De mest markante skuespillergennembrud på film i 2014

Hvilke skuespillere har virkelig braget igennem på film i løbet af året? Vi udpeger 10, hvis ansigter har brændt sig fast på nethinden. Senere følger vi op med tv-gennembrud.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Jack O’Connell

Jack O’Connell er allerede godt på vej til at konsolidere sig som den næste store skuespiller for sin generation. Han har haft roller i en række film og tