Valgkampen i memes og virale videoer: Hvem har vundet valget på internettet?

Valgkampen i memes og virale videoer: Hvem har vundet valget på internettet?

Når du vågner i morgen, er valget heldigvis overstået. Næsten et års grim, amerikansk valgkamp mellem Hillary Clinton og Donald Trump, der begge er både kontroversielle, udskældte og historisk forhadte. I morgen står en af dem sejrrig tilbage og kan fra januar kalde sig USAs næste præsident-

Både Twitter-rabiaten og meme-skamrideren har været enormt bevidste om, at momentum på internettet var blandt de vigtigste faktorer for at vinde valget. De har hver især prøvet, hvad de kunne, men hvem gør egentlig den bedste figur, når man analyserer internetkulturen omkring valgkampene.

It’s on:

Kampplads 1: Celebrity endorsements

Det første spørgsmål er simpelt: Hvem har støtten fra de kendte?

De såkaldte celebrity endorsements kan virke ubetydelige i det store billede – for hvem stemmer på Hillary Clinton bare fordi 2 Chainz gør det? Næppe mange. Men støtte fra kendisser gør to ting: De hjælper med at få kandidatens budskaber ud og de hjælper med at rejse penge til deres afsindigt dyre kampagner.

Selvom man skulle tro at Donald Trump – der selv må regnes som celebrity mere end politiker – havde støtten fra Hollywoods A-listers, så er det ikke helt sagen. Hvis man kigger ned over listen af hans støtter, så bliver de meget hurtigt meget perifære: Jon Voight, Kid Rock, Gary Busey, Mike Tyson og Stephen Baldwin topper listen. Og selvfølgelig Aaron Carter. Hulk Hogan. Og den hårdtslående trio Jean Claude Van Damme, Chuck Norris og Steven Seagal. Og Kim Yung Uns gode ven Dennis Rodman. John Waynes datter Aissa.

Det er helt okay, at du ikke kender dem allesammen, men det er altså de mest prominente Trump-støtter i showbiz. Selv ærkerepublikaneren Clint Eastwood støtter kun modvilligt Trump og endorser ham ikke, som han gjorde med Mitt Romney i 2012.

Omvendt er det heller ikke overraskende, at den demokratiske kandidat har flere af underholdningsbranchens største stjerner bag sig. Det er efterhånden uomtvisteligt fakta, at Hollywood er demokrater.

Hvem har støttet Clinton som USAs første kvindelige præsident? Jo, nu skal du høre:

Meryl Streep, Lady Gaga, Amy Schumer, Beyoncé, Sarah Silverman, Julianne Moore, Sarah Jessica Parker, Britney Spears, Cher, Salma Hayek, Katy Perry, Lena Dunham, Ellen DeGeneres, Chloe Grace Moretz, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson, Jessica Biel, Demi Lovato, Jennifer Lopez, Oprah Winfrey, Amal Clooney, Kim Kardashian og Eva Longoria for at nævne nogle få. Og det er bare kvinderne. George Clooney, Robert De Niro, Elton John, Jay Z, Tom Hanks, Leonardo DiCaprio, Will Ferrell, Steven Spielberg, Pharell Williams, Jesse Eisenberg, John Legend, Matt Damon, Samuel L. Jackson, Richard Gere, Bryan Cranston, 2 Chainz, Snoop Dogg, er også With Her. Og listen fortsætter. Næsten uendeligt.

Vinder: Clinton

Konklusionen kan ikke være anderledes: Hillary Clinton har den bedste squad bag sig til trods for, at Trump har Jean Claude Van Damme, Chuck Norris og Steven Seagal.


Kampplads 2: Parodier

Andet store spørgsmål, som internettet kan besvare: Hvem er blevet parodieret bedst?

En del af det at være præsidentkandidat er at diverse sketchshows kaster sig over at parodiere dig og dine tilhængere. Den klart fremmeste eksponent for det, er Saturday Night Live, der siden valgkampens start har udstillet Hillary Clinton i skikkelse af Kate McKinnon og sidenhen Donald Trump i skikkelse af Alec Baldwin. Det er disse to parodier, vores analyse vælger at tage udgangspunkt i.

