Booker i Kødbyen før genåbningen: »Vi har lånt penge. Rigtig mange penge«

På Jolene holder man vejret, inden natklubben efter »18 deprimerende måneder« endelig må slå dørene op igen.
Booker i Kødbyen før genåbningen: »Vi har lånt penge. Rigtig mange penge«
Helene Engelsmann, barchef og manager på Jolene. (Foto: Privat)

FØR GENÅBNINGEN. Efter halvandet års ventetid genåbner natklubberne lige om lidt. 77 klubløse weekender er kommet og gået, siden natklubberne blev lukket ned i midten af marts 2020. Festen er måske rykket andre steder hen, men den er altid blevet afvist i døren ind til klubben.

For at markere genåbningen af natklubberne 1. september har Soundvenue talt med tre personer, der via nøgleroller i nattelivet får musikken til at spille, øllet til at skumme og folket til at danse. Natklubejeren, dj’en og bookeren fortæller over tre kapitler om deres refleksioner og oplevelser med nedlukningen og om deres håb for genåbningen.

I det første kapitel kommer ordene fra Helene Engelsmann, manager og booker på Jolene i Kødbyen, der først for alvor tror på genåbningen, når musikken spiller, og den første drink er serveret.


»I april 2020, halvanden måned inde i den store nedlukning, blev jeg kontaktet af en journalist fra Politiken, der skrev en artikel, som stillede spørgsmålet: Hvornår kommer vi til at danse og feste igen? Halvandet år inde i en nedlukning føles det jo næsten fjollet, at man kunne stille det spørgsmål efter så relativt kort tid med lukkede natklubber. Jeg blev citeret for at sige, at hvis vi først fik lov til at åbne igen efter sommeren, altså sommeren 2020, så kunne vi risikere at stå i en situation, hvor vi aldrig ville åbne igen«.

»Så hvordan er det lykkedes os at at genåbne i september 2021? Svaret er egentlig ret simpelt. Vi har lånt penge. Rigtig mange penge. Og på et tidspunkt nåede vi til et punkt, hvor vi allerede havde lånt så mange penge for at kunne overleve, at det for alt i verden ikke skulle være for ingenting. Det er blevet et kæmpe princip for os at trodse alle de dårlige livsbetingelser, vi er blevet mødt med«.

»Perspektivet på genåbningen og overlevelsen har ændret sig hele tiden. Dengang, da jeg stillede op til interview, var der ingen af os, der endnu anede, hvad der foregik, og der var slet ingen af os, der kendte til coronamutationer. Realiteten er gået mere og mere op for os alle. Dengang, i april og maj, stod vi på tæer for at komme i gang med det samme, hellere i går end i dag og allerhelst før sommeren, og det brugte vi mange kræfter på. Nu har vi i månedsvis været afklaret med, at der ville gå lang tid, før vi kunne genåbne«.

»Jeg kan nærmest tælle antallet af gange, vi har fået forlænget vores nedlukning, ved at kigge rundt i lokalet. For hver gang genåbningsdatoen blev flyttet, har vi nemlig påbegyndt et nyt byggeprojekt på Jolene. Dansegulvet er blevet større. Vi har revet dj-pulten ned og sat den op igen. Vi har sagt farvel til podiet i pulten, så dj’en i stedet kommer på niveau med dansegulvet. Vi har ændret lidt på lyden, rygerummet er blevet bygget helt om, og vi har fået nyt gulv og nye toiletter. Selvom alt ligner det gode gamle Jolene, så er intet det samme«.

»Den måde, vi blev lukket ned på, har været så besværlig, fordi det til at begynde med hed to-tre måneders nedlukning. Så vi har aldrig kunnet gå i gang med et kæmpe ombygningsprojekt, fordi vi altid havde en vis udsigt til, at vi kunne genåbne. Så vi er gået i gang med enkelte små projekter, hver gang nedlukningen blev forlænget. Vi ville gerne have gjort det anderledes, hvis vi gik ind til nedlukningen med den vished, at vi ville være lukket i halvandet år«.

»Det har været 18 deprimerende måneder. Nogle gange har jeg mistet motivationen til at blive ved med at lave det her. I vinter tog vi alle en lang pause og en lang ferie. Vi var blevet mættet af byggeprojekt efter byggeprojekt, som ingen andre end vi så ud til at få glæde af. Det er ikke nødvendigvis de fysiske rammer, vi går og savner. Det er festen og muligheden for at holde åbent for menneskerne, som vi har savnet. Vi har ikke engang måttet sidde herinde efter arbejde og drikke en øl. Så det har været kedeligt og superærgerligt«.

»Folk tror, at vi kommer til at stå i baren og skulle spritte af og vaske hænder hele tiden, fordi vi lever i en pandemi. Alle de råd og krav omkring rengøring, der er blevet implementeret, er ting, vi har levet efter, længe før der var noget, der hed corona. Vi arbejder i en bar og i fødevarebranchen. Vi har altid sprittet af og gjort rent, men når det er sagt, så kommer vi stadig til at implementere nye rengøringsrutiner. Ellers bliver det business as usual, når nogen skal have en øl eller en drink. Vi har flyttet baren, så der er mere plads til mennesker omkring den, og jeg håber, at folk vil gøre deres bedste for at udvise hensyn«.

»Forrige sommer nåede vi at holde åbent i to måneder. Vi havde fyldt Jolenes dansegulv med borde og bænke, Jolenes terrasse var spækket med havestole og pyntet med planter, mens en dj spillede musik, som man kender det på Jolene, for et siddende publikum. Men forrige sommer var Jolene ikke ‘Jolene’. Vi holdt åbent, fordi vi på det tidspunkt ikke fik nogen støtte. Det var bedre end slet ikke at have åbent. Musik betyder utrolig meget for mig, og jeg ville ikke tillade, at Jolene stod tomt, når vi i det mindste kunne høre musik og mødes om den. Og så også bare for at være en lille smule ‘tilbage’ og se nogle af vores gamle venner. Vi savnede vores venner, vi savnede at være på arbejde, savnede at … gøre noget«.

»Jeg tør stadig ikke være 100 procent sikker på, at vi må åbne igen 1. september. Og det stresser mig. Jeg har ventet lang tid med planlægningen, fordi jeg følte mig sikker på, at der kunne komme nye restriktioner oven på EM-festen. Men nu er vi tæt på genåbningen, og hvis myndighederne kommer med nye restriktioner, der rammer natklubberne, så er vi mange, der kommer til at lide. Så nu er vi for tæt på 1. september til, at der kommer nye restriktioner. Men muligheden er der stadig«.

»Når vi endelig åbner igen, så tror jeg, stemningen kommer til at blive varm og hyggelig. Som den altid har været på Jolene. Mine kollegaer glæder sig. De går og kribler for at kunne få lov til at komme på arbejde igen. Alle er spændte. Vi holder åbent onsdag, torsdag, fredag og lørdag i åbningsugen, og åbningsugen bliver fed. Det er venner, der kommer og spiller. Det bliver en familiefest, at vi endelig kan få lov til at åbne op igen, og at vi ikke skal gemme os, når vi danser indenfor. Jeg glæder mig«.


Jolene holder åbent onsdag, torsdag, fredag og lørdag denne uge og byder i weekenden blandt andet på et dj-set fra Martinez.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af