Undergrundsklubben Ved Siden Af drømmer om et fuldt vaccineret dansegulv: »Vi har et ansvar for vores gæster og medarbejdere«

Nedlukningen af natklubberne kom som et tiltrængt pusterum for ejeren af Ved Siden Af, der har en klar holdning til, at gæsterne helst skal være vaccineret.
Undergrundsklubben Ved Siden Af drømmer om et fuldt vaccineret dansegulv: »Vi har et ansvar for vores gæster og medarbejdere«
Sebastian Henriksen. (Foto: Morten Bentzon)

FØR GENÅBNINGEN. Efter halvandet års ventetid genåbner natklubberne lige om lidt. 77 klubløse weekender er kommet og gået, siden natklubberne blev lukket ned i midten af marts 2020. Festen er måske rykket andre steder hen, men den er altid blevet afvist i døren ind til klubben.

For at markere genåbningen af natklubberne 1. september har Soundvenue talt med tre personer, der via nøgleroller i nattelivet får musikken til at spille, øllet til at skumme og folket til at danse. Natklubejeren, dj’en og bookeren fortæller over tre kapitler om deres refleksioner og oplevelser med nedlukningen og om deres håb for genåbningen. 

I det andet af tre kapitler er fortælleren Sebastian Henriksen, ejer af natklubben Ved Siden Af på Vesterbrogade i København, der har været igennem en følelsesmæssig rutsjebanetur i løbet af coronanedlukningen.


»Da 2019 blev til 2020, da de første historier om en lungesygdom kaldet coronavirus begyndte at sprede sig, var Ved Siden Af en central del af den elektroniske undergrundsscene i København. Vi var et samlingssted for en masse forskellige promotere, der trods mange musikalske afstikkere havde én ting tilfælles: elektronisk musik. Og de input betød, at Ved Siden Af kunne rumme rigtig mange ting. Vi kunne have en fetichfest den ene aften, den næste aften kunne der stå en person og læse et digt op midt om natten. Ved Siden Af var blevet et fristed for mange ting og for mange mennesker«.

»Alligevel kan jeg se noget positivt i nedlukningen for både modkulturens, Ved Siden Afs og mit eget vedkommende. Før coronanedlukningen var det på nippet til, at jeg ikke kunne stå distancen længere. Vi var jo ikke bare en almindelig natklub med 104 fester om året, der varede til klokken fem om morgenen. Det var fester, der varede til klokken 10 eller 11 om formiddagen. Det var open end. Det var fysisk enormt hårdt, og jeg var nok tæt på at gå ned med stress. For scenens vedkommende indså vi, hvor skrøbeligt, det vi laver, i virkeligheden er. Fra den ene dag til den næste blev alle vores mødesteder og de steder, vi kunne føle os sikre, taget fra os. Jeg føler, at det kommer til at betyde meget for fremtiden, og at vi kommer til at nyde det, vi har, meget mere end før«.

»Jeg tror, det var meget godt for mig at få festerne lidt på afstand og huske at savne dem. Men det er ikke, fordi jeg bare har hygget mig. Det har været mega hårdt, jeg har været stresset og været sur, og jeg har været på grådens rand. Jeg har været alle mulige forskellige følelser igennem. Jeg har også stillet mig selv det spørgsmål, om vi natklubber nogensinde ville få lov at åbne igen. Den her modkultur er skrøbelig i den forstand, at det er noget, som mange mennesker gerne vil fratage os. Lige siden vi åbnede første gang, har jeg været i konstant frygt for, at der lige pludselig kommer en eller anden autoritet og smækker døren i. Og det er jeg stadig bange for den dag i dag«.

