»Jeg kommer tit til skade«: Tre ting vi lærte om Afskum til Soundvenue LIVE

Afskum havde både blomster, knive og et spritnyt album med til Soundvenue LIVE, hvor han gav interview og koncert.
»Jeg kommer tit til skade«: Tre ting vi lærte om Afskum til Soundvenue LIVE
Afskum til Soundvenue LIVE. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)

Der er noget dejligt old school ved den måde, Afskum har bygget hype op på.

Han er ikke gået viralt, og han har ikke haft storhittende singler. Den danske musiker har helt enkelt bare spillet så intense og unikke live-shows, at ordet om ham har spredt sig.

Men da Afskum i torsdags dukkede op til Soundvenue LIVE i Basement på Vesterbro, havde han en stor nyhed med: Han havde tænkt sig at udgive sit første album ved midnat samme aften – og havde derfor planer om at spille sit nye album live fra start til slut.

Det afslørede Afskum til stor glæde for den udsolgte sal til en q&a inden koncerten.

Soundvenues musikredaktør Kristian Karl interviewer Afskum. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)

Pludselig var aftenen dermed forvandlet til en veritabel releasefest.

Stemningen var høj, og det hele kulminerede i en koncert, der bød på både ømme momenter, hvor manden på scenen opfordrede alle til at omfavne sin næste, og – selvfølgelig – på moshpits, hvor publikum opslugte Afskum midt på dansegulvet.

Koncerten var både rørende og rimelig rowdy. Ligesom albummet, faktisk.

Afskum til Soundvenue LIVE. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)

Derudover lærte vi også den mystiske artist noget bedre at kende.

I interviewet på scenen i Basements technoklubagtige kælder talte Afskum om sin musikalske baggrund, albummets tilblivelse, de seneste års hype – og så afmystificerede han også nogle af de rygter, der florerer om ham:

Nej, han er ikke et industry plant, der er skabt i et laboratorie af et pladselskab. Han er heller ikke rapper. Eller den nye Hans Philip.

Til gengæld er han den første Afskum: Et unikum på den danske musikscene, som Soundvenues Kjartan F. Stolberg siden har skrevet i sin femstjernede anmeldelse af albummet.

Vi har samlet tre ting, vi lærte af Q&A’en – og der er billeder fra aftenen nederst i artiklen.

1. Afskum har været forbi virkelig mange genrer

Denne kommer nok ikke som en overraskelse, hvis man har fået hørt debutalbummet ‘Afskum’. Her er der alt fra techno til spoken word. Det skyldes nok, at Afskum har været forbi mange genrer i løbet af sit unge liv.

»Jeg er vokset op med rigtig meget rap. Meget Xzibit, Snoop Dogg og 50 Cent. Alle de cd’er, jeg kunne hapse hjemmefra. Så begyndte jeg at spille guitar i mine teenageår. Og begyndte at spille meget metal. Så blev jeg et indiehoved i gymnasiet, fordi jeg gerne ville kysse med nogen«.

Afskum havde lavet en særlig dekoration til Q&A’en. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)

2. Han blev booket til Roskilde Festival via Messenger

Afskum var lidt af en åbenbaring på sidste års Roskilde Festival. Men hvordan lykkedes det lige præcis at lande så stort et spillejob uden at have udgivet en eneste sang?

»Vi spillede til noget, der hedder Frigjort Festival, og der var en Roskilde-booker, som åbenbart tog en chance. Jeg står derhjemme, og får en beskedanmodning på Messenger fra en eller anden dude, der skriver: Har du lyst til at spille på Roskilde? Jeg tænkte bare: Okay, hvornår spørger han mig om mit Nem-ID? Men det var sgu’ reelt nok. Så aftalte vi en Roskilde-booking over Messenger. Så kørte det ligesom bare derfra«.

Afskum havde jokes med til Soundvenue LIVE. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)

3. Afskum kommer ikke altid uskadt hjem fra sine shows

Sidst i interviewet havde publikum mulighed for at stille spørgsmål, og én omsorgsfuld gæst bad Afskum om at passe på sig selv, når han giver den los på scenen. Et godt råd, for musikeren har det med at komme til skade under sine vilde shows.

»Jeg kommer tit til skade. Vi spilledet et show et lillebitte sted i Nordvest, hvor der var måske 30 mennesker. Det var virkelig noget med at hive energien op, for halvdelen af dem, der var der, vidste ikke, jeg kom. Vi prøvede virkelig at få dem med. Så jeg headbangede så hårdt, at jeg sprang et eller andet i min nakke. Jeg kunne ikke vende mit hoved i en uge«.

»Jeg har en dårlig vane med at skvatte, når vi er ude at spille. Jeg slog mit hoved ret hårdt på en monitorkasse på Tape i Aarhus. Drengene var lige ved at stoppe showet. De var sådan: ‘Fuck, han er død nu’«.

»I Aalborg, for et par uger siden, så prøvede jeg at lave et eller andet krumspring, hvor jeg endte i et etbenet squat, og så op i en piruette, og så ud i crowden. Jeg skal til at spørge Universal, om de har en fysioterapeut eller noget«.

Heldigvis skete der dog – så vidt vi ved – intet slemt til Soundvenue LIVE. Se billederne fra aftenen forneden.

Publikum ankommer til Basement. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Gæster til Soundvenue LIVE med Afskum. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Publikum til Soundvenue LIVE med Afskum. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Soundvenues musikredaktør Kristian Karl interviewer Afskum. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)’
Afskum backstage. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Afskum på scenen. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Afskum til Soundvenue LIVE. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Publikum på Basement og Afskum på scenen. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Afskum i aktion. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Afskum til Soundvenue LIVE. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Pludselig stod Afskum på en trappekonstruktion og growlede. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Afskum. (Foto: Kevin Thor/Soundvenue)
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af