On demand: Gode film med musikere som skuespillere

Det går ofte galt, når musikere træder foran kameraet. Men her er en stribe seværdige film med musikere i rigtige ikke-musiker-roller, som du kan streame i weekenden.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bradford Cox i ’Dallas Buyers Club’

Deerhunter-forsanger Bradford Cox kan opleves i en mindre rolle i den anmelderroste ’Dallas Buyers Club’ fra 2013.

Man skal nok være en kender for at kunne spotte ham, men Cox optræder som ’Sunflower’ Sunny i et par scener som Jared Letos elsker. Leto er den hjertevarme trans, som indgår i et ulig samarbejde med Matthew McConaugheys cowboy Ron Woodroof om at sælge uautoriseret medicin i Texas for at hjælpe AIDS-ramte.

’Dallas Buyers Club’ kostede knap fem millioner dollars og blev et sensationelt hit, der vandt Oscars til McConaughey og Leto og var nomineret til bedste manuskript og bedste film.

Kan ses på Youbio.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Justin Timberlake i ’The Social Network’

Popkongen Justin Timberlake lod ’N Sync-krøllerne vokse ud igen til ære for David Fincher, da han til manges overraskelse blev castet til Facebook-filmen ’The Social Network’.

Timberlake optræder i rollen som Napster-grundlæggeren Sean Parker, der som teknologisk vismand er den første til at se potentialet i det daværende ’The Facebook’ og går hen og bliver en slags rådgiver for Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg).

Selvom folk, der kender den rigtige Sean Parker, har sat spørgsmålstegn ved portrættet, har Justin Timberlake modtaget en ganske velfortjent omgang ros for sin præstation. Han har da også både før og efter ’The Social Network’ vist, at han kan spille skuespil – fra sin første prominente rolle i ’Alpha Dog’ til Coen-brødrenes ’Inside Llewyn Davis’.

Kan ses på Viaplay.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Lykke Li i ’Tommy’

Den svenske sanger fik sin skuespildebut i år med Tarik Salehs drama ’Tommy’, der handler om en kvinde, Estell, som flygtede fra Stockholm med sin mand, der netop havde begået et opsigtsvækkende bankrøveri.

Nu er manden død, og Estelle vender tilbage for at få hans andel af gevinsten. Det er dog ikke denne hovedrolle, Lykke Li, indtager, men en mindre rolle som kvinden Bianca. Når hun endte i filmen, skyldtes det formentlig, at instruktør Tarik Saleh også lavede musikvideoen for ’I Follow Rivers’.

Kan lejes på Youbio.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sting i ’Dune’

David Lynch betragter ’Dune’ som karrierens største fiasko, og Sting gad oprindeligt slet ikke rigtig være med. Så er rammerne ligesom sat.

Ikke desto mindre kan The Police-forsangeren opleves som rødhåret ydrerums-pixie i David Lynch’s episke rodebutik, der er gået hen og blevet et mindre kulthit.

Sting kan ses i rollen som Feyd Rautha, der tilhører skurke-klanen Harkonnen, som har fået til opgave at lokke ærkefjende-klanen Atreides i baghold i den intergalaktiske kamp om krydderiet melange, der er det vigtigste i hele universitet.

En sjov sidebemærkning er, at hvis Alejandro Jodorowsky havde fået realiseret sin eftersigende epokegørende version af ’Dune’, så var rollen som Feyd Rautha gået til en anden britisk rocksanger: Mick Jagger.

Kan lejes på iTunes.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Tim McGraw i ’Friday Night Lights’

Enten hører country-musik og white trash-alkoholisme uløseligt sammen, eller også er Tim McGraw rent faktisk en talentfuld skuespiller.

Sangeren havde i hvert fald sin gennembrudspræstation i sportsfilmen ’Friday Nigh Lights’, der er baseret på den virkelige historie om football-holdet Permian Panthers fra Odessa, Texas, og deres kamp om statsmesterskaberne.

