Se hvem der vinder Oscar for Bedste Kvindelige Hovedrolle

Bestleadingactress
Av, av, av en flok absolutte sværvægtere, der udgør Oscar-kategorien Bedste Kvindelige Hovedrolle i år: Meryl Streep, Judi Dench, Sandra Bullock, Cate Blanchett og Amy Adams.

To af dem er stukket fra feltet i kategorien, om hvilken fordommen lyder, at den store overvægt af mandlige Oscar-medlemmer stemmer på karakterer, der enten ligner deres mor, eller som de gerne vil knalde. Men i år kan blive anderledes!

Se vores procenter på vinderchancerne for de fem nominerede over de næste sider.

SandraBullock

SANDRA BULLOCK – ’GRAVITY’

Derfor er hun nomineret
I en forholdsvis høj alder har Bullock nået toppen af sin karriere, og hun regnes lige nu for Hollywoods mest eftertragtede skuespillerinde. Hun udstråler selvtillid og gennemslagskraft, og hendes præstation i ’Gravity’, som ikke mindst stillede store fysiske krav, fortjener utvetydig respekt.

Styrke
For mange er Bullocks præstation limen, der får ’Gravity’ til at hænge sammen, og i sidste ende er det hende mere end effekterne, som får publikum til at engagere sig så dybt i filmen. Selv de få i branchen, der ikke allerede har overgivet sig til hendes kvaliteter, må efter ’Gravity’ kaste håndklædet i ringen.

Svaghed
Bullocks uomtvistelige akilleshæl er, at hun modsat Blanchett allerede har vundet kategorien – endda for få år siden (i en klart mindre imponerende præstation i ’The Blind Side’).

Vinderchancer
10 % – hun vinder kun, hvis akademiet går i stemmeboksen med 3D-briller på.

MERYL STREEP

MERYL STREEP – ‘AUGUST: OSAGE COUNTY’

Derfor er hun nomineret
Hun er Meryl Streep.

Styrke
Ingen nyder større respekt i branchen end Meryl Streep, der med årets nominering nåede op på rekordmange 18 (ATTEN!) nomineringer. Mere behøver man vist ikke sige.

Svaghed
Streep er ikke altid lige god til at vælge film, som for alvor sætter en dagsorden. De færreste kan huske mere end en god håndfuld af de film, hun har været nomineret for, og ’August: Osage County’ vil ikke blive én af dem. Med tre Oscars i bagagen allerede – den seneste for to år siden for den forfærdelige ’Jernladyen’ – skal der noget exceptionelt til, før hun vinder igen lige foreløbigt.

Vinderchancer
0 % – dronningen overlader ballet til andre i år.

AmyAdams

AMY ADAMS  – ’AMERICAN HUSTLE’

Derfor er hun nomineret
Alle elsker Amy Adams, og efter fire birolle-nomineringer har hun nu fået sin første hovedrolle-nominering. Hun er dog kategoriens klare letvægter.

Styrke
David O. Russells film har de senere år vist sig garant for skuespil-Oscars (i flertal). Hertil kommer Adams’ sympatiske væsen, hendes sexede og tillokkende præstation og det faktum, at hun endnu har en Oscar til gode. Hun kommer til at ligne en million på den røde løber, og mange vil utvivlsomt gerne se hende på scenen.

Svaghed
Adams leverer kategoriens svageste præstation og blev til mange overraskelse nomineret på bekostning af Emma Thompson i ’Saving Mr. Banks’.

Vinderchancer
Ingen – men hun kan godt gå hen og vinde prisen for bedste kjole.

JudiDench

JUDI DENCH – ’PHILOMENA’

Derfor er hun nomineret
Akademiet lader sjældent en chance gå forbi for at nominere altid solide og sympatiske Dench, som i ’Philomena’ trods sin fremskredne alder viser nye sider af sit talent.

Styrke
Denchs figur er så sympatisk, som en filmkarakter kan blive. Ikke kun har hun fået frarøvet sit barn – hun er også i besiddelse af et nærmest disneysk guldhjerte. ’Philomena’ er desuden en ukontroversiel film,lanceret af Oscar-historiens dygtigste PR-manipulator, Harvey Weinstein. Og ligesom Blanchett har Dench også en hovedrolle-Oscar til gode på trods af fem forsøg.

Svaghed
I 1998 var Judi Dench nomineret for ’Mrs. Brown’, men tabte uretfærdigt til Helen Hunt. I år er hendes præstation dog ikke den største i feltet.

Vinderchancer
0 % – lad os håbe på en opfølger, hvor Philomena bliver stofmisbruger, og Judi Dench skal tabe sig 40 kilo til rollen. Så burde sejren være i hus.

CateBlanchett

CATE BLANCHETT – ’BLUE JASMINE’

Derfor er hun nomineret
Siden Blanchetts tour de force i ’Blue Jasmine’ så dagens lys for snart et år siden, har Oscar-eksperter og bookmakere haft hende som den store favorit. Hun er én af sin generations mest respekterede skuespillere og har til manges bestyrtelse stadig en hovedrolle-Oscar til gode. I hvert fald et par dage endnu.

Styrke
Hun er den af de nominerede, som Akademiet i højest grad ’skylder’ en Oscar. Og hun er også den i feltet, der leverer den mest mindeværdige og nuancerede præstation i rollen som neurotisk overklasseløg i frit fald. Læg hertil, at hun har gjort rent bord ved samtlige markante priser op til Oscar’en (Globe, BAFTA, SAG etc.).

Svaghed
Fordommen om Bedste Kvindelige Hovedrolle-kategorien er, at rollen enten skal være moderligt sympatisk eller én, man(d) gerne vil knalde. Blanchetts Jasmine er ingen af delene – tværtimod. Derudover er filmen som bekendt instrueret af den skandaleombruste Woody Allen, og det kan få indvirkning på tilslutningen til Blanchett.

Vinderchancer
90% – skandaler eller ej, Blanchett er i skrivende stund Oscar-nattens allerstørste favorit.

Læs også: Se vinderchancerne for ‘Jagten’ og dens konkurrenter

Læs også: Se, hvem du skal spille på i hovedkategorien Bedste Film

Læs også: Her er favoritten til Bedste Instruktør

Læs også: DiCaprio vs. McConaughey – hvem vinder Bedste Mandlige Hovedrolle?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af