Oscar-optakt: Hvad er favoritten til ‘Bedste film’?

american-hustle-717

Søndag den 2. marts bliver verdens vigtigste filmpris uddelt. Vi indstiller barometeret på ‘nørd’ og tæller ned til uddelingen ved at sætte procenter på vinderchancerne for alle de nominerede i alle de største kategorier. Og vi lægger hårdt ud med den vigtigste kategori af dem alle: Bedste film.

Vi vurderer her vinderchancerne for hver af de ni nominerede film.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

AMERICAN HUSTLE

Vejen til Oscar
Mange Oscar-film får premiere på festivaler som Toronto, Sundance eller Cannes og fortsætter derfra med at høste priser hele vejen frem mod Oscar. Men David O. Russells svindlerkomedie fik en helt ordinær premiere, hvilket viste sig ikke at betyde det store, da timingen – med amerikansk premiere i december – var perfekt til at skabe hype op til den afgørende fase i Oscar-ræset. Og så blev den godt hjulpet af en what the fuck-udnævnelse til årets bedste film af New York Critics, før den overhovedet havde haft premiere. For kort tid siden lignede den endda favoritten til at løbe med sejren – men nu er fusen (heldigvis) gået af ballonen.

Styrke
Ligesom sidste år med ’Silver Linings Playbook’ har David O. Russell igen fået sine skuespillere nomineret i samtlige skuespillerkategorier – Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper og Jennifer Lawrence. Filmen vandt da også det amerikanske skuespillerforbunds hovedpris – SAG – hvilket er en god indikation om Oscar-chancerne, da skuespillerne udgør en betragtelig del af Akademiet. ’American Hustle’ er nomineret i hele ni kategorier, hvilket vidner om bred opbakning blandt de stemmeberettigede. Det er desuden en harmløs film, og de seneste år har stemmesystemet favoriseret film, der ikke deler vandene. Måske mange akademi-medlemmer desuden kan relatere sig til historien om svindlere og wannabes?

Svaghed
’American Hustle’ blev forbigået, da producerne og instruktørerne skulle dele deres særskilte priser ud, og pludselig mistede den noget af det momentum, den havde fået efter sejren ved Golden Globe. I sidste ende er filmen trods alt nok for letbenet og forglemmelig i betragtning af de noget mere vægtige kandidater, den er oppe imod.

Vinderchancer

10 % – ’American Hustle’ er årets frække outsider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

CAPTAIN PHILLIPS

Vejen til Oscar
Paul Greengrass’ svar på danske ’Kapringen’ har høstet kritikerroser stort set hele vejen rundt. Den har været nomineret til snart sagt alle store priser, men det er altovervejende blevet ved nomineringerne.

Styrke
Greengrass’ fortæller en medrivende amerikansk heltehistorie om en kaptajn, der får sin besætning levende ud af de onde piraters klør. Den slags historier luner patriotiske hjerter – og da Greengrass samtidig har blik for nuancerne og viser det pres, piraterne er udsat for, er filmen som skabt til det mildt venstredrejede filmmiljø. Kombinationen af sympatisk star power i Tom Hanks og helt uprøvede somaliske kræfter har desuden skabt flotte overskrifter. Den er desuden outsider i klippe- og fotografkategorierne.

Svaghed
Tom Hanks fik ikke en nominering for sin titelrolle, selvom præstationen hører til en af hans bedste nogensinde. Det beseglede ’Captain Phillips’ skæbne som en film, der bare skal være glad for at være med.

Vinderchancer
0 % – eller når der er to torsdage i en uge.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

DALLAS BUYERS CLUB

Vejen til Oscar
Filmen, hvor Matthew McConaugheys fallerede cowboy får konstateret aids og gør en altruistisk medicinsmuglerforretning ud af det, fik premiere på Toronto-festivalen og skabte øjeblikkelig hype takket være McConaugheys usædvanlige præstation. Siden har den været nomineret til et hav af bedste film-priser, men ikke taget det store hjem.

Styrke
Filmen var over ti år undervejs og blev kun til (på et minimalt budget), fordi Matthew McConaughey koblede sig på projektet. Amerikanerne elsker den slags grimme ælling-historier. I sidste ende er det dog McConaughey og Jared Letos præstationer, der har løftet filmen ind i bedste film-feltet.

Svaghed
Selvom Hollywood elsker den slags godhjertede, virkelige historier, som ’Dallas Buyers Club’ er bygget på, har de også virkelighedssans nok til at se, at filmen ikke er større end sine skuespillere.

Vinderchancer
0 % – fat chance, Dallas!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

GRAVITY

Vejen til Oscar
Det er næppe nogen overdrivelse at hævde, at Alfonso Cuaróns scifi-film er årets mest omtalte. Den blev vist på Venedig- og Toronto-festivalerne i efteråret, og straks flød internettet over med begejstrede beskrivelser af den svimlende 3D-oplevelse. Den var dog ikke de amerikanske kritikerforeningers favorit til årets film, og længe lignede den ikke en seriøs Oscar-kandidat. Nu har den fået et gevaldigt comeback med instruktørernes pris (DGA) og producernes pris (PGA). Sidstnævnte delte den dog med ’12 Years a Slave’.

Styrke
De fleste er enige om, at man ikke tidligere har set en stor 3D-film i ’Gravitys’ klasse. Cuarón kan gøre sig fortjent til den forslidte beskrivelse ”visionær”, og det fantastiske arbejde med effekterne gør, at det ikke er noget tilfælde, at en mexicansk journalist på et tidspunkt spurgte ham, hvordan det var at optage en film i rummet. Der sidder mange ”teknikere” i Oscar-akademiet – klippere, lydfolk, productiondesignere – og de vil have godt øje for en film som ’Gravity’.

