Kommentar: Derfor er Tinder Guds gave til kærlighed – og sexlivet

Kommentar: Derfor er Tinder Guds gave til kærlighed – og sexlivet

KOMMENTAR Trods en eksponentiel vækst, er Tinder stadig tabu for mange. Det vrimler med kritiske reportager om appens opfordring til moralsk fordærv og hvordan den indvarsler »datingens apokalypse«. En forældet forestilling om digital dating som værende mindre autentisk regerer stadig. Venner og familie løfter fortsat øjenbrynene når man fortæller, man skal på Tinder-date og selv brugerne virker skeptiske, når de forsikrer potentielle matches om at »hvis vi matcher, skal jeg nok sige at vi mødtes i Kødbyen«.

Hvorfor hersker der stadig så meget modvilje? Hvorfor skammer nogle sig over at bruge en app, som størstedelen af deres venner højst sandsynligt også bruger? Baseret på egen erfaring kan jeg kun sige gode ting om Tinder. Ikke at jeg kun har haft gode oplevelser på Tinder, men fordi den gør præcis hvad der står på pakken – den lader dig matche med andre. Resten er op til dig.

Personligt synes jeg man skal møde Tinder med åbne arme og åbent sind, og erkende, at appen kan sit kram. Det handler bare om at bruge den ordentlig.

Hvorfor? Fordi…

1. …et godt Tinder match ikke behøver at være din udkårne. Eller dit one-night-stand.

Med ’ordentlig brug’ mener jeg hverken at appen blot skal agere hookup-facilitator, eller at den kun skal tages i brug når man leder efter den eneste ene. Tværtimod, mener jeg at Tinder kan bruges til begge muligheder, eller til noget helt tredje. Måden man bruger appen ordentligt, er ved at afstemme med sig selv hvad man vil have ud af appen. Og så skide på hvad andre mener og tror.

Jeg besluttede selv tidligt, at jeg ville oprette en Tinder-profil der gav et upoleret billede af mine interesser og mit udseende. Jeg gjorde det klart i min profiltekst at jeg ikke tog mig selv eller hele Tinder-setuppet specielt seriøst – men med det sagt, at jeg var klar på at ses over en øl, hvis nogen havde lyst til det.

Sådan ser skribentens egen profil ud. Med kvantefysik og Hitler-mentions er alvor ikke i højsædet her.
Sådan ser skribentens egen profil ud. Med kvantefysik og Hitler-mentions er seriøsitet tydeligvis ikke i højsædet her.

Målet var ikke at markedsføre mig selv som sexgudinde eller dit hjertes udkårne. Men jeg var på markedet og tog tingene som de kom. Jeg er sidenhen blevet tilbudt alt fra en trekant til pandekager til en vielsesring på Tinder. Og på trods af, at jeg har takket nej til dem alle (meget modvilligt til pandekagerne, i øvrigt), har jeg hverken følt mig stødt eller beæret over de meget forskellige valgmuligheder. Men underholdt.

Tinder har fra start fået ry for at være overfladisk, ikke mindst grundet artikler som den i Vanity Fair sidste år, der påstod at Tinder stod for spidsen af en »dating-apokalypse«. Samme journalist satte kort tid efter en Twitterstorm i gang, hvor Tinder gik i desperat forsvarsposition. Kernen af hele sagen var, at Tinder havde (har?) ry for at være en app der bruges af mennesker, der vil mødes og have et hurtigt knald. Særligt de mandlige brugere blev af journalisten malet som utroværdige og forfalden til utroskab, hvorfor Tinder gik i forsvarsposition med statistikker der viste, at mange matches førte til langtidsforhold.

Hvorfor er et forholds lange levetid fremhævet som succeskriterie? Og hvad er der galt med, at begge parter bare gerne vil have det sjovt? Tinders styrke ligger i, at den netop giver mulighed for alle typer møder. Hvis du vil bruge Tinder som hookup-service, så gør det. Hvis du kun er på Tinder for at finde materiale til din wank bank, fint. Bare hold det til dig selv. Og hvis du er på Tinder for at finde den ægte kærlighed, er det også bare i orden. Pointen er, man behøver ikke at leve lykkeligt sammen til sine dages ende for at have haft en god Tinder-oplevelse.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. …man kan skræddersy sine præferencer og vælge og vrage

For mig handlede Tinder om at komme på banen igen. Med fuldtidsarbejde og en unægtelig social kejtethed virkede online dating som et godt sted at starte. Så behøvede jeg ikke at tage bukser på og gå ud af huset, når jeg ville møde én. Og jeg skulle heller ikke kæmpe mig igennem det akavede forspil, hvor man forsøger at signalere interesse, men samtidig overlegenhed, for bare at finde ud af at der i virkeligheden ikke var noget flirteri på banen, og at ham du lagde an på har en modelkæreste. Som i øvrigt er en fyr.

