Karl William om fem album, der har inspireret hans nye lyd: »Hun er lidt mindre poleret end mange andre amerikanske kunstnere«

På sit nye album ’Ren’ kaster Karl William et blik tilbage på gamle græsgange, mens han musikalsk tager et skridt fremad og videre. Vi har talt med William om de album, der har hjulpet ham med at finde frem til den nye stil.
Karl William om fem album, der har inspireret hans nye lyd: »Hun er lidt mindre poleret end mange andre amerikanske kunstnere«
Karl William. (Foto: Nicolaj Springborg/Soundvenue)

Karl William er tilbage med sit tredje album ‘Ren’, hvor han efter nogle år i popland søger tilbage mod hiphoppen og prøver at lade være med at overtænke den kreative proces.

»Man kan godt tænke sin kreativitet i stykker«, som den danske r’n’b-sanger siger. Og så får man slet ikke lavet noget. Derfor er mavefornemmelsen blevet styrende, og mødet med producerduoen Rob x Jenne har givet Karl William fornyet energi og en lyst til at vende sig mod den hiphop- og r’n’b-lyd, som han dyrkede tidligere i karrieren.

Denne her nye æra startede med førstesinglen ‘Ren’ fra januar 2021, der er hårdere og mere trappet, end hvad man hidtil havde hørt fra Karl William, der tidligere har mestret let omtåget, følsom r’n’b og senere boltret sig i mere rendyrkede popspringvand.

Det nye album ‘Ren’ er altså lidt et brud med Karl Williams tidligere output. Den røde tråd, der ellers har løbet gennem diskografien de seneste år, blev med Karl Wiliams egne ord »brudt lidt op« – det var »en rar mavefornemmelse«.

Samtidig er Williams sans for melodi dog intakt, og den der rene, poppede vellyd, som han efterhånden er blevet garant for, glider gnidningsfrit ind over de hårde hiphopbeats.

‘Ren’ er altså først og fremmest en videreudvikling på Karl William som artist – et blik tilbage på gamle græsgange, men musikalsk et skridt fremad og videre. Man fornemmer tydeligt den legesyge og åbne tilgang, som William har dyrket og tilegnet sig.

Vi har talt med Karl William om fem album, der har åbnet hans sind op og inspireret ham i den kreative proces omkring ’Ren’.

1. The Weeknd ‘After Hours’

»Det musik, The Weeknd udgiver, er tæt på at være perfekt. Det er inspirerende i sig selv. Han er en af mine faste inspirationskilder. Jeg kan huske, da han udgav ‘The Morning’, som er et af hans første hits. Den var inspiration til en af mine første sange, ‘Foruden at forgude’. The Weeknd, Frank Ocean, Tyler the Creator og den slags inspirerede mig meget i starten. Det der dystre og mørke«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Det amerikanske game er jo noget andet end det danske. Måden det bliver promoveret på, de karakterer og fortællinger, han tager på sig, bliver lavet for så mange millioner, at man slet ikke kan følge med herhjemme. Så det uopnåelige i det gør det spændende. Og så er det jo bare nogle virkelig gode popsange«.

»De største kunstnere i verden skifter både spor og genrer og udseende og så videre, og det er en del af det at være kreativ. Så det der med lige pludselig at lave det største 80’er-inspirerede hit i verden, det synes jeg er vanvittigt«.

Karl William. (Foto: Nicolaj Springborg/Soundvenue)

2. N.E.R.D ‘Seeing Sounds’

»Jeg fik en masse sange overført fra en vens storebrors computer engang, blandt andet det her. Og her forleden fik jeg så lidt min Pharrell-revival. På det seneste har jeg bare siddet og lyttet rigtig meget til det. Det er unikt og underligt, sådan en mærkelig blanding af genrer. Men jeg synes også, Pharrell er en af dem, der er så nørdede, at det altid bliver godt. Jeg prøver også at forstå de mere rockede elementer. Jeg er stor fan af Pharrell, for jeg er generelt stor fan af alle, der er gode til noget«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Det meste kan jo blive popmusik nu, altså rock er også pop, og igennem tiden har der været så meget musik, at det er svært ikke at læne sig op af en genre, der allerede er blevet lavet. Hiphop er også poppet, men jeg tror, det her var noget af det første af den slags musik, der blev lavet – altså hiphop der også var pop. Og Pharrell har været banebrydende i forhold til den måde at lave hiphop på«.

3. Craig David ‘Born to Do It’

»Det her er den der UK-ting, som hele verden er ved at lukke op for igen. Craig David er jo bare en legende. Jeg er ikke så genrenørd på den måde, men jeg finder tit enkeltstående numre, som er UK-agtige, som jeg lytter meget til. Der er et eller andet ved den følelse, som er rar at høre på, og så kan man næsten putte hvilket som helst vokal ovenpå, og så er det stadig et fedt beat. Det UK Garage-inspirerede nummer ‘Tilfældig’ (fra ‘Ren’, red), var også noget, vi valgte, fordi det var lidt anderledes«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Det er ikke et album, jeg sådan sætter på, men jeg har hørt hitsene fra det, når de bliver spillet, og så har jeg haft optur over det. Der er bare brudstykker af det her album, som er rigtig, rigtig fedt. Og så kan jeg også godt se mig selv i blandingen af rap og sang, som Craig David også dyrker«.

4. Doja Cat ‘Planet Her’

»Man kan høre, at Doja Cat har det ekstremt sjovt, når hun laver musik. Hun har også forskellige måder at bruge sin stemme på og forskellige karakterer. Jeg har også set mange interviews med hende, og det er især hendes person og hendes væsen, jeg er inspireret af«.

»Hun er lidt mindre poleret end mange andre amerikanske kunstnere, og jeg tror også, det er det, hendes fans har det trippet over. Der er noget meget menneskeligt ved hende. Hun er ikke så hemmelig, og hun er sådan noller, som man siger i Aarhus. De ting, lagt sammen med hendes musik, gør, at jeg synes, det virker som om, hun har det virkelig sjovt, når hun laver musik. Og det er en god måde at lave musik på«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Når man har det sjovt, er det bare nemmere og rarere at være i studiet og være kreativ. Rob x Jenne (producere, red.) gør, at det rigtig sjovt at være i studiet. Jeg kan bedst lide at være i det, hvis man også lige kan holde en pause og sidde og grine af et eller andet«.

5. Majid Jordan ‘The Space Between’

»Det her album er vanvittigt, og Majid Jordan er jo sådan lidt underdogs altid. Men jeg tror, de har indflydelse på rigtig meget popmusik – og selvfølgelig især på Drake. Det her album har jeg hørt virkelig meget, især sangen ‘Gave Your Love Away’ har jeg lyttet skammeget til«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Det er sådan lidt en flabet måde, de laver musik på, for de er virkelig sexede. Samtidig har jeg en idé om, at de er bevidste om, at teksterne er meget sådan corny, men de udfører det på en sindssyg måde. Og det gør faktisk, at det er rigtig stilet også. De er fløde på en sej måde. Jeg kan godt lave dybfølte numre, men jeg kan også godt lave numre, der er mere kække«.

»Jeg kan godt lide det mørke og det sexede og det poppede, så der er mange dejlige ting at tage af og låne af i det her univers. Og der er rigtig mange elementer i det her, jeg bruger selv«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af