Årets største skuespillergennembrud i tv-serier

Mange af tidens største filmstjerner slår først igennem på tv. Her er de nye navne, der imponerede os mest i 2014.

leftovers


1. Carrie Coon – ’The Leftovers’

Nora Durst var en af årets bedste tv-karakterer, lige dele mystisk fascinerende og humanistisk vedkommende i Carrie Coons fremragende portræt. Coon gjorde også en rigtigt god figur som Margo Dunne i David Finchers ’Kvinden der forsvandt’ og kunne således også have været med på vores liste over årets mest markante filmgennembrud, men hendes egentlige stjernestund er at finde i HBO-serien i ’The Leftovers’.

Coons karakter er en af de få, der mister både mand og børn, da den såkaldte rapture rammer, og to procent af Jordens befolkning forsvinder ud i den blå luft. Hendes magtesløshed er på samme tid genkendelig og umuligt at forstå, og Coon kommunikerer det hele med enkle midler gennem sit udtryksfulde ansigt. Der er noget både indbydende og fjendsk over hendes udstråling, og hun spiller med en større modenhed, end hendes blot 33 år egentlig berettiger. Hun kan blive en af de helt store karakterskuespillere.

6320_Fargo_105


2. Alison Tolman – ’Fargo’

Alison Tolman blev snydt, så det drev, da hun ikke vandt en Emmy for sin præstation i ’Fargo’ ved dette års uddeling. Uden at sige et ondt ord om konkurrenterne leverede ingen af dem nemlig en præstation, der var lige så flot i sin underspillethed som Tolman.

Som den gæve Molly Solverson kunne hun både opklare forbrydelser og stifte familie i løbet af seriens første 10 afsnit. Hun var en særdeles værdig arvtager til Frances McDormands lignende rolle i Coen-brødrenes filmoriginal, et snusfornuftigt menneske, der bringer jordbunden menneskelighed ind i et kulsort, ekstremt univers. Et moralsk højdepunkt, som Tolman gjorde overraskende vedkommende. I en serie befolket af skuespillere som Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Keith Carradine, Adam Goldberg og Bob Odenkirk stjal Alison Tolman billedet. Det siger ikke så lidt.

the_knick_101_23_-_96020140820010409


3. André Holland – ’The Knick’

André Holland blev kastet for ulvene i ’The Knick’. Ikke alene spillede han den forhadte sorte læge Algernon Edwards, der måtte stå model til chefen John W. Thackerys kokaindrevne vanvid.

Thackery blev også spillet af Clive Owen i sit livs rolle, og han sugede al opmærksomhed til sig i samtlige scener, han medvirkede i. Ikke desto mindre formåede Holland at blive et interessant bekendtskab, der gik fra at være en plotmæssig fire starter, som satte dramatikken i gang på Knickerbocker-hospitalet i New York, til at blive en fuldbyrdet karakter, som var en hel masse i egen ret.

’The Knick’ har ikke fået helt så meget kærlighed, som man kunne forvente af en tv-serie fra Stephen Soderbergh, men præstationerne af især Owen og Holland blev leveret med kirurgisk præcision.

tv-silicon_valley-2014_-erlich-tj_miller-tshirts-s01e01-i_know_html_tshirt_01


4. T.J. Miller – ’Silicon Valley’

Nogle vil sikkert allerede kende T.J. Miller som stand-upper og fra film som ’She’s Out of My League’, men i 2014 fik han en af den slags roller, der definerer en skuespillers karriere.

Som den karismatiske Erlich Bachman er han den udadvendte, lettere megalomane frontfigur for den mere musegrå gruppe af computerprogrammører i HBO-serien ’Silicon Valley’, der hørte til blandt årets mest fornøjelige bekendtskaber.

Sjovest i gruppen var dog suverænt Millers Bachman, hvis tro på egne evner akkurat dækkede over en grundlæggende usikkerhed, der gjorde, at han hele tiden balancerede på grænsen mellem funny guy og fuldtonet røvhul. Tv-serier har en rig tradition for den slags karakterer, og T.J. Miller har allerede skrevet sig ind i hall of fame.

transparent-ali4


5. Gaby Hoffman – ’Transparent’ og ’Girls’

Gaby Hoffman blottede sig både fysisk og psykisk på tv i 2014. Først i en birolle som Adams uligevægtige søster i ’Girls’ og siden som den seksuelt (og på alle andre måder) forvirrede Ali Pfefferman i ’Transparent’.

Det kræver på alle måder et utroligt mod at udstille sig selv og sine karakterer på den måde, Hoffman gjorde, men netop derfor var hun så umulig at glemme i begge roller. I ’Girls’ fik hun meget kød på en til at starte med lidt overfladisk irriterende rolle, og man slog sig virkelig på hendes medlem af Pfefferman-klanen, der i ’Transparent’ svingede mellem irriterende selvisk til sympatisk hjælpeløs på et splitsekund. Afsnittet, hvor hun er høj på stoffer, da hendes far springer ud som transperson for øjnene af hende, hører til blandt årets bedste.

Pedro Pascal


6. Pedro Pascal – ’Game of Thrones’

Det er noget af en bedrift at træde ind i et ’Game of Thrones’-univers (over)befolket med morderligt interessante bekendtskaber og straks blive en af de mest seværdige, komplekse og endda sympatiske karakterer.

Men det var ikke desto mindre, hvad Pedro Pascal formåede, da han gjorde sin ankomst som The Red Viper med det borgerlige navn Oberyn Martell. Han kom med en ganske bestemt mission, nemlig at hævne sin søster over for The Mountain og hele Lannister-klanen, men alligevel blev han ikke kun defineret som en hævner.

Han var et menneske med adskillige facetter, og selv om han forsvandt lige så hurtigt, som han dukkede op, vil han blive husket, når det store ’Game of Thrones’-regnskab skal gøres op. Og det er i høj grad Pedro Pascals fortjeneste.

gotham_105_italianrestaurant_7178_hires1


7. Robin Lord Taylor – ’Gotham’

Pingvinen var en af de skurke, der blev sat uden for døren i Christopher Nolans rå og realistiske ’Batman’-trilogi. Det er ikke helt uforståeligt, for han er i udgangspunktet endnu mere karikeret end Jokeren og Two-Face (det er svært ikke at tænke på Danny DeVito), hvilket kun gør det ekstra imponerende, at Robin Lord Taylor så overbevisende legemliggør ham i ’Gotham’.

Under det borgerlige navn Oswald Cobblepot gestalter han en karakter, som der på forhånd var store forventninger til. Men han formår at fortolke den gammelkendte figur, så han på en og samme tid ligger fint i forlængelse af Batman-universet og samtidig nytænker ham på glimrende vis. Et af de mest vellykkede elementer i prequel-serien, som lover godt for Robin Lord Taylors fremtid.

broad-city


8. Ilana Glazer/Abbi Jacobsen – ’Broad City’

Ofte bliver kvindeligheden betonet, når medierne skriver om kvindelige komikere – hvem er de sjovest komikere, og hvem er de sjoveste kvindelige komikere?

Men Ilana Glazer og Abbi Jacobson er to af de sjoveste mennesker på tv lige nu. Punktum. Komikerparret startede med at lave en lille webserie, som Comedy Central opdagede og satte i søen som ’rigtig’ komedieserie med Amy Poehler som producer. Her viser de en fin sans for brovtende og bramfri humor, der leger med kønsforestillingerne, men som også bare er uimodståelig sjov og ballade. De har begge glimrende timing og rammer balancen mellem narcissistisk enerverende og kikset cute.

Sæson 2 er heldigvis på vej, og det skulle undre, hvis Glazer og Jacobsen ikke bevæger sig videre til store filmroller.

abigail spencer


9. Abigail Spencer – ’Rectify’

Det kan virke mærkeligt at fremhæve Abigail Spencers rolle i ’Rectify’ som et gennembrud, da første sæson egentlig er fra sidste år, ligesom Spencer også har haft flere gode roller tidligere, blandt andet som klasselærer i ’Mad Men’.

Hun leverede dog sin hidtil bedste præstation i anden sæson af ’Rectify’, der løb over skærmen i USA i år, og som blev en endnu mere kompleks skildring af blandt andet forholdet mellem Aden Youngs hovedperson Daniel Holden og hans lige så fortabte søster Amantha, som Spencer inkarnerer.

Hun har levet sit liv i troen på, at hendes dødsdømte bror er uskyldig, men når han endelig lukkes ud af fængslet, er deres forhold sværere at håndtere, end hun havde forventet. Abigail Spencer har noget både smukt og skadet over sig, og hendes blikke, når hun betragter Daniel forsøge at gebærde sig i en verden, han ikke kender, siger mere end tusind replikker.

Den 33-årige amerikaner har haft mindre filmroller, men det må være et spørgsmål om tid, før hun får et bredere gennembrud.

Lorraine Touissant


10. Lorraine Toussaint – ’Orange Is the New Black’

Der skal ikke meget til for at forsvinde i et så stærkt ensemble som i ’Orange Is the New Black’, men alligevel formår serien at turnere den ene stærke præstation efter den anden, så de medvirkende på samme tid skiller sig ud og gør plads til hinandens styrker.

I Netflix-hittets anden sæson blev der tilført endnu en magtfaktor til det spraglede karaktergalleri, nemlig Lorraine Toussaint som Vee Parker. At kalde Toussaints præstation gennembrudsværdig er måske at stramme den, for hun er garvet i faget og har været med i film som ’Dangerous Minds’ og ’The Soloist’ og serier som ’Friday Night Lights’ og ’Ugly Betty’.

Men rollen som den brutale Vee er hendes måske mest ærefrygtindgydende hidtil, og hendes sene mainstreamgennembrud kan nu blive en realitet. I hvert fald har hun også en stor rolle i den kommende, højtprofilerede Martin Luther King-biopic ’Selma’.

Læs også: De mest markante skuespillergennembrud på film i 2014

Læs også: Her er årets bedste tv-serier: Top 10-1

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af