Svaghed
Svaghederne nærmest hober sig op for ’Gravity’. Skuespillerne udgør den største gruppe i akademiet, og de har en tilbøjelighed til at stemme på skuespillerbårne film med stærke ensembler. Mange af dem vil nok styre uden om en effekttung film med blot to skuespillere på rollelisten. En sci-fi-film har desuden aldrig vundet Oscar. Og så tæller det ned, at mange akademimedlemmer ser filmene på dvd-screenere hjemme i deres magelige Hollywood-hjem. Uanset hvor stor fladskærmen er, vil det tage noget af luften ud af en film som ’Gravity’.

Vinderchancer
30 % – ’Gravity’ kunne, trods alt, sagtens gå hen at vinde. Men vi tror ikke, den gør det.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

HENDE

Vejen til Oscar
Kritikerne elsker Spike Jonzes krøllede sci-fi-kærlighedsdrama, der fik prisen som årets film af USA’s nationale kritikersammenslutning National Board of Review.

Styrke
Spike Jonze har lavet årets mest originale mainstream-film – og selv om man nogle gange kan få mistanke om det modsatte, kan akademi-medlemmerne godt genkende originalitet, når de ser det…

Svaghed
… meeeeen kun til en vis grad. Filmen er dybest set for krøllet og mærkelig til Oscar, og emnet – moderne teknologi – kan virke fremmedgørende på det gennemsnitlige, +50-årige Oscar-medlem. Bare spørg ’The Social Network’!

Vinderchancer:
Zero

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

NEBRASKA

Vejen til Oscar
Alexander Paynes lune, sort-hvide road-movie høstede roser på Cannes-festivalen og har siden ligget lunt i nominerings-svingene.

Styrke
Payne er et populært navn i Hollywood med sine varme, bittersøde komedier.

Svaghed
’Nebraska’ har ikke Paynes forrige film, ’The Descendants’ Clooney-star power og er i det hele taget en mindre film med smallere appel. Sort-hvid? Akademiet gider det kun, hvis det også er stumt og fransk.

Vinderchancer
Minus 10 %

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

PHILOMENA

Vejen til Oscar

Fik premiere på Venedig-festivalen, og siden har mange udøst deres kærlighed over Stephen Frears’ varme drama med Judi Dench og Steve Coogan i topform. Vandt manuskript-prisen ved den britiske BAFTA-uddeling i sidste uge.

Styrke
Der kommer flere og flere britiske filmfolk i Oscar-akademiet, og BAFTA-prisen viser med al tydelighed, at ’Philomena’ har en stor fanskare i hjemlandet. Det gør den til en stærk kandidat til Oscar’en for bedste adapterede manuskript.

Svaghed
Det er en rørende og varm, men også lille og udpræget britisk film. Det var i sig selv en mindre overraskelse, at den fik en nominering.

Vinderchancer
0 procent – faktisk så små, at vi glemte filmen i første version af denne artikel.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12 YEARS A SLAVE

Vejen til Oscar
Steve McQueens slave-film fik den helt rigtige vej ind i Awards Season: Den blev vist på festivalerne Telluride og Toronto, som er de første ideeller vinduer til at kickstarte en Oscar-kampagne. Siden har den fået en række af de mest prestigiøse kritikerpriser, den vandt Golden Globe for Bedste Drama, delte producernes pris med ’Gravity’ og vandt senest den engelske Oscar, BAFTA’en.

Styrke
’12 Years a Slave’ har det hele: En god blanding af stjerneskuespillere og upcoming-navne, en vægtig historie bygget på virkelige begivenheder og et fremragende Hans Zimmer-soundtrack. Den har vundet de rigtige priser i optakten, og så kan den skrive historie – aldrig har en film lavet af en sort instruktør vundet hovedprisen.

Svaghed
Grunden til, at ’12 Years a Slave’ ikke er en så sikker vinder, som man måske kunne have troet, er netop, at det er en barsk film, som muligvis får nogle af akademi-medlemmerne til at stå af. Godt nok har ’The Hurt Locker’ og ’No Country for Old Men’ vundet i nyere tid, men Oscar hælder stadig til pleaserne.
Desværre skal man heller ikke underkende, at den afroamerikanske minoritet stadig har det svært i Hollywood. Hollywood har aldrig rigtigt turdet behandle slaveriet fra de sortes synspunkt, og spørgsmålet er, om akademi-medlemmerne er klar til at gå all-in på en sort instruktør, der tilmed er fra England.

Vinderchancer
59,997 % – akademi-medlemmerne tager sig sammen: ’12 Years a Slave’ vinder prisen!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

THE WOLF OF WALL STREET

Vejen til Oscar
Fik premiere uden for festival-kredsløbet i december og har været nomineret til et hav af priser, men ikke vundet mange i bedste film-kategorien. Har vakt voldsomt debat – forherliger Scorsese livet som Wall Street-svindler? – men har også langsomt vundet mere og mere respekt.

Styrke
Martin Scorseses navn er garant for hype og omtale, men som bekendt er Scorsese og Oscar ikke allerbedste venner – i hvert fald er han ofte blevet skammeligt forbigået. Scorsese og Leonardo DiCaprio har campaignet hårdt for filmen den seneste tid, og det kan give filmen en forsvindende lille, minimal chance for at tage prisen.

Svaghed
’The Wolf of Wall Street’ har delt vandene. Nogle kalder den en af Scorseses bedste, andre mener, det er Scorsese på automatpilot og i forargeligt amoralske gevandter. Den slags polariserende film har det svært ved Oscar, som favoriserer konsensus.

Vinderchancer:
0,003 – miracles do happen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af