutningsvis bringer Thomas Helmig årets store nostalgibombe om lørdagen.

Festivalens næststørste scene, Arena, har kun én fastlagt kunstner: Thom Yorke, der kommer med sit ‘Tomorrow’s Modern Boxes’-show. Vi ved dog af erfaring, at hvis en kunstner står som headliner på plakaten, får de enten Orange eller Arena. Den eneste headliner uden en fastlagt scene er i skrivende stund FKA Twigs – mon ikke hun får Arena?

Tre af Roskildes scener har ingen kunstnere fastlagt endnu: Det smukt indrettede Avalon-telt, dens mindre slægtning Pavillion og den elektronica/hiphop-fokuserede Apollo. Da vi ikke har et festivalkort endnu, ved vi i praksis ikke, om disse scener vender tilbage næste år – vi har ikke fået nogen nye scener i hovedprogrammet, siden Avalon i 2014 erstattede Odeon og Cosmopol, så deres skæbne er ikke nødvendigvis garanteret.

I den intime Gloria-lade er der dog annonceret et par koncerter allerede. Du vil kunne opleve Heathe, Lydmor X Corpus, NyreDolk og Orm i Glorias dejligt formørkede, indelukkede rammer. I hjemmesidens bandbeskrivelse til Bremer/McCoy står der endvidere, at den danske jazzduo får festivalens »mest intime scene«. Med mindre der bliver lavet markant om på festivalens layout, betyder det altså, at de nok også vil være at finde på Gloria.

Under de indledende vækstlagsdage er det øjensynligt noget lettere for bookerne at tildele scener – sandsynligvis fordi der kun er to scener, og de begge har en meget klar genreprofil.

Rising er især kendt for sin rock – og generelt al musik, hvor instrumenter er noget med strenge, resonanskamre, ventiler og mundstykker. Amanda Tenfjord, Fieh, Ganger, Joyce og Jung indtager således Rising.

På Countdown er hiphop og elektronisk musik i fokus, samt de mere hiphop- og electronica-orienterede sider af pop og r’n’b. Her finder vi således Anansi, Bette, Josephin Bovién, Kaaliyah, Tessa og Thaiboy Digital.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Musikere, der ‘gemmer’ sig på plakaten – bl.a. R.E.M.-guitarist og Radiohead-producer

Når man kigger Roskilde-plakaten igennem, er der sandsynligvis mange navne, som virker totalt fremmede. Men det forholder sig jo sådan, at mange dygtige musikere har flere bolde i luften, så det er ikke utænkeligt, at du kan komme til at opleve et medlem fra et af dine yndlingsbands, uden at du umiddelbart vidste det.

Indierockgruppen The No Ones har eksempelvis valgt et lettere ironisk bandnavn. Inde på Roskildes beskrivelse af dem, kan man læse, at bandet er en supergruppe bestående af R.E.M.’s guitarist Peter Buck, deres tourguitarist Scott McCaughey, og de to I Was A King-medlemmer Frode Strømstad og Arne Kjelsrud Mathisen. Når de spiller live, bliver de endvidere assisteret af Teenage Fanclub-frontmanden Norman Blake.

Hvis man er fan af Australiens mestre udi punkblues, The Drones, skal man absolut overveje at tage forbi Tropical Fuck Storm. Gareth Liddard og Fiona Kitschin er nemlig de centrale figurer i begge bands, og det er ikke svært at høre, når man først ved det.

Hvis du var glad for metal i starten af 10’erne, husker du måske danske By the Patient. De laver nu melodisk black metal under navnet Orm. Og apropos metal: Old Man Gloom består af Stephen Brodsky (Cave In, Mutoid Man), Santos Montaño (Forensics), Nate Newton (Converge) og som mastermind bag det hele Aaron Turner, frontmand for hedengangne Isis, og senest også kendt som hjernen bag Sumac.

Metal er en genre, hvor bands konstant bliver dannet på kryds og tværs af etablerede bands, så det er heller ikke nogen stor overraskelse, at Oathbreaker-guitaristen Lennart Bossu er medlem af Roskilde-bandet Amenra, og at High on Fire er hjertebarnet af Sleep-guitaristen Matt Pike.

Heathe er en lidt mere flyvsk størrelse, idet kun der kun er ét fast medlem. Men i det roterende lineup finder vi ifølge Roskildes bandbeskrivelse medlemmer af Get Your Gun, Kogekunst og Kellermensch.

Danske Heathe er en lidt mere flyvsk størrelse, med kun ét fast medlem. Men i det roterende lineup finder vi ifølge Roskildes bandbeskrivelse medlemmer af Get Your Gun, Kogekunst og Kellermensch. Og til så kan vi hos Japanske OOIOO finde Boredoms-trommeslageren Yoshimi P-We på vokal og guitar.

I en lidt anden genre vil Radiohead-produceren Nigel Godrich agere multiinstrumentalist under Thom Yorkes ambitiøse Arena-show, mens Tarik Barri vil live-mixe koncertens visuelle dimension.

Vi skal selvfølgelig ikke kun nævne de mere velbevarede hemmeligheder. Så for en god ordens skyld nævner vi også lige, at Hugorm er et nyt projekt fra Nephew-sangeren Simon Kvamm – samt at Erlend Øye, der også er kendt for Kings of Convenience, er arkitekten bag The Whitest Boy Alive.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Særlige omstændigheder – fra moderne danseshow til makaber metalaften

Man skal grave lidt for at nå frem til noget i bandbeskrivelserne, der er totalt uventet. Jovist, man kan lære, at eksempelvis Rapsody og Sampa the Great medbringer store backingbands, og at Lingua Ignota-koncerter inkorporerer elementer af performance-art, men det er jo ikke noget, der er unikt for deres Roskilde-shows.

Der er dog nogle få shows, der allerede nu ser ud til at blive ulig et typisk koncertstop. Eksempelvis er Fatoumata Diawara feat. Angélique Kidjo & Mayra Andrade lige det, det lyder som: Tre af Vestafrikas dygtigste musikere på samme scene. Bandbeskrivelsen fortæller os dog intet om, hvad det konkret vil indbefatte.

Et samarbejde, hjemmesiden dog godt kan fortælle os lidt mere om, er Lisa Morgenstern & Bulgarian Voices Berlin. Lisa Morgensterns sælsomme klaverkompositioner befinder sig et sted mellem Agnes Obel og Nils Frahm, men til denne koncert vil Bulgarian Voices Berlin tilføre musikken et snært af klassisk bulgarsk kormusik.

Lydmor x Corpus giver måske flashbacks til sidste år, hvor man kunne opleve Baby In Vain x Corpus. Hvis man så det, ved man nok nogenlunde, hvad dette vil sige: Moderne dans udført af dansere fra Den Kongelige Ballet, sat til Lydmors nysgerrige electropop. Showet er betitlet ‘Sensuality Happens’ og er koreograferet af amerikanske Eleanor Bauer.

Slutteligt skal du, hvis du er metalhead, være ved Gloria fredag nat. For Roskilde har allerede udmeldt, at Orm, Heathe og NyreDolk skal spille lige efter hinanden »i en sen natteflade«. Så er der heller ikke grund til at gå rundt og lede efter sin næste koncert på festivalpladsen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af