De kontroversielle musikvideoer: Sia lukkede halvnøgne Shia LaBeouf og Maddie Ziegler inde i et bur, og Twitter-helvede brød løs

Videoen til ‘Elastic Heart’, hvor granvoksne Shia LaBeouf wrestler med den 16 år yngre Maddie Ziegler, blev med det samme efter sin offentliggørelse beskyldt for at have pædofile undertoner.
De kontroversielle musikvideoer: Sia lukkede halvnøgne Shia LaBeouf og Maddie Ziegler inde i et bur, og Twitter-helvede brød løs
Shia LaBeouf og Maddie Ziegler i 'Elastic Heart'-videoen. (Foto: Screenshot)

Livagtige voksfigurer, henrettelser af rødhårede og afklædte kroppe: I løbet af sommerferien ser vi tilbage på en række musikvideoer fra de seneste 20 år, der fik folk til at tabe kæben og tage sig til hovedet.

Hvad skete der, og hvad har vi lært? Følg løbende med i artikelserien HER – nu handler det om Sias ‘Elastic Heart’ fra 2015.

Hvad sker der i musikvideoen?

At Sias succes voksede til nye dimensioner i 2014, skyldtes i høj grad kvaliteten af de storslåede powerballader på hendes sjette album, ‘1000 Forms of Fear’. Men det skyldtes i lige så høj grad en rebelsk 11-årig danser ved navn Maddie Ziegler.

Hun indtog hovedrollen i videoen til gigahittet ‘Chandelier’, efter at Sia havde spottet hende i den amerikanske realityserie ‘Dance Moms’. Og Zieglers ejendommelige dansestil, der kan beskrives som et moderne sammenkog af akrobatik, ballet og teatralske grimasser, skabte en viral sensation og skaffede Sia førstepladsen på flere internationale lister over årets bedste musikvideoer.

Det var derfor ikke så overraskende, at den australske musiker castede Maddie Ziegler i yderligere to videoer til samme album. Da ‘Elastic Heart’ ramte YouTube den 7. januar 2015, var reaktionerne imidlertid mere blandede end med ‘Chandelier’ – for ikke at sige direkte forargede og hadske. For i videoen havde Sia udbygget det ellers så finurlige samarbejde med en (skulle det vise sig) sprængfarlig gæst i form af den dengang 28-årige skuespiller Shia LaBeouf.

‘Elastic Heart’ er instrueret af Sia og Daniel Askill og er en dance-off i den allermest ekspressive og avantgardistiske ende, sat i scene i et kæmpe bur med rundt loft i et bart lokale.

Ziegler er udover den karakteristiske platinblonde paryk iført en nude gymnastikdragt, og den skæggede, muskuløse LaBeouf kun et par nude boxershorts. I videoens første scener observerer det umage par nysgerrigt hinanden i en slags primal tilnærmelsesdans, som herfra eskalerer til et fem minutter langt kropsligt sammenstød af lige dele lidenskabelig og fjendtlig karakter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Shia LaBeouf indtager rollen som den følelsesmæssigt underdanige, men fysisk stærke, imens Maddie Ziegler med sine egne ord tager karakter af en utilregnelig ulv. Det resulterer i nogle intense danse/kampscener, hvor LaBeouf det ene sekund bærer Ziegler på sin ryg og det næste flygter imod burets ikke-eksisterende hjørner, når hun uforvarende springer op og snerrer ad ham.

Til slut i videoen synes de to at slutte fred, og den grædende Ziegler forsøger uden held at hjælpe sin nu paralyserede dansepartner ud imellem burets tremmer.

Hvorfor var den lige så kontroversiel?

Det har ikke på noget tidspunkt i moderne kulturhistorie været ufarligt at lade voksne mænd og helt unge piger have fysisk kontakt uden tøj på.

I det perspektiv var det ikke overraskende, at Sia skabte kontrovers, da hun lukkede sine mere helnøgne end halvnøgne muser inde i et bur og lod den granvoksne Shia LaBeouf wrestle med den 16 år yngre Maddie Ziegler. At barnestjernen i størstedelen af videoen fremstår overlegen, og at koreografien på intet tidspunkt synes seksuelt ladet, er altså underordnet.