I filmen spiller McGraw den lokale football-hasbeen Charles Billingsley, der ’coacher’ sin søn Don med alternative træningsmetoder, når han har fået lidt for meget indenbords.

McGraws nuancerede portræt af en mand, der lader sine frustrationer over urealiserede drømme gå ud over sin søn, må siges at være en af filmens store overraskelser, og han høstede stor ros fra en enig anmelderskare.

Kan ses på HBO Nordic.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Tom Waits i ‘Down By Law’

Tom Waits og hans hæse røst kan ses og høres i Jim Jarmusch’ mesterværk ’Down By Law’ fra 1986, der handler om en yderst udramatisk fangeflugt.

Waits spiller den småkriminelle radio-dj Zack, der ryger i fængsel, da han bliver offer for et orkestreret set-up. Her bliver han cellekammerater med Jack (John Lurie) og Bob, spillet af den komiske begavelse Roberto Benigni.

Jack og Zack farer hurtigt i totterne på hinanden i den smalle celle, så Bob må agere fredsmægler. De to kamphaner falder dog hurtigt til ro, da han fortæller dem om sine planer for at stikke af fra fængslet.

Waits er ikke kun på rollelisten i denne sort-hvide perle, men også på soundtracket. Hans sange ’Jockey Full of Bourbon’ og ’Tango Till They’re Sore’ akkompagnerer nemlig rulleteksterne både i starten og til slut.

Kan ses på Hulu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mariah Carey i ’Precious’

Popstjernen har fjernet al makeuppen til en vigtig birolle i filmen ’Precious’ af Lee Daniels, der har sat Instagram-filteret på ’deprimerende’.

Mariah spiller socialarbejderen Ms. Weiss, der af og til har samtaler med hovedpersonen Precious. Da hun får indblik i Precious’ strenge livsvilkår og de systematisk voldelige og seksuelle krænkelser, hun oplever i hjemmet, må hun skride til handling for at sætte en stopper for det.

Lee Daniels satsede på uprøvede kræfter. Hovedrolleindehaveren Gabourey Sidibe havde aldrig medvirket i en film før, og komikeren Mo’Nique, der vandt en Oscar for sin rolle, havde for det meste gjort sig i komedier. Mariah Carey er heller ikke den eneste musiker i Daniels’ film, hvor også en vis Lenny Kravitz har en mindre rolle.

Kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Mos Def i ‘Be Kind Rewind’

Et helt hav af rappere er gået til filmen, men i denne guide repræsenterer Mos Def dem alle som den vel nok mest succesrige.

I Michel Gondrys skæve film arbejder Mos Def i videobiksen Be Kind Rewind, hvor hans ven Jerry, spillet af Jack Black, ved et uheld sletter alle forretningens VHS-bånd, fordi han er blevet magnetisk. Biksen er i økonomisk fare, og mens ejeren Mr. Fletcher (Danny Glover) er ude af byen, må de redde det hele.

De beslutter at genindspille filmene selv, og på fantasifuld vis remaker eller ’sweder’ de klassiske film som ’Ghostbusters’ og ’Robocop’ og bliver et kulthit i kvarteret.

Michel Gondrys film sprudler af eventyrlyst og fantasi, noget som holdet bag filmen førte videre ved at åbne en Youtube-kanal, hvor de opfordrede folk til at uploade deres egne ’swedede’ film. Prøv selv!

Kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Meat Loaf i ‘Fight Club’

»His name is Robert Paulson«.

Farsbrødet Michael Lee Aday alias Meat Loaf spiller den deprimerede og testikelforladte Bob med bitch tits i David Finchers hårdtslående ’Fight Club’.

Bob er en del af den støttegruppe, som fortælleren (Edward Norton) besøger for at få lidt indhold i sit liv. Bob betror sig til ham under møderne og begraver ham i sine svedende bryster, når han trænger til et kram efter gruppeøvelserne.

’Fight Club’ behøver selvfølgelig ikke yderligere introduktion. Se den igen og nyd Meat Loafs fine præstation.

