John Wick

Er du til stilfulde antihelte, der går amok i en blodrus for at få hævn? Og kan du leve med en strømlinet indpakning uden de store overraskelser, så længe der er rigeligt med action, krudt og kugler?

Så kan du roligt spendere månedens biografpenge på ’John Wick’. Her nedlægger Keanu Reeves hele den russisktalende del af New Yorks underverden, alene fordi de har stjålet hans bil og dræbt hans hund. Og det er faktisk ret underholdende.

Hævn er et af de mest brugte temaer på film, et så stærkt motiv, at vi er tilbøjelige til at acceptere stort set alle handlinger, som en hovedperson begår i jagten på gengældelse. Det er åbenbart et helt fair regnestykke, at et hobetal af bad guys må lade livet for mordet på en uskyldig, når vi udlever vores indre aggressioner by proxy i biografmørket.

I Chad Stahelskis film har man dog næsten helt ondt af de russiske kriminelle. For hvor uheldigt er det lige, at man stjæler John Wicks bil og afliver hans hund, få dage efter at han har mistet sin kone. Totalt uligevægtig og frarøvet alt, hvad der giver hans liv mening, har han pludselig intet at tabe.

Og så får de kriminelle tilmed den lille ubehagelige overraskelse, at Wick ikke er hr. hvem som helst. Han har en fortid som den mest brutale lejemorder i New York, kendt under navnet The Boogeyman. Det er med andre ord virkelig den forkerte sukkermad, de har pisset på.

Men på trods af filmens lidt komiske udgangspunkt og ufravigelige trofasth over for genre og konventioner, er ’John Wick halvanden times god underholdning. Den giver os, lige hvad vi forventer af den, hverken mere eller mindre. Actionsekvenserne, det atmosfæriske univers og karaktererne er alt sammen noget, vi har set før, men alligevel udstråler filmen en energi, der gør, at den hæver sig over den gennemsnitlige actionfilm.

Keanu Reeves har aldrig været en stor karakterskuespiller, men hans karisma og stil kan ikke diskuteres, og han er så overbevisende i rollen som cool hævner, at da han advares om, at »they know you’re coming«, og hans svar blot er »it won´t matter«, så tror vi på ham. Badass!


Kort sagt:
Keanu Reeves nedlægger hele den russisktalende del af New Yorks underverden som hævn for, at de har stjålet hans bil og dræbt hans hund. Og det er faktisk ret underholdende.

Spillefim. Instruktion: Chad Stahelski . Medvirkende: Keanu Reeves, Michael Nyqvist . Spilletid: 96 min. . Premiere: 23. oktober
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af