Blackpink er klar til at overtage verden – uanset hvor den er på vej hen

Det er snart ikke nogen hemmelighed mere, at k-poppen er på vej. Indtil videre har meget af hypen dog handlet om én bestemt gruppe: BTS. Men Blackpink, der udgiver nyt album på fredag, har potentialet til også at blive en af de helt store globale k-pop-succeser, der kommer til at forme popmusikken fremover.
Blackpink er klar til at overtage verden – uanset hvor den er på vej hen
Blackpink.

Det er lidt mærkeligt. Uanset hvor høje tallene er, og hvor mange rekorder der bliver sat, føles k-pop stadig lidt som en nicheting, der – bevares – er ved at blive meget stor.

Det er som om, vi stadig ikke helt kan affinde os med, at det faktisk er noget af det allermest populære og succesfulde, der findes lige nu. Med til den slutning hører vel nok, at det ’vi’, jeg italesætter her, måske især er de (os) lidt gumpetunge musikjournalister, der ikke er på Tiktok, og som stadig føler at Katy Perry er poppens dronning (news flash: det er hun ikke).

K-poppen er kommet for at blive, og med dens globaliserede, digitaliserede fankultur har den vist sig at være tidens måske mest hårdføre og hurtigt voksende bevægelse. Selv en global pandemi kan ikke holde de omstillingsparate og tech-ferme k-pop-firmaer tilbage fra at lave virtuelle koncerter med rekordhøje indtjeninger.

Nu vi er ved rekorderne: BTS, som efterhånden burde have en Wikipedia-side dedikeret til deres rekorder, slog rekorden for flest Youtube-afspilninger på 24 timer med deres nyeste single ‘Dynamite’. Men en anden og indtil videre lidt mindre kendt gruppe (selv om lidt mindre kendt end BTS stadig er ekstremt kendt), Blackpink, har også slået deres andel af rekorder og gjorde det senest med førstesinglen ‘How You Like That’ fra deres kommende album. Og selv om BTS stadig er k-pop-flagskibet, så føles det som om, 2020 meget vel (også) kan blive Blackpinks år.

BTS er blevet sammenlignet med The Beatles. Blackpink kan (lidt ufint) sammenlignes med et andet af pophistoriens store fænomener: Spice Girls.

Det er på ingen måde en præcis sammenligning, men der er noget over det: Blackpink har fire medlemmer (okay, Spice Girls var fem…), og de laver hypereffektiv pop med masser af girl power (en totalt forældet term, I know). Den sammenligning har selvfølgelig en grænse, og bare at se Blackpink som ’Spice Girls: K-pop-edition’ ville være at misforstå dem.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Blackpinks version af pop er mere radikal, deres koreografi mere gennemarbejdet, og den fankultur, der omgiver dem, mere fanatisk. Gruppen er, som k-pop generelt, popmusik og -kultur taget til næste niveau – det fungerer i vores 2020-internetalder, hvor alting er større, hurtigere, vildere.

Sådan er det også med Blackpinks musik: Den er større, vildere, højere, og deres lyd er kendetegnet af buldrende beats med høje drops og hurtige skift og melodier, der hamrer sig ind i kraniet.

Kvartetten har allerede markeret sig som et af de navne, der kommer til at definere k-poppens indtræden på den globale scene med en verdensturne og et historisk show på Coachella sidste år. I år har de udgivet førnævnte, bombastiske ’How You Like That’ og den mere lette ‘Ice Cream’ med Selena Gomez som gæst (Ariana Grande er krediteret som co-writer). Udover det var gruppen featuring på nummeret ‘Sour Candy’ fra Lady Gagas album ‘Chromatica’ og var helt tilbage i 2018 også med på en genudgivelse af Dua Lipas debutalbum.

Det er altså ikke hvem som helst, Blackpink arbejder sammen med, og med de højtprofilerede musikalske venner er det tydeligt, at Blackpink er ved at nå helt til tops. ‘Ice Cream’ er (ligesom ’Dynamite’ af BTS i øvrigt) mest på engelsk, og det føles som om, de her grupper kommer til at slå igennem med eller uden features.

Blackpink.

Derfor er det også efterhånden relevant at stille spørgsmålet; hvem får egentlig mest ud af de her samarbejder? Gaga og Gomez får mindst lige så meget ud af et Blackpink-samarbejde som k-pop-gruppen. For selv om vi herhjemme måske går og tror, at det stadig er de amerikanske stjerner, som er på toppen af poppen, så er der ikke nogen, der lige nu kan mønstre samme fankultur og engagement som Blackpink (og BTS).

Man skal passe på med at spå om fremtiden. Men jeg forudsiger, at det nye album, som har fået den nærmest monumentale titel ’The Album’, kommer til at lande med et brag. Og det gør det på fredag – endda med Cardi B som gæst!

K-poppen har gang på gang vist, at dens største styrke er dens evne til at mobilisere en global fanbase. En fanbase som er villig til at rejse jorden rundt for at se koncerter og sætte deres computer til at streame natten over for at pumpe tallene op. Hvis ’normal’ pop er en hobby, en interesse, så er k-pop en religion, og dens fans er de disciple, der er sendt ud for at sprede budskabet gennem koordinerede streamingaktioner og pilgrimsrejser til stadionkoncerter.

Mens vi allesammen sidder buret inde i vores corona-tilværelse, er Blackpink altså stille og roligt ved at blive nogle af klodens mest succesfulde og allestedsnærværende popidoler. Ikke bare musikalsk og på hitlister, men også gennem sociale medier, en slags Youtube-realityserie (Blackpink – ’24/365), og senest har de indtaget mobiludgaven af spillet ’PUBG’. En Netflix-dokumentar er også på vej.

Uanset hvor den her verden er på vej hen – om det bliver corona-livet de næste tre år, eller om vi snart igen kan tage til store stadionkoncerter – så er Blackpink klar til at overtage den. Online og ude i virkeligheden.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af