Tinder har som andre datingværktøjer den fantastiske evne, at den sætter alle brugere i samme båd: Et krydstogtsskib for dem, der leder efter noget. Du kan indsnævre din søgning med valg af afstand, køn og aldersinterval. Med en profiltekst kan du ydermere forklare hvad du søger lige fra første øjekast. Der er ikke nogen der har lyst til at dukke op til seniorbankoaften på krydstogtskibet iført læderdragt og halsbånd. Det foregår nede i en af de private kahytter.

What I mean to say is, hvis du er typen, der hurtigt bliver forarget hvis folk antager, du kun vil knalde, så kom dem i forkøbet ved at skrive, at du søger noget mere permanent. Eller omvendt, hvis du er på udkig efter noget spontant og uden forpligtelser, kan du med fordel swipe profiler hvor Christian Grey og Netflix’n’chill er nøgleord. Det kan da ikke blive lettere.

Jeg ledte efter folk, der kunne få mig til at grine. Og med en app der selv tager et letbenet approach (»It’s a match! Keep playing?«) og har GIFs integreret som chatfunktion, har nogle af mine bedste Tinder-oplevelser været med matches, som jeg aldrig har nået at mødes med i virkeligheden. For nogle betyder dét, at man aldrig ser hinanden IRL, at Tinder er komplet spild af tid. For mig gav det plads til at falde i snak med søde fyre, uden at skulle tage i byen.

Uddrag fra tre forskellige Tinder-samtaler. Vær ikke bange for at bruge GIFs og sarkasme, og tag altid imod kiksede komplimenter.
Uddrag fra tre forskellige Tinder-samtaler. Vær ikke bange for at bruge GIFs og sarkasme og tag altid imod kiksede komplimenter.

3. …Tinder stadig kan overraske

Nu er der nok nogle læsere, der beklager sig over, at jeg ikke er nået til hovedakten endnu – de rigtige dates, ude i det virkelige liv. For selvfølgelig er der nogle matches, man gerne vil mødes med. Jeg kan spare de slibrige, pinlige og kedelige detaljer og fortælle, at jeg har haft både gode Tinder-dates, dårlige dates og dates, der aldrig er blevet til noget, fordi mit match ikke dukkede op på dagen og efterfølgende unmatchede mig. Surt, men sådan kan det gå.

For nylig havde jeg dog min mest overraskende Tinder-oplevelse til dato. Det hele startede med et Super Like. Det eneste Super Like jeg nogensinde har benyttet mig af. Og den eneste grund til, at jeg brugte det, var, så jeg med sikkerhed dukkede op i den andens feed og forhåbentlig blev matchet, så jeg kunne fortælle ham at hans profiltekst var fantastisk. Hvorfor så desperat? Fordi han var englænder og kun i byen over weekenden. Vi matchede og jeg fik skamrost hans vittige profil, hvorefter jeg fik at vide at han faktisk ikke havde tid til at ses inden han skulle hjem igen. Nå.

En uge senere fik jeg en besked fra englænderen. Nu havde han altså fortrudt at vi ikke havde mødtes. Efter et par dages chat frem og tilbage blev det derfor besluttet, at når han kom til København igen skulle vi ses. En uges tid senere havde han booket et fly. Når venner og kollegaer hørte om det, var deres første reaktion: »Okay… Er det ikke lidt mærkeligt?« Og jo, det er det måske. Men jeg havde ikke ligefrem lokket ham på besøg med falske løfter. Det var hans eget valg at flyve til et andet land for at komme på date, og han havde en ven i byen at sove hos. Så no pressure.

TinderScore
Det var IKKE Sam på 25, der kom hele vejen fra England.

Vi mødtes og havde en formidabel weekend. Så tog han hjem igen. Måske sker der mere, måske ikke. Men det er en fantastisk anekdote at kunne smide i hovedet på folk, der tror Tinder kun er for piger, der er løse på tråden og mænd der vil have engangsknald.

Derfor er Tinder Guds gave til kærlighed og sexliv

…eller i det mindste et helt igennem acceptabelt og effektivt middel til at finde kærlighed, sex, et godt grin eller whatever. Det handler om at bruge det værktøj som Tinder er, på den måde der giver mest mening for dig. Præcis på samme måde som uden de digitale hjælpemidler handler det om at få kommunikeret ud hvad du vil ha’, og stå ved det.

Tinder er måske ikke for alle, men det er Kødbyen heller ikke. Hvorfor i alverden det skulle være mindre legitimt at have mødt sin date på internettet, det kan jeg dog ikke gennemskue. Tværtimod faciliterer Tinder at man hurtige kan forventningsafstemme. Med det sagt skal man altid tillade plads til at blive overrasket. Nogle gange vil det betyde, at man bliver brændt af. Andre gange at man møder én, man ikke ellers havde haft mulighed for.

Kort sagt er Tinder ligesom al anden dating: Det kan være frustrerende, underholdende, grænseoverskridende, langvarigt, kortlevet eller helt igennem håbløst. Men sådan er dating, og det skal man ikke bebrejde Tinder for.

Læs også: Tinder-opdatering kan gøre dig til matchmakeren og dele profiler med venner

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af