’Heartless’

Alright, det måtte jo komme. En dansk ungdomsserie i tråd med internationale succeser som ’True Blood’, ’Vampire Diaries’, ’Hemlock Grove’ og ’Twilight’-franchisen.

Hvor de ældre generationer de senere år har bekendt deres kærlighed til den dommedags- og finanskrise-inspirerede zombiegenre, lever de langt mere visuelt spiselige vampyrer og sexede hekse stadig højt på teenagernes evige fascination af farlig kærlighed og forbudte lyster.

’Heartless’ har været undervejs i over to år nu, det er dansk tv’s til dato mest ambitiøse bud på en overnaturlig spændingsserie, og det er Kanal 5’s første egenproducerede dramasatsning. Og med gode kræfter som instruktør Natasha Arthy (’Fighter’, ’Forbrydelsen’, ’Se til venstre der er en svensker’) og manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig (’Broen’, ’Rejseholdet’) bag kameraet, skulle man da også mene, at der var lagt i kakkelovnen til en god gang gedigen uhygge tilsat både magi og original fantasi.

Det er desværre bare langt fra tilfældet.

Vi følger søskendeparret Sebastian (Sebastian Jessen) og Sofie (Julie Zangenberg), som på besynderlig vis lever af at suge livskraften ud af andre mennesker igennem deres munde. Hvad de skal kaldes, disse suckers, ved hverken Sebastian og Sofie eller vi seere. De nu 20-årige tvillinger blev nemlig efterladt på et børnehjem af deres mor, da de var blot få uger gamle, og siden teenageårene har de levet en rastløs nomadeeksistens præget af ensomhed og en isolation fra normale mennesker, hvilket særligt Sebastian har svært ved at udholde.

Den kønne Sofie er derimod mere hård i filten, og hun har som udgangspunkt ikke meget til overs for sin brors moralske skrupler ved at frarøve tilfældige fremmede en smule livsenergi. Problemet er bare, at hvor Sofie nogenlunde kan styre, hvor meget energi hun suger, så ender Sebastian som oftest med at slå sin ofre ihjel (staklerne bryder spontant i brand. Hvorfor? Tja.).

For at lære mere om deres fortid og familie melder Sebastian og Sofie sig ind på den eksklusive og dystre kostskole Ottmannnsgård, hvor tvillingernes mor engang var elev. På Ottmannnsgård hersker et brutalt hierarki blandt eleverne, og Sofie rager hurtigt uklar med den magtbegærlige og ubehageligt lumre præfekt Ditlev, ligesom hun også har svært ved at lade sine kvindelige klassekammeraters livsenergi i fred.

Sebastian overtaler hende imidlertid til at blive på skolen, indtil de har løst mysteriet om deres familie. Et mysterium, der viser sig at involvere skolens århundredelange historie med overnaturlige kræfter, et guldhjerte og – måske – et hævngerrigt spøgelse.

Ser man bort fra den noget åndede fortolkning af vampyrfiguren, kunne ’Heartless’ såmænd have udviklet sig til en spændende kombination af teenagedrama og klassiske gys i en flot, dansk kulisse og med fin inspiration fra både amerikanske thrillerserier og Dennis Jürgensens hjemlige bog-gys.

Kameraføringen er akkurat så flot og stemningsfuld, som vi har set det i ’Forbrydelsen’ og ’Broen’, men i modsætning til sine danske tv-fætre falder ’Heartless’ totalt til jorden på ét fatalt punkt: Hovedpersonernes skuespil er ganske enkelt så tænderskærende ringe, at det er en reel fornærmelse. Replikkerne bliver leveret enten med overdreven barnlig sarkasme eller grinagtigt sammenbidt intensitet (»Sug hende, Sebastian!!!«), så man hurtigt føler en træt ligegyldighed over for karakterernes skæbner.

Derudover synes ’Heartless’ at flirte med ’Game of Thrones’ fremstilling af incestuøse søskendeforhold, der dog her virker pinligt forceret. Mere vellykket er fremstillingen af Sofies lesbiske tendenser, der i bedre skuespillerhænder kunne have været en af ’Heartless’ fortællemæssige styrker.

I stedet er serien desværre lige så sjælløs som Sebastian og Sofies ofre efter et ordentligt sug.


Kort sagt:
»En serie med internationalt format« er den danske ungdomsserie ’Heartless’ blevet kaldt af sin moderkanal. Desværre viser det sig allerede fra første scene, at den ellers potentielt spændende historie om de vampyrlignende tvillinger Sebastian og Sofie drukner i amatøragtigt skuespil.

Tv-serie. Instruktion: Nastasha Arthy. Medvirkende: Julie Zangenberg, Sebastian Jessen, Nikolaj Kopernikus, Laura Christensen. Premiere: Første afsnit blev vist 28. april på Kanal 5 – derefter et afsnit om ugen.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af