’Nightcrawler’

En tsunami af ordgøgl har inficeret sproget med den udbredte arbejdsløshed og alt, hvad dertil hører af kurser og coaches.

»Jeg arbejder hårdt. Jeg sætter høje mål. Mit motto er, at hvis du vil vinde i lotto, skal du tjene penge til at købe en kupon«, siger den målrettede unge mand Lou Bloom til en måske kommende arbejdsgiver, og hans akavede og alt for formfuldendte fremførsel får den generiske tomhed til at lyse ud af fraserne.

Sådan er Lou i Jake Gyllenhaals nærmest udsultede skikkelse med slikket hår og lige så slikket attitude: En ekstremversion af det menneske, samfundets profitjagende handel med kvalifikationer producerer – og en fjern slægtning til Robert De Niros tikkende bombe Travis Bickle i ’Taxi Driver’.

’Nightcrawler’ er et karakterstudie forklædt som urban thriller fra mareridtssiden af drømmebyen Los Angeles. Da vi møder Lou, tjener han penge på gement tyveri i mangel på ærligt arbejde. En dag opdager han, at folk, de såkaldte nightcrawlers, filmer ved ulykkessteder og sælger båndene til seertalshungrende lokale nyhedsstationer. Lou beslutter sig for at lære metieren fra bunden. Han er metodisk, grundig og ivrig efter at forbedre sig. Og han bliver efterhånden så god, at han får foden indenfor hos en tv-producer (Rene Russo) og råd til at hyre en usikker, men modtagelig ansat (Riz Ahmed).

Filmens kritik af de sensationshungrende medier føles udtrådt, og Dan Gilroy, der mest er kendt som manuskriptforfatter til ’The Bourne Legacy’ og her debuterer som instruktør, formår ikke at gøre storbyens dystre bagside til en interessant hovedrolle i sig selv som i netop ’Taxi Driver’ eller Refns ’Drive’.

Det glemmer man dog hurtigt, fordi Jake Gyllenhaal leverer sit livs præstation, der er en ung De Niro værdig. Først langsomt forstår vi de mørke afkroge af Lous sind, og længe står det ikke klart, om han er en sørgeligt ensom skikkelse eller en fuldtonet psykopat. Som et tålmodigt rovdyr får han den tvivlsomme nightcrawler-kunst ind under huden, før han bider til. Han er en perfekt medarbejder, men et temmelig uperfekt menneske.

Spillefilm. Instruktion: Dan Gilroy . Medvirkende: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton, Riz Ahmed . Spilletid: 117 min. . Premiere: 30. oktober
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af