The Smile skabte et af årets centrale rockshows på Roskilde Festival

The Smile skabte et af årets centrale rockshows på Roskilde Festival
The Smiles Thom Yorke på Roskilde Festival. (Foto: Thomas Rungstrøm/Soundvenue)

Bandnavnet på The Smile refererer til løgnagtige smil. Men det glade fjæs hos den britiske Radiohead-forsanger Thom Yorke var vaskeægte, da et forrygende rockshow nåede sin ende på Arena. 

Koncerten med den stadig nye trio, der udgav debutalbum tidligere i år, lagde blødt ud med ’The Same’, et inderligt opråb om samhørighed og den perfekte indgangsbøn til en Roskilde Festival med jubilæum i en usikker tid.

Men store dele af koncerten var regulær rock, hvor Jonny Greenwood, ligeledes en genganger fra Radiohead, huggede igennem på guitaren. ’You Will Never Work In Television Again’ var indebrændt postpunk fra øverste hylde. Andre gange mindede The Smile om en potent videreføring af Talking Heads’ nervøse og ligblege guitarfunk.

The Smile på Roskilde Festival. (Foto: Thomas Rungstrøm/Soundvenue)

Det er helt naturligt, at man griber sig i at savne Radiohead-klassikere med et lineup som dette. Men jeg hørte ingen råbe efter hverken ’Karma Police’ eller 90’er-klassikeren ’Creep’. Og flere af de nye sange er mindst lige så smukke som vintage Radiohead.

’Free In the Knowledge’ kan stå skulder om skulder med hvad som helst udgivet under det mere velkendte bandnavn, og den sorgfulde electronica i ’Waving a White Flag’ kunne sagtens bære et taktfast klappende publikum uden at blive berøvet skønhed.

Radiohead og relaterede projekter har i lang tid mindet mig for meget om at have lektier for. The Smile vælter ind på scenen med en ny energi og spilleglæde. Som om det har været en lettelse at kappe fortøjningerne til fortidens kanoniserede mesterværker.

Sammen skabte de tre musikere et af Roskilde Festivals centrale rockshows.

The Smile. Koncert. Roskilde Festival, Arena.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af