Kan ses på Viaplay.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Screamin’ Jay Hawkins i ‘Mystery Train’

Den buldrende og bragende Screamin’ Jay Hawkins, der indspillede ’I Put a Spell on You’ i en tung whiskytåge, er en af de musikere, der figurerer i Jim Jarmusch’ vidtspændende Elvis-ode ’Mystery Train’.

Hawkins iført en knaldrød habit spiller en natportier på et luset hotel i Memphis, Tennessee, som danner rammen for tre tilsyneladende uafhængige og omskiftelige historier, der langsomt flettes sammen over en nat.

Også bluessangeren Rufus Thomas og Joe Strummer fra The Clash optræder på rollelisten, ligesom Tom Waits kan høres som radio-dj, hvilket må betyde, at Zack klarede skærene i den tidligere nævnte ’Down By Law’ og fik sit job tilbage.

Kan ses på Hulu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kris Kristofferson i ’Convoy’

Country-sangeren Kris Kristofferson er helten og sex-symbolet Martin ’Rubber Duck’ Penwald i Sam Peckinpahs trucker-roadfilm ’Convoy’, der – på usædvanlig vis – er baseret på en country-sang af samme navn.

På de ensomme landeveje i Arizona kommer ’Rubber Duck’ – Kristoffersen er sexy as hell – og en række andre truckere i fysisk karambolage med den korrupte lokale sherif. De samler sig i en konvoj med sheriffen i hælene og sætter kurs mod Mexico i en hæsblæsende jagt for at undgå en anholdelse.

Kris Kristoffersen har været med i over 100 film, så man kunne nærmest kalde skuespil for hans primære erhverv. Hans største roller, ’Convoy’ foruden, tæller en af titelrollerne i ’Pat Garret & Billy the Kid’ samt en hovedrolle i ’Heaven’s Gate’, filmen der sænkede et filmstudie.

’Convoy’ kan ses på Hulu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bonnie ’Prince’ Billy i ’Old Joy’

Will Oldham – alias Bonnie ’Prince’ Billy – og Daniel London har hovedrollerne som Kurt og Mark i indie-dronningen Kelly Reichardts anmelderroste roadmovie fra 2006.

Kurt og Mark er to gamle kammerater, der tager på en fredfyldt campingweekend i det grønne vildnis nær Portland, Oregon. Kurt er ved at blive smidt ud af sin lejlighed, mens Mark skal være far og siger ja til turen for at få et par dages pause fra sin gravide kone. Der er med andre ord nok at snakke om, og filmen er et lavmælt og intimt studie i venskab og fælles fortid.

Oldham er ikke ny i skuespilfaget. Han startede faktisk sin kunstneriske karriere som barneskuespiller og har også medvirket i Harmony Korines dogmefilm ’Julien Donkey-Boy’, spillet en gorillatræner i ’Jackass 3D’ og ageret over for Zach Galifianakis i en Kanye West-musikvideo.

Kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

David Bowie i ’Labyrinth’

Vi runder guiden af med endnu en af de mest produktive sangere på film: Den enigmatiske David Bowie.

I Jim Hensons fantasifulde ’Labyrinth’ spiller Bowie den onde goblinkonge Jareth, der tager drengen Toby som gidsel, da hans søster Sarah læser godnathistorie for ham. Jareth tager ham med til sit slot og vil gøre Toby til en goblin, hvis ikke Sarah kan gennemføre hans labyrint inden midnat.

Bowie har haft en flot karriere på film, og nogle af hans fineste roller findes i Nicolas Roegs ’The Man Who Fell To Earth’, Nagisa Ôshimas ’Merry Christmas Mr. Lawrence’ og Christopher Nolans ’The Prestige’.

’Labyrinth’ kan lejes på iTunes.

’The Man Who Fell To Earth’ kan ses på Amazon.

’The Prestige’ kan ses på Youbio.

Læs også: Stream film om krisens katastrofer

Læs også: Stream fremragende Oscar-dokumentarer

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af