On demand: Fem beviser på, at der er bid i vampyrgenren

Thirst

I torsdags havde Jim Jarmusch’ ’Only Lovers Left Alive’, mens Netflix lugter frisk blod og har lavet Robert Rodriguez’ ’From Dusk Till Dawn’ om til en serie på 10 afsnit.

Vampyrgenren har haft et dårligt ry de senere år. Men på streaming-tjenesterne kan man finde fem beviser på, at vampyrer ikke kun er for ’Twilight’-fans og andre teenagere.

Se de fem film og tv-serier, du kan sætte tænderne i lige nu, på de næste sider

Læs også: Vores anmeldelse af ’Only Lovers Left Alive’

Læs også: Vores anmeldelse af ’From Dusk Till Dawn’

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Thirst’

Sydkoreanske Chan-wook Park, der stod for den mageløse ’Oldboy’, lod vampyrgenren komme til kunstnerisk udfoldelse, da han i 2009 instruerede ’Thirst’.

En præst vælger at ofre sit liv ved at lade sig smitte med en dødelig sygdom. De medicinske forsøg slår fejl, og præstens sygdom forvandler ham til en vampyr. Han indleder en affære med kvinden Tae-ju, der tiltrækkes af hans forvandlede fysik og manglende evne til at stå imod sine blodige lyster.

Filmen var nomineret i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen og tog hjem med juryens Grand Prix. Traileren er en god forsmag på den visuelle æstetik i denne blodige art-house film, der har delt vandene og netop derfor er værd at give chancen!

Se filmen på Viaplay.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Lad den rette komme ind’

Svenske Tomas Alfredson gør vampyrfortællingen meget menneskelig i ‘Lad den rette komme ind’. Der er ingen spor af ’Twilight’ og for den sags skyld heller ingen Dracula.

Filmen foregår i en lille forstad til Stockholm og handler om det 12-årige mobbeoffer, Oskar, der en ensom og kold aften møder pigen Eli på legepladsen. På trods af sne og kulde har hun ikke meget tøj på og er heller ikke meget for at være ude i dagstimerne. De bliver gode venner og Oskar får det hurtigt nemmere med bøllerne i skolen.

Alfredsons film var én af de største overraskelser i 2008 og slår benene væk under én med sin kombination af vampyrisme, skandinavisk socialrealisme og et foruroligende twist.

Se filmen på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘True Blood’

Alan Balls HBO-serie pumper en overflod af erotik tilbage i vampyrgenren. Serien foregår i sydstatsbyen Bon Temps, hvor vampyrerne udsættes for hetz og had og må leve i skyggerne for at undgå denne særlige form for racediskrimination.

Blod-produktet ”Tru Blood” gør, at vampyrerne ikke længere behøver at terrorisere normale mennesker. Men nogle foretrækker stadig bid-for-blod princippet.

Servitricen Sookie Stackhouse bliver hurtigt involveret med vampyren Bill Compton, der prøver at fremme rettighedsbevægelsen sag. Det bliver lidt af et trekantsdrama, når Eric Northman – en vampyr af nordiske aner spillet af svenske Alexander Skarsgård – også kommer ind i billedet.

Serien starter langsomt, men tager for alvor fart i anden sæson.

Se serien på HBO Nordic.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Nosferatu’

Den første film baseret på Bram Stokers roman ’Dracula’ kommer fra den tyske ekspressionist F.W. Murnau. Stoker var ikke interesseret i en filmatisering, så Murnau ændrede Grev Dracula til Grev Orlok, og så var alt ok.

Grev Orlok ønsker at købe et afsidesliggende hus i den lille by Wisbourg, og fra sit slot i Transylvanien sender han bud efter ejedomsmæglere, der kan finde det perfekte sted. Hutter rejser derfor dertil med planer om at sælge ham huset over for sit eget. Han opdager, at der er mærkelige og mørke kræfter på spil og mistænker greven for at være vampyr – ’Nosferatu’.

Folkene i Bram Stokers lejr syntes ikke, at ændringerne var tydelige nok til, at man kunne adskille de to som selvstændige værker, og han fik rettens ord for, at alle udgaver af filmen skulle destrueres. Sagnet går, at kun én eneste kopi overlevede.

Uanset hvad er filmen et uomgængeligt hovedværk i filmhistorien, ikke mindst takket være sin innovative brug af ekspressionistisk lys og skygge. Og så er Max Schreck stadig den uhyggeligste vampyr i historien!

Se filmen på amerikansk Netflix eller i ringere kvalitet på Youtube.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Vampyr’

Danske Carl Th. Dreyer var ude med en af de første kunstneriske vampyrfilm, da han lavede den fransk-tyske film ’Vampyr’, der foregår i en lille by tæt på Paris. Filmen handler om den studerende Allan Gray, der hjemsøges af det okkulte i sine drømme. Herigennem opdager han, at den lille by styres med overnaturlige kræfter af en vampyr, der med hjælp fra byens læge udnytter de syge og svage.

Filmen fik premiere i Danmark i 1933, hvor den var stærkt imødeset. Dreyer blev af Politiken kaldt for »en sand Kunstner« og af Berlingske for »Detaillens mester«. ‘Vampyr’ blev kaldt for et bizart og eksperimenterende værk med »billeder af stor og aparte Skønhed«.

Og filmen holder da også i dag som et af de store værker fra dansk films største instruktør ved siden af Lars von Trier.

Se filmen på amerikanske Hulu eller i ringere kvalitet på Youtube.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af