Jalousi, joketyveri og fordrukne tweets: Louis CK’s venner og fjender

I det nye nummer af Soundvenue kan du læse et stort portræt af Louis CK, hvis geniale tv-serie ’Louie’ kører på sin fjerde sæson lige nu. Her kan du blive klogere på komikeren gennem nedslag i hans forhold til folk som Jerry Seinfeld, Dane Cook og Marc Maron.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ven: Jerry Seinfeld

Venskabet mellem Seinfeld og Louis CK blev etableret, da CK for mange år siden fungerede som opvarmning for den mere etablerede kollega. Dengang kom CK dog for skade at introducere Seinfeld med løftet om, at han var verdens bedste komiker, hvilket Seinfeld straks frabad sig, da sådanne prædikater skaber forventninger, der er umulige at indfri.

Nogle år senere løb venskabet atter ind i problemer. CK manglede finansiering til at færdiggøre en spillefilm og ringede derfor til Seinfeld i håb om, at han ville investere. Men det afviste Seinfeld så kategorisk, at CK frygtede, at relationen var definitivt ødelagt. I dag trives venskabet dog heldigvis stadig i en sådan grad, at de flittigt gæster hinandens programmer.

Robert Smigel

Ven: Robert Smigel

Da 1980’ernes store comedy-boom ebbede ud, fik også CK svært ved at skaffe jobs. Derfor satte han som mange andre komikere sin lid til at blive en del af Saturday Night Live. Det lykkedes da også for CK at få en audition, men på selve dagen blev han bedt om at optræde, før ’SNL’-folkene overhovedet var dukket op.

CK fik heldigvis en hjælpende hånd fra Jon Stewart, der sprang på scenen for at trække tiden. Men det var ikke nok, for CK blev som den eneste den aften ikke tilbudt et job. Han må dog alligevel have imponeret hovedforfatteren Jim Downey, for han anbefalede i hvert fald CK, da Robert Smigel kort efter ledte efter forfattere til det nystartede talkshow ’Late Night with Conan O’Brien’. På den vis fik CK sit første faste job, og han har siden udtalt, at Smigel reddede hans liv.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ven: John Landgraf

Louis CK er det eneste forfatter i verden, der har fuldstændig kreativ kontrol over en tv-serie, og selvom aftalen ikke findes på skrift, har hans kollegaer indstiftet begrebet en ’Louis CK-deal’. Men hvad, de færreste ved, er, at det rent faktisk var FX’ direktør John Landgraf, der i sin tid foreslog CK at kombinere to af hans idéer til serien ’Louie’.

Oprindeligt pitchede CK nemlig både en traditionel sitcom om en nyskilt singlefar og en serie bestående af kortfilm uden noget samlende koncept. Siden har Landgraf og CK haft så stor glæde af hinanden, at Landgraf har hyret CK’s produktionsselskab til at udvikle andre serier til kabelkanalen. Hvis rygterne taler sandt, bliver den næste serie fra CK’s selskab skrevet i samarbejde med Zach Galifianakis, der også skal spille hovedrollen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ven, fjende, ven: Marc Maron

Louis CK og Marc Maron startede begge ud som komikere i Boston og blev hurtigt hinandens bedste venner. Men da CK for alvor brød igennem, mens Maron stadig kæmpede med sig selv og et alvorligt stofmisbrug, kom jalousien imellem dem.

I et par år holdt den bitre Maron derfor varmen ved at brænde alle sine broer, men netop som det så sortest ud, begyndte han at interviewe andre komikere i den ærlige og selvterapeutiske podcast ’WTF’. Det gav hans karriere helt ny luft, og i 2010 gæstede CK endelig showet. Her fik de i en lang og rørende samtale talt ud om det forsømte venskab, og da programmet sluttede, lovede de hinanden at være bedre venner. Om det lykkes vides ikke, men siden har Maron i hvert fald medvirket i en episode af ’Louie’, der også tager udgangspunkt i deres årelange uvenskab.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Fjende: Dane Cook

Louis CK er i høj grad en komikernes komiker, og derfor lød der også et ramaskrig i hele branchen, da internettets jokedetektiver pludselig opdagede, at komikkens svar på Jon Bon Jovi – den storsælgende Dane Cook – havde optrådte med tre jokes, der tilsyneladende var stjålet fra et gammelt CK-show.

CK deltog aldrig selv i korstoget mod Cook, der kategorisk har afvist alle anklager om tyveri, selvom der var åbenlyse ligheder mellem hans og CK’s jokes. Hvorom alting er, lykkedes det for CK at overtale Cook til at medvirke i ’Louie’, så de i fællesskab kunne begrave konflikten. Det resulterede i en helt forrygende scene, hvor CK bliver tvunget til at ydmyge sig selv foran Cook, der med stor selvironi spiller en karikeret udgave af sig selv.

Julianne Moore

Fjende: Sarah Palin

Louis CK er ikke verdens mest aktive bruger på Twitter, men under en meget våd flyvetur eksploderede hans output pludseligt, da han følte trang til at få afløb for sit had mod Sarah Palin. Det resulterede i en række rablende tweets, der også rettede skytset mod hans fars penis og et genstridigt tastatur.

Så snart flyet landede, og branderten havde lagt sig, slettede CK imidlertid det hele igen. Vredesudbruddet nåede dog alligevel at skabe overskrifter, idet den ellers nuancerede CK normalt holder sig for god til sådanne fløjpolitiske udfald. Et bevidst fravalg, han tidligere har forklaret til den politiske hjemmeside ThinkProgress: »Jeg er smådum. Jeg sover for meget, og jeg tog en masse stoffer, da jeg var ung. Jeg er ikke ansvarsfuld nok til at have en politisk holdning«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af