Det virkede heller ikke, som om Sia var i chok, da hun allerede 24 timer efter offentliggørelsen af videoen måtte undskylde på Twitter. ‘Elastic Heart’ var skummel og upassende, lød de ophidsede kommentarer, og den centrale anklage gik (naturligvis) på, at videoen havde pædofile undertoner.

»Jeg forventede nogle ‘pædofili!!!’-udråb med denne video,« skrev Sia, hvorefter hun forklarede, at Shia LaBeouf og Maddie Ziegler repræsenterer to af hendes egne sindstilstande, som kæmper imod hinanden, og at hendes ambition med iscenesættelsen var at skabe noget »følelsesfuldt content«.

Jo tak. Sias popmusik har aldrig veget tilbage fra de helt store eksistentielle og følelsesmæssige temaer.

Man skal ikke have en kandidatgrad i hverken psykologi eller æstetisk analyse for at kunne afkode, at ‘dansen’ imellem Shia LaBeouf og Maddie Ziegler symboliserer en indre psykologisk eller følelsesmæssig kamp.

Repræsenterer Ziegler LaBeoufs dæmoniske side? Eller måske er den voksne skuespiller den hårde, civiliserede skal (»the thick skin«) og den sprælske barnestjerne det utæmmede, elastiske hjerte, som har sin egen vilje? Lige meget hvad ender videoen på en sørgelig note, da Ziegler kæmper for at få liv i LaBeoufs sammenfaldne krop.

For manges vedkommende forsvandt alle disse filosofiske lag desværre i forargelsen over noget så banalt som alders- og kønsforskellen imellem dansepartnerne.

Hvad kan vi lære af det hele i dag?

Sia har nok lært, at Maddie Ziegler, på trods af sit talent og sin stjernestatus, ikke kan redde musikeren fra hadske backlashes (en lektie, Sia har fået gentaget noget så eftertrykkeligt dette forår med kæmpefloppet ‘Music’, en musicalfilm, hvor Ziegler spiller en ung kvinde med autisme).

Ziegler, som i dag er 18 år gammel, har umiddelbart ikke fået ar på sjælen efter den intime dance-off med den allerede dengang skandaleombruste Shia LaBeouf.

I 2020 fortalte hun i et interview, at skuespilleren var »en drøm« at arbejde sammen med og hjalp hende til at give helt slip på sin usikkerhed omkring at være for meget eller virke som en weirdo – selv om hans teknik med at være in character imellem optagelserne virkede voldsom på hende.

Shia LaBeouf. (Foto: Phillip Faraone/Getty Images)

Fair nok. En løbsk LaBeouf, som stormer rundt i et bur og hamrer på tremmerne, må have været et intenst syn. Og vi er jo nødt til at vende de triste begivenheder, der har præget skuespillerens karriere siden ‘Elastic Heart’.

De anklager og arrestationer for dårlig opførsel og sabotage, der har fulgt LaBeouf siden 2014, blev i slutningen af 2020 toppet med anklager fra en af hans ekskærester, musikeren FKA Twigs, om fysisk og psykisk vold. Og kort efter meldte Sia ud i en offentlig kommentar, at også hun oplevede et følelsesmæssigt misbrug fra Shia LaBeoufs side, da hun i forbindelse med ‘Elastic Heart’-samarbejdet havde en affære med ham, i den tro at han var single.

Det er således fristende at konkludere, at hvor der er røg, er der som regel brand, og hvor der er aggressive mænd i tætsiddende, nude trusser, er der som regel krænkende adfærd. Men lad os nu holde hovedet koldt og huske på, at grænsesøgende værker ikke behøver gro ud af eller fostre grænseoverskridende opførsel.

‘Elastic Heart’-videoen gør stadig indtryk i dag, visuelt og følelsesmæssigt, og har én gang for alle slået fast, at der inde i Sia bor et krigerisk pigebarn og et såret voksendyr dør om dør.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af