Verden over forsøger kunstnere at nå ud til deres fans på trods af corona-restriktioner. Vi er blevet bragt ind i kendte artisters hjem, fra Chris Martin ved sit klaver på en lodret Instagram-video, til Philip Faber og en slørhale af danske kunstnere rundt om i haver og på altaner. Vi har også været til drive-in koncerter på Tangkrogen og i Kastrup Lufthavn.
I Sydkorea har musikindustrien imidlertid grebet krisen anderledes an. I løbet af de seneste fire måneder har nogle af de største navne på den koreanske musikscene opført onlinekoncerter med flere hundrede tusinde betalende publikummer ad gangen. På kæmpe scener, med knivskarp livestream-forbindelse og production value i verdensklasse.
Glem alt om forsalg, ståpladser, backstage-pas og frygten for ’udsolgt’. Du er garanteret en billet, og du er garanteret en plads på første parket med upåklagelig udsigt til dine yndlingsartister.
Verdens største onlinekoncert
Tag nu for eksempel klodens ubestridte k-popdarlings BTS. De har netop annonceret to onlinekoncerter til oktober under titlen ’Map of the Soul ON:E’ – et nik til det album, de udgav i februar, inden corona-pandemien for alvor tog fart. De to koncerter kommer i kølvandet på BTS’ første og ekstremt succesfulde onlinekoncert ’Bang Bang Con: The Live’, som fandt sted 14. juni.
Her havde intet mindre end 756.000 mennesker fra 107 lande indløst billet ifølge Forbes, inklusive undertegnede og en gammel studieveninde i Peru. Vi har læst sammen i Seoul og brugt mange studietimer og masser af opgaveskrivning på at høre koreansk musik. Vi har også været til ’rigtige koncerter’, i virkeligheden, med ’fanchants’ og ’light sticks’ og skarpskåret, gennemkoreograferet og gennemproduceret scenografi.
Det var hendes kl. 04.00 om morgenen i Lima, mit kl. 11.00 om formiddagen i Valby, og de syv BTS-drenges kl. 18.00 om aftenen i Seoul. I øjeblikket anede vi det ikke, men den søndag i juni blev vi en del af verdensrekorden for den største betalte onlinekoncert nogensinde. Guinness World Records var ikke sene til at anerkende de mildest talt markante streamingtal.
Koncertklar fra sofaen
Et par dage inden ’Bang Bang Con: The Live’ havde jeg downloadet app’en Weverse, som er ejet af BTS’ moderselskab Big Hit Entertainment. Det var via den, jeg købte min billet og fik adgang til koncertens streamingservice. Det blev 35 dollars i alt– ca. 230 danske kroner. Normalt koster en k-pop-koncertbillet i omegnen af 1.000 kr. plus/minus afhængig af artisternes popularitet. Så en online k-pop-koncert er en relativ billig fornøjelse.
Prisen hænger selvfølgelig sammen med det faktum, at koncerten foregår bag skærmen. Det er et benspænd, som er umuligt at se bort fra, men man betaler heller ikke for mere, end at præmissen lige nøjagtig holder. Jeg havde koblet min pc til fjersynet og skruet betydeligt op, bevæbnet mig med juice og snacks, og sat mig tilrette i sofaen stadig iført nattøj og tøfler.
Ballet åbnede med, at kameraet ledte publikum ned ad en lang lilla og orange pastelfarvet gang med døre på begge sider. Ud kom først den ene, så den anden og snart alle syv gulddrenge fra BTS. I farverige løse skjorter, smilende, veloplagte og i fuld gang med deres 2015-single ’Dope’.
Trecifret millionomsætning på små to timer
Derfra gik det slag i slag. 12 sirligt leverede numre plus et par smagsprøver på nyt materiale, lidt livechat med fans og i alt 100 minutters streaming. Så var onlinekoncerten forbi, og BTS havde fingerkysset og gruppekrammet og vinket sig ud af de selvsamme pastelfarvede døre, de var kommet ind ad. På mange måder havde det lignet den gængse k-pop-koncert.
Det var plastret til i bevidst skødesløshed, fra kridhvide Fila-t-shirts og skoleuniformer til funklende dyre fingerringe og pandebånd fra 80’erne. Stiliseret, farvekoordineret, gennemkoreograferet og totalt dekadent. Det var et studie udi bombastiske ørehængere, sukkersøde ballader og kæk ballademager-rap. Det var lige præcis, hvad det gav sig ud for at være, og det var nøjagtig det, de 756.000 publikummer var kommet efter den søndag i juni.
Hashtagget #BangBangConTheLive trendede som nummer et i verden med små to millioner tweets, og BTS havde omsat for mellem 125 og 170 millioner danske kroner i billetindtægter ifølge Forbes og Rolling Stones’ beregninger. Få artister omsætter i den størrelsesorden til rigtige fysiske koncerter. Til sammenligning indtjente Ed Sheerans verdensturné ’Divide’ i gennemsnit 20 millioner kroner per koncert, og det er den bedst indtjenende verdensturné nogensinde.
