Derfor føles det bittersødt, når Roskilde Festival genbruger store dele af 2020-plakaten

Roskilde har netop annonceret deres anden store musikpakke til 2021 – igen med meget genbrug fra 2020-plakaten. Men hvad sker der med bookingernes aktualitet i sådan en manøvre?
Derfor føles det bittersødt, når Roskilde Festival genbruger store dele af 2020-plakaten
Roskilde Festival. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Det er en speciel tid – i den grad også for festivalerne.

Man kan efterhånden skimte vaccinen som lyset for enden af corona-tunnelen, men er det lig med en bugnende festivalsommer med internationale topnavne, frodige fadøl og fællessang arm i arm? Det vides ikke. Der er mange praktiske brikker, der skal falde på plads inden.

Men Roskilde Festival tror på det, og de har netop annonceret 29 nye navne til 2021-plakaten, blandt andet internationale headlinere som The Strokes, Haim, Megan Thee Stallion og Faith No More.

»Vi hæfter os ved, at der er positive vinde lige nu. Der er mange tegn på, at tingene godt kan nå at vende, inden vi kommer frem til sommer« udtaler festivalens musikchef, Anders Wahrén, i et nyt interview her på sitet.

Det er den blot anden musikpakke, festivalen har annonceret til næste år, og også denne gang byder indholdet på mange gengangere fra det aflyste 2020-program, som jo var komplet allerede i februar. Fem ud af dagens 29 navne er således helt nye, mens den første 2021-pakke bød på 30 gengangere og to friske navne.

Genbruget var varslet, så det er ikke nogen overraskelse.

»2021 bliver selvsagt lidt speciel, fordi vi skal favne to år i ét program. Vi prøver at sortere i det, så dem vi ’genbruger’ fra 2020 er nogle af dem, som holder sig relevante, fordi de måske har skubbet udgivelser eller har nye projekter på vej, som kan gøre, at de også passer ind om et år«, udtalte Wahrén, da vi i juni interviewede ham om netop dét emne.

Det er en unik situation. Det er aldrig set før. Og mens der helt sikkert er fordele, så føles det også bittersødt, når festivalen genbruger programmet på den måde.

Det gør det på grund af bookingernes aktualitet og timing. For Roskilde Festival har altid haft som varemærke at booke kunstnere på de helt rigtige tidspunkter.

’Det helt rigtige tidspunkt’ kan være mange ting: Lige midt i et vildt gennembrud, efter et monumentalt album, midt i en spændende fase – et tidspunkt, hvor der er noget på spil.

Men hvad sker der med timingen, når man tager en bunke navne og præsenterer dem et år senere end oprindeligt planlagt?

Det er der et blandet svar på. For mens nogle kunstnere klart ville have været federe at se i 2020, er der i den anden grøft dem, der lige pludselig passer bedre ind i 2021 grundet diverse udviklinger.

For Roskilde-plakaten var jo allerede klar i februar. Nogle af navnene var booket i forhold til forhåbninger om fremtiden, mens andre kom i røven på en stærk 2019-udgivelse.

Tyler, The Creator. (Foto: Nicholas Hunt/Getty Images)

Tyler, The Creator blev for eksempel booket på baggrund af hans skelsættende ’Igor’-udgivelse, men den udkom altså i maj 2019. Og mens det selvfølgelig bliver en fest at se rapperen lægge Orange Scene ned, så føles det også lidt off med en koncert booket på baggrund af et til den tid over to år gammelt album, som ikke lige ligger som det friskeste i hukommelsen.

Det samme kan siges om FKA Twigs, som kommer med det fabelagtige november 2019-album ’Magdalena’, og Thom Yorke og hans ’Anima’ fra juni 2019.

Misforstå mig ikke. Det er alle fantastiske album, og det bliver dejligt at opleve kunstnerne på dansk jord – men grundet timingen havde det bare været federe i 2020. Og der kommer den bittersøde smag ind. Folkheltene i Big Thief kommer også i kølvandet på deres gennembrud med to stærke 2019-plader, mens rapperen DaBaby havde passet som fod i hose i 2020 – også lige i kølvandet på det brede gennembrud.

På den anden side er der 2020-navne, som næsten føles som bedre bookinger på 2021-plakaten.

Haims hidtidige magnum opus, det både bidske og vanvittigt fornøjelige ’Women In Music pt. III’, udkom få dage før Roskilde skulle have startet. Det havde næsten været for tidligt, og jeg er lykkelig for at kunne se dem med hele albummet inde under huden.

Doja Cat bliver kun større og større; hvem ved, hvor hun er i 2021? Slowthai har nyt album på vej til februar – han er således blevet mere aktuel. Jada har fået gang i maskinen, mon ikke hun – kontra 2020 – rammer Dyrskuepladsen med et nyt album i 2021?

Phoebe Bridgers har fuldt fortjent haft et fantastisk 2020, og jeg tror, hun vil være et endnu bedre bekendtskab til næste år. Kelly Lee Owens’ skarpe ’Inner Song’ kom først i august, og Deftones’ roste ’Ohms’ ankom først i september – på den måde er de mere aktuelle til 2021. Hvis altså man godt kan lide at kende musikken på forhånd.

Som sagt: Bittersødt. Og så er der jo også de navne, som ikke kommer på grund af timing, men bare for at spille et godt show – som The Strokes og Thomas Helmig. Plus de indtil videre (få) nye navne. Megan Thee Stallion er spot on.

Pt. er der annonceret 61 ud af de i alt ca. 170 navne, der plejer at pryde Roskilde-plakaten. 54 ud af dem er genbrug. Det synes jeg lyder meget passende, ikke meget mere end det, tak. Og heldigvis har Roskilde Festival det på samme måde.

»Når vi kommer videre frem, vil det være det nye, der er i fokus. Nu har vi set de fleste af gengangerne. Der kan stadig være nogle stykker, men det kommer mest til at være nyt herfra«, udtaler Anders Wahrén i vores nye interview.

Fedt! Men altså … få nu lige genbooket Taylor Swift og Kendrick Lamar, ikke?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af