Fordelen ved at bruge Saturday Night Live er, at de overordnet set i modsætning til mange andre i underholdningsbranchen forsøger at holde sig nogenlunde neutrale. Når John Oliver og Jimmy Fallon gør sig sjove på en kandidats bekostning er det enten kirkesang til koret eller harmløs sjov. SNL udstiller idiotien i begge kandidater på lige fod.

Kate McKinnons version af Hillary Clinton er eksempelvis en perfekt balance af den tilsyneladende tjekkede blækspruttekvinde og den maniske, pressede karrierepolitiker i en menneskedragt fyldt med funktionssvigt, der lurer lige under overfladen. Der er meget mere interessant materiale i den skrøbelige version, som McKinnon leverer, i forhold til Amy Poehlers version af Clinton da hun var på SNL.

Alec Baldwin som Donald Trump spiller til gengæld ikke på, hvad der gemmer sig under overfladen, men tager rettere hans groteske udtalelser, frisure, gestik og mimik et skridt op. Alec Baldwin er vanvittigt god til at skabe en helstøbt og troværdig version af Donald Trump, hvor andre SNL-skuespillere (Taran Killam og Darrell Hammond) muligvis rammer plet i ansigtsmimik, men så til gengæld kun fungerer i brudstykker. Alec Baldwin er hele pakken – og så formåede han tilmed at vække Trumps vrede.

Samtidig er Trump-støtterne også lette ofre, fordi deres demografiske sammensætning tilbyder så farverigt et karaktergalleri.

Vinder: Sanders – Det er umuligt at vælge hvilken af parodierne, der er mest spot on, så vi bliver nødt til at gå med Larry Davids helt perfekte Bernie Sanders – snotforvirret, distræt og optændt af retfærdigssans.


18cak9

Kampplads 3: Memes

Sidst, men absolut ikke mindst: Hvem er blevet udsat for de stærkeste memes?

Begge kandidater er naturligvis blevet spiddet af internettets spøgefugle, men lad os tage kvinderne først. Hillary Clintons to akilleshæle har helt klart været email-skandalen fra hendes tid som udenrigsminister og så Bill Clinton. Det er i al fald det, hun oftest er blevet bombarderet med i memesene om hende.

meme_1456793391494_32832809_ver1.0_640_480i-did-not-have-textual-relations-with-that-server-hillary-clinton-memeHillary-Clinton-Meme-1funny-political-memes-bill-clinton-2016Anti-Hillary-Clinton-Memes-3

Der er langt mere materiale på Trump, men det er ikke nødvendigvis bedre. Trumps udtalelser har været lette at skyde ned, mens hans politik har været stort set ikke-eksisterende. Og det bærer memesene derfor præg af.

#Noseflags

Says-Hes-Going-To-Destroy-Isis-Too-Scared-To-Speak-In-Chicago-Funny-Donald-Trump-Meme-PictureAmerica-Is-So-Progressive-That-8-Years-After-Electing-Their-First-Black-President-Funny-Donald-Trump-Meme-Pictureorange-is-the-new-blackbernie-2016_c_6189535Vinder: Trump – Omend memes med Clinton er væsentligt færre end dem om Trump, så rammer de hende, hvor det gør ondt: på politikken og hendes dømmekraft. Det er langt sjovere at grine af Donald Trumps små hænder, tørklæder ud af næsen og vanvittige kommentarer, men de preller fuldkommen af på hans velsmurte valgkampskampvogn. Hvis de overhovedet gør noget, så er det at styrke ham.


Exit poll

I denne lille (ubrugelige (som alle de andre)) analyse er der dødt løb mellem de to kandidater. Det er tilmed lykkedes Bernie Sanders at blive i ræset på internettet. Dermed kan vi umuligt udpege en entydig sejrsmand eller -kvinde. Men vi hepper dog stadig på Bernie Sanders.

Læs også: Father John Misty slutter sig til Trump-bashingen med sønderlemmende cover

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af