Genbrug eller nyt program? Roskilde Festival fortæller om planerne for 2021-plakaten

Årets festivalsommer er aflyst, men nu kigger Roskilde Festival frem mod allerede udsolgte 2021 med en musikpakke, hvor 30 ud af 32 navne er gengangere fra 2020-programmet. Der er dog stadig mange løse brikker i plakatpuslespillet. Hvor mon de skal ligge?
Genbrug eller nyt program? Roskilde Festival fortæller om planerne for 2021-plakaten
Orange Scene på Roskilde Festival. (Foto: Kasper Månsson/Soundvenue)

Selv om der er mere end et år til, er Roskilde Festival 2021 allerede udsolgt. Det betyder, at der lige nu sidder omkring 80.000 forventningsfulde billetholdere rundt omkring i Danmark og resten af verden, som spændt venter på afsløringen af, hvilke kunstnere, de får lov at opleve, når corona-situationen igen vil lade os samles om god musik og ’kolde’ øl på Dyrskuepladsen.

I dag blev lidt af spændingen forløst med den første store musikpakke til Roskilde Festival 2021. Den indeholder 30 gengangere fra 2020-programmet, heriblandt hovednavnene Tyler, the Creator, FKA Twigs og Thom Yorke, samt to nye navne i form af det elektroniske projekt Floating Points og det norske metalband Mayhem.

Vi har talt med musikchef for Roskilde Festival, Anders Wahrén, om de videre visioner for musikprogrammet til Roskilde Festival 2021, og de mange hensyn, der skal tages i den komplicerede planlægningsproces.

Hvad er jeres generelle rammer og planer for musikprogrammet til 2021?
»Det er ikke, fordi vi som sådan har ændret vores overordnede ambitioner. Vi vil stadig gerne være en festival, der peger fremad. Vi vil præsentere nogle af de mest spændende navne netop nu, men 2021 bliver selvsagt lidt speciel, fordi vi skal favne to år i ét program. Vi prøver at sortere i det, så dem vi ’genbruger’ fra 2020 er nogle af dem, som holder sig relevante, fordi de måske har skubbet udgivelser eller har nye projekter på vej, som kan gøre, at de også passer ind om et år«.

I den første musikpakke er der kun to nye navne ud af 32. Er det fordi, I gemmer de nye navne til vi kommer tættere på 2021?
»Altså lige nu har vi fokuseret på dem, vi ved, vi gerne vil bringe med videre – også af hensyn til, at artisterne kan planlægge bedre«.

Så er de nye navne dem, I helst ville genbooke, eller dem der nu kunne lade sig gøre?
»Det er allesammen navne, vi gerne har villet genbooke, men det er ikke nødvendigvis sådan, at de her er prioriteret højere, bare fordi de kommer ud i den første pakke. Der kan være nogen, som af den ene eller anden grund tager lidt længere tid at få på plads. Så man skal ikke se det sådan, at det her er det eneste, vi har valgt at bringe med videre. Der kan stadig godt komme mere fra 2020-programmet senere«.

Både Roskilde Festival 2020 og 2021 blev jo udsolgt rekordtidligt. Vidner andelen af ’genbrug’ i den nye pakke om, at I bange for at ændre for meget på et program, som virkelig har solgt billetter?
»Det, at så mange har valgt at fastholde deres billet uden at kende indholdet i 2021, forpligter bestemt. Først og fremmest er vi enormt ydmyge over for opgaven, fordi vi ved, at vi skal ud og indfri en masse drømme og forventninger, som både er vidt forskellige og tårnhøje. Samtidig giver det os også ro i maven til at fortsætte med at tage nogle chancer i bookingen, fordi vores publikum er meget loyalt«.

Roskilde Festivals musikchef Anders Wahrén (Foto: Luna Stage)

Er der nogen store navne fra 2020, som I har forsøgt at genbooke forgæves?
»Der er ikke nogen endnu, vi kan afvise definitivt. Det er svært at sætte procenter på, hvor vi står med navne som Taylor Swift og Kendrick Lamar, men som altid kommer vi til at gøre, hvad vi kan, for at finde noget andet, der er mindst ligeså godt, hvis vi ikke kan booke dem«.

I har jo haft besøg af Kendrick før (2013 og 2015), men 2020 skulle have været første gang nogensinde, man kunne opleve Taylor Swift på dansk jord. Får det jer til at gøre en ekstra indsats for at kunne præsentere hende i 2021?
»Vi gør alt, hvad vi kan, for at præsentere Taylor, og bliver det ikke i 2021, så håber jeg meget, at vi stadigvæk på et senere tidspunkt kan blive de første til at præsentere hende i Danmark – for det var jo helt klart noget af det, der var den unikke historie med hende. Og hun har jo selv udtalt sidste år, at det var vigtigt for hende at komme ud og spille, hvor hun aldrig har spillet før, så det er da stadig ambitionen – også fra hendes side, antager jeg«.

Bliver det Jada, der åbner Orange Scene i 2021?
»Intet er afgjort endnu, men det kan sagtens være, at Jada stadig er det bedste bud til posten næste år. Der var i hvert fald god grund til at vælge hende i år. Det afhænger selvfølgelig også af både hendes og vores planer, men under alle omstændigheder er jeg fuldstændig overbevist om, at vi i hvert fald ikke har set det sidste til Jada på Roskilde Festival. Og alt tyder da også på, at det er Orange Scene, hun kommer til at stå på inden for kort tid«.

Jeres vækstlagsprogram er vel noget af det sværeste at tage med videre. Hvordan arbejder I med det?
»Det er et svært dilemma, fordi det virkelig er der, vi kan gøre en forskel med vores program, men samtidig er det også de kunstnere, der er sværest bare at overføre, fordi de er i rivende udvikling. Vi kan ikke bare kopiere hele programmet, fordi der skal være plads til også at få nogle nye ting ind. Vi er også godt klar over, at selve koncerten måske er én ting for de her kunstnere, men eksponeringen er ligeså vigtig. Derfor kigger vi på alternativer i løbet af året, så vi stadig kan være med til at give de navne, der ikke kommer med videre til 2021, et velfortjent rygstød«.

Roskilde Festivals direktør, Signe Lopdrup, har udtalt, at det vil tage mindst et par år, før jeres økonomi kommer op på 2019-niveau igen efter coronakrisen. Er det en faktor, der spiller ind i jeres muligheder for at sammensætte et program?
»Det er primært noget, der påvirker vores chancer for at skabe det overskud, som vi gerne skulle, for at kunne donere penge og dermed gøre en forskel i verden – udover med selve festivalen. Men vi er opmærksomme på, at vi opererer i en usikker tid, og at vi skal gøre tingene billigere til næste år. Så vi arbejder også med at skabe fleksibilitet i vores måde at arbejde med programlægningen og kan på den måde godt få musikbudgettet til at hænge sammen. Det synes jeg også den nye pakke vidner om. Vi har jo også fået en vis sikkerhed i, at der er så mange, der har beholdt deres billetter«.

Hvad har været den største udfordring i den her proces?
»Jeg synes desværre, at det er rigtig svært at behandle alle aktører fair midt i det her. Det er jo ikke nogens skyld, at vi er havnet her. Hverken vores, artisternes eller publikums skyld, så vi skal prøve at komme igennem det på en måde, hvor vi kan se hinanden i øjnene hele vejen igennem uden at efterlade nogen«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af