Roskilde Festival tror på 2021: »Vi kigger ikke på at skære i antal artister eller scener«

Roskilde Festival er optimistiske og har netop annonceret 29 navne til næste års plakat. Vi ringede til musikchef Anders Wahrén for at få en status.
Roskilde Festival tror på 2021: »Vi kigger ikke på at skære i antal artister eller scener«
Publikum til Playboi Carti på Roskilde Festival, 2017. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Halleluja, det er et julemirakel!

Lige da man var begyndt helt at miste troen på, at coronaspændetrøjen nogensinde ville blive løsnet, har Roskilde Festival annonceret 29 nye navne til næste års program – inklusive gengangere fra 2020-plakaten og friske tilføjelser som Megan Thee Stallion og en Balstyrko-reunion.

Så er der altså alligevel håb for, at sommeren 2021 ikke behøver blive ligesom dette års festival- og koncertløse fadæse. For bare det, at Roskilde Festival stadig tror på, at de her navne kan komme til Danmark næste år, tyder da på en god portion optimisme i forhold til sommeren 2021.

Men hvordan kan det egentlig være, at festivalen så selvsikkert annoncerer den nye musikpakke? Ved de mon noget, vi ikke gør?

Vi har ringet til Roskilde Festivals musikchef Anders Wahrén for at få svar på de brændende spørgsmål.

Nye navne til Roskilde Festival! Det var en glædelig december-overraskelse. Hvordan kan det være, I tør gå ud med navne nu, hvor alt er så usikkert?
»Vi kan se, at der er nogle tendenser, der peger den rigtige vej på den lange bane. Der er forskere, der tør sige, at måske er sommeren reddet. Måske kan man også nogle ting med hurtigere test, når vi kommer længere frem. Så med de positive vinde, der blæser, tør vi godt gå ud med de her navne. For vi synes også, der skal være noget at se frem til. For musikken – og især for livemusikken«.

Du siger, at der er nogle mere langsigtede tendenser, der er positive. Men ellers hører man mest dystre udmeldinger. I 17 kommuner, inklusive København, opfordres man til at arbejde hjemme indtil starten af januar, og så er der hele mink-sagaen….
»Helt klart, men nu er der jo stadig over et halvt år til, at vi skal holde festival. Så vi tror også på, at de ting, vi gør nu, gør en forskel. Og når der kommer vacciner, vil det også gøre en forskel for samfundet som helhed«.

Hvor meget betyder det for jer, om der kommer en vaccine eller ej?
»Det er ikke fordi, vi tror, at vaccinen bliver et trylleslag, der fra den ene dag til den anden redder det hele. For der er jo heller ikke fokus på dem, der primært er vores målgruppe, til at starte med. Men vi tror på, at det kan give rum for nogle andre ændringer i måden, vi kan åbne op og teste på«.

Roskilde Festivals musikchef Anders Wahrén. (Foto: Luna Stage)

Hvad betyder alt det her for festivalen i forhold til antal scener og mængden af gæster?
»Det er for tidligt at sige definitivt, om der bliver forandringer. Men vi følger selvfølgelig med i den udvikling, der er, og det påvirker også, hvad vores plan b og plan c er«.

»Men vi ser det meget sådan, at hvis vi skal lave en festival, så skal den også have de elementer, vi kender. Der skal være camping, og vi skal være så mange, som vi er vant til at være. Vi kigger ikke på at skære ned i antal artister eller scener og den slags«.

I er også gået ud med store internationale navne. Hvad siger bookere fra lande som USA, der jo er meget hårdt ramt af covid-19, når I spørger, om de vil spille til sommer?
»Jeg tror, de ser Europa som et godt afbræk fra, at de netop er så dybt nede i det, som de er nu derovre. Jeg tror, deres forhåbninger er, at Europa har en bedre chance for at åbne op, end USA har. Så de er glade for at tale med os«.

Hvordan beslutter I, hvilke kunstnere fra 2020-plakaten, I genbooker til 2021?
»En række af de store har markeret sig med nye udgivelser og har af gode grunde ikke været her og præsentere det nye materiale live. Så de har vist, at de stadig er interessante. Så er der nogle af de nye, der er kommet til, som Megan Thee Stallion, der er en vigtig del af den nye hiphop at præsentere. Det er den balance, vi skal forsøge at finde hele tiden: At tage dem videre, der stadig er det mest relevante, men samtidig skabe plads til noget af det nye«.

Hvor mange af de næste navne, I annoncerer, vil så være kunstnere, der også var på plakaten i 2020?
»Når vi kommer videre frem, vil det være det nye, der er i fokus. Nu har vi set de fleste af gengangerne. Der kan stadig være nogle stykker, men det kommer mest til at være nyt herfra«.

Roskilde Festival er udsolgt. Og der kommer ikke flere billetter til salg?
»Vi har holdt lidt igen med endagsbilletterne, så der har vi endnu ikke helt udsolgt. De få, der blev refunderet fra 2020-festivalen, har vi ikke solgt. Så vi har en lille smule, som vi på et tidspunkt kan sende ud. Men nej, vi regner ikke med at sætte flere partout-billetter til salg«.

Her til sidst, det helt store spørgsmål: Hvad er, tror du, chancerne for, at Roskilde Festival bliver afholdt i 2021?
»Det er jo nærmest insider trading, hvis jeg begynder at spille på chancerne for, at festivalen finder sted! Jeg kan sige, at vi hæfter os ved, at der er positive vinde lige nu. Der er mange tegn på, at tingene godt kan nå at vende, inden vi kommer frem til sommer. Nu håber vi, at det her også kan give folk noget at se frem til, der hjælper dem med at klare sig gennem vinteren«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af