»Jeg har også været meget i tvivl, om Ved Siden Af kunne overleve nedlukningen. Vi har en tårnhøj husleje, og udbetalingen af hjælpepakkerne er gået så uendeligt langsom, at man næsten skulle tro, nogen ønskede, at vi lukkede. Til gengæld har vi fået enormt mange penge gennem støtteindsamling. Da vi lige var blevet lukket ned, lavede vi en GoFundMe, hvor vi indsamlede 100.156 kroner på et par måneder. Mange stamgæster, dj’s og venner af huset donerede flere tusinde kroner, hvilket gjorde en kæmpe forskel. Endnu flottere var det, at vi fik donationer fra 546 forskellige mennesker. Det viser, hvor meget folk går op i Ved Siden Af og i natklubberne. Jeg glæder mig virkelig til at kunne se dem alle og takke dem for deres hjælp«.

»Og jeg glæder mig selvfølgelig også til, at musikken spiller igen. Mere end noget andet er jeg spændt på at se, hvem der kommer. Når der er gået halvandet år, så er der også helt nye mennesker, der er blevet gamle nok til at gå på natklub, ligesom der er nogle mennesker, der måske har fået børn, er begyndt at dyrke andre interesser og måske ikke længere går så meget på klub. Det er mega interessant at se på, hvem der nu skal introducere sig selv i nattelivet, og hvilken retning de vil trække scenen og et sted som Ved Siden Af«. 

»Men med så mange nye ansigter venter der os også en stor udfordring. Vi vil gerne lukke en masse nye mennesker ind, men vi har også en politik på Ved Siden Af, der handler om safer space og nultolerance over for enhver form for diskrimination. Og den kan blive svær at opretholde, hvis halvdelen af vores publikum er helt nye ansigter, der ikke kender til safer space-kravene og ved, hvad det vil sige at være en del af en fest, hvor vi passer på hinanden«.

»Henover sommeren har jeg været til forskellige udendørsfester, der desværre har bekræftet mig i, hvor vigtigt det er, at vi har mødesteder og scener, hvor der er en politik, som sikrer, at kvinder, mænd, nonbinære og seksuelle og etniske minoriteter kan føle sig sikre og værdsatte. Det har været benhårdt, at mange natklubber, der netop håndhæver safer space-politiker, har været lukket. Jeg kender en gruppe queermennesker, der sad og hyggede sig en aften på Blågårds Plads, inden de blev overfaldet. Og hvor tager man så hen? Rigtig mange minoriteter har manglet et safer space igennem nedlukningen«.

»Vi kommer ikke udenom, at en sikker fest på Ved Siden Af – i ly af pandemien – også kommer til at handle om sundhed. Vi kommer til at tjekke coronapas den første måned, som sundhedsmyndighederne kræver det (myndighedernes krav ophører nu 10. september – det blev meldt ud efter interviewet blev lavet, red.), men Ved Siden Af har også en klar holdning til, at vores gæster skal have en vaccine og helst være fuldt vaccineret. Jeg kan ikke sige, at det skal gælde allerede nu, men gerne på sigt. Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skal lade sig vaccinere, medmindre en læge anbefaler andet. Vi har endnu ikke taget stilling til, hvad vi vil gøre, den dag der ikke længere foreligger krav om coronapas, men det er stadig muligt, at vi vil fastholde krav om coronapas. Vi vil gerne tage ansvar for vores medarbejdere og for vores gæster. Det er en katastrofe, hvis vi pludselig står med en lukket klub, fordi vi har haft smittetilfælde på stedet«. 

»Nu står vi så her og skal åbne lige om lidt, og det er vildt angstprovokerende efter halvandet år med en lukket klub. Jeg tror på, at det bliver mega godt at åbne igen, men jeg glæder mig mest til, at der er gået en måned efter genåbningen. Så har vi fået styr på alting. Den første måned kommer vi alle nok til at rende rundt som hovedløse kyllinger og slukke ildebrande i øst og vest. Folk skal ind i rutinerne, vi har mange nye medarbejdere, og det bliver lige på og hårdt. Det bliver super stressende og overvældende. Men vi har et godt team, og jeg tror på, at vi sammen kan klare det hele«.


Ved Siden Af holder genåbningsfest fra onsdag til og med lørdag, hvor lokale og internationale navne gæster klubben på Vesterbrogade i København. Tyske Tama Sumo og residents som Frederik Tollund og Carlo & Selma udgør nogle af navnene på programmet.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af