Big Hit og BTS tager således prisen for den største betalte onlinekoncert nogensinde, men det er Sydkoreas måske mest toneangivende underholdningsselskab, SM Entertainment, der for alvor har fundet ud af at destillere den online k-pop-koncert og hælde den på flaske.
En skræddersyet digital oplevelse
SM er efter eget udsagn de første i verden til at søsætte den fuldstændigt onlinebaserede betalte koncertoplevelse. Deres koncept satser benhårdt på innovativ teknologi og digitale løsninger, så publikum får noget online, som de ikke ville få til en rigtig stadionkoncert. Effekter som ville være alt for dyre og alt for besværlige – om ikke umulige – at eksekvere i det virkelige koncertliv.
Der er eksempelvis tale om masser af AR-teknologi (Augmented Reality) med interaktive scener, der skifter form og facon under artisternes fødder, og digitale 3D-drager og sangtekster, som flyver rundt på scenen i takt til musikken. Dertil kommer liveforbindelser hjem til publikums egne stuer, så fans og idoler kan høre hinanden i realtid og interagere og synge fællessang på tværs af skærme og landegrænser – og på trods af corona.
På den måde handler det mindre om, at onlinekoncerterne synes utilstrækkelige sammenlignet med virkeligheden, og mere om, at der tilbydes en digital, innovativ og eksklusiv koncertoplevelse, der udfordrer grænserne for underholdning og teknologi.
I samarbejde med Naver, som er Sydkoreas Google, brugte SM foråret på at udvikle og forfine deres onlinekoncept under navnet ’Beyond Live’. Den 26. april blev ’supergruppen’ SuperM de første til at afholde koncert, og seks af SM’s øvrige grupper har siden prøvet kræfter med onlinekoncerterne. Fra k-pop-veteranerne Super Junior til den dynamiske nimandsgruppe NCT127.
Fremtidens koncertoplevelse
Sidstnævnte blev også streamet live hjemme fra stuen i Valby, og billetten her kostede også lige i omegnen af 200 kr., denne gang via app’en Vlive, den førende tjeneste for k-pop-indhold på markedet.
NCT127 tiltrak 104.000 betalende publikummer fra 129 lande, og ligesom hos BTS trendede hashtagget #NCT127_BeyondLive som nummer et på Twitter. Ifølge Sydkoreas førende finansavis Hankyung omsatte koncerten for små 19 millioner danske kroner. Samme mønster tegner sig for SM’s øvrige onlinekoncerter, og selskabet forventer at kunne bygge en reel forretningsmodel op omkring konceptet.
I gentagne pressemeddelelser indvarsler SM således også ’en ny æra for livekoncerter’ og kalder ’Beyond Live’ for ’fremtidens koncertoplevelse’, hvor indbildsk det end måtte lyde i ørene på garvede tinnitusramte koncertgængere. Men der er indlysende fordele i at kunne sælge et ubegrænset antal billetter og mobilisere et publikum syv eller ti eller tyve gange større, end man kan til normale stadionkoncerter.
Som for at bekræfte trenden er et tredje koreansk underholdningsselskab, JYP Entertainment, for nyligt gået sammen med SM om Beyond Live-konceptet. Det betød blandt andet online koncertdebut til en af Sydkoreas største pigegrupper, Twice, så sent som 9. august, og flere koncerter er i støbeskeen.
Koncertbranchens genoprejsning
’Bang Bang Con: The Live’ og ’BeyondLive’ er naturligvis redskaber, selskaber som SM, JYP og Big Hit kan bruge til at tackle corona-pandemien. Men der er ingen tvivl om, at det her er mere end en lappeløsning og et plaster på såret for trængte og sultne koncertgængere. Der er potentiale og penge i det gigantiske k-pop-fællesskab. Fankulturen besidder et engagement og en mobiliseringsevne, som er svær at konkurrere med.
Den store opmærksomhed og den økonomiske gevinst gør onlinekoncerterne umulige at ignorere. Ikke mindst i en tid som nu, hvor koncertoplevelser, som vi kender dem, er mere eller mindre utilgængelige, og musikindustrier verden over skal regenerere sig selv.
I den forbindelse er USA også så småt begyndt at prøve kræfter med onlinekonceptet, hvor LiveNation i slut-august afholdt optrædener med Lil Uzi Vert og Megan Thee Stallion. Dog ikke i en målestok, som på nuværende tidspunkt kan sammenlignes med de koreanske strømninger.
Det er også indlysende, at det selvfølgelig er noget ganske andet at sidde hjemme i Valby bag en skærm end at stå i et sitrende 70.000-menneskers lyshav på et baseballstadion i Seoul, mens bassen gungrer i struben, og nakkehårene rejser sig i ren eufori.
Man kan for så vidt påstå, at en livekoncert på en skærm aldrig nogensinde vil kunne sammenlignes med en ’rigtig’ livekoncert ude i virkeligheden. Men det er ikke det samme som at sige, at det her koreanske koncertfænomen ikke virker. For det gør det. Ret godt.