21 kvinder taler ud om forskelsbehandling i musikbranchen – se første afsnit af ‘Reallyd’ med Mø, Coco O., Sulka, Amina og Anne Linnet

21 kvinder taler ud om forskelsbehandling i musikbranchen – se første afsnit af ‘Reallyd’ med Mø, Coco O., Sulka, Amina og Anne Linnet
Amina, Anne Linnet, Coco O., Sulka og Mø i 'Reallyd'. (Foto: PR)

I dag udkommer første afsnit af YouTube-serien ‘Reallyd’, hvor i alt 21 kvindelige artister fortæller om deres erfaringer i musikbranchen. Serien er lavet af musikselskabet Sony og består af i alt otte afsnit, der udkommer løbende.

I hvert afsnit får en ny gruppe kvindelige artister ordet og fører en åben samtale uden moderator. I den første episode er Anne Linnet, Amina, Coco O., og Sulka samlet om bordet.

De otte afsnit kommer ind på både forskelsbehandling i branchen, musikproduktion, teknik og udstyr, pressen, sangskrivning, sociale medier og identitet. 

I første afsnit taler de fem artister blandt andet om det såkaldte ‘queen bee syndrom’, hvor medier og offentligheden kun giver plads til en enkelt kvindelig artist af gangen. »Der har jo været en tendens i medierne og blandt anmeldere og aviser til, at der skal være ‘den nye dronning’«, som Coco O. formulerer det.

Derudover taler musikerne om, hvordan de har oplevet at blive kritiseret på grund af deres køn.

»Jeg føler, man kan få kritik for at være for feminin nu om dage. Man bliver hele tiden kritiseret – om det er det ene eller det andet. Man skal bare holdes nede«, siger Mø. Hvortil Coco O. svarer: »Det er en klassisk ting, føler jeg, hvor mænd føler, de har en ret til at bestemme, hvordan man skal udtrykke sig«.

Anne Linnet, Amina, Coco O., Mø og Sulka taler også om, at kvinder lytter mere til mandlige artister end omvendt, og at det altid forventes, at en kvindes sange handler om kærlighed.

De beskriver også, hvordan mænd har en fordel i forhold til at producere, fordi de fra en tidlig alder lærer at bruge computere, og at de fra en ung alder opfordres til at spille instrumenter.

Hvilket så fører til, at de fleste producere er mænd, og at det derfor forventes, at produceren bag en sang er en mand. Et fænomen Anne Linnet også kender fra sine udgivelser: »Selv om der stod, at det var produceret af mig, gik alle ud fra, at det var mændene, der havde produceret det«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Derudover taler de fem artister om de strukturer, der gør det sværere for kvinder at slå igennem. »Der er bare så mange unge kvinder, der oplever så mange langt ude ting i industrien, hvor jeg tænker: Okay, hvis en kvinde har fået succes i den her industri, så er jeg er sikker på, hun har betalt en højere pris på en eller anden måde«, siger Sulka.

Et andet tema, som Amina berører, er, hvor svært det kan være overhovedet at begynde på at lave musik som kvinde. »Der, hvor jeg kommer fra, ville det kræve rigtig, rigtig meget selvtillid og styrke at gå imod strømmen. For det var slet ikke normalt at sige: Nu vil jeg gerne være musiker«.

De næste syv afsnit udkommer løbende på YouTube, og den fulde liste over medvirkende artister er som følger: Anne Linnet, Amina, Sulka, Coco O., Mø, Katinka, Barbara Moleko, Dayyani, Bbybites, Fenja, Sanne Salomonsen, Selma Judith, Alma Agger, Ameli Dot, Bette, Lis Sørensen, Clara, Nella, Saso og Mille og Nina fra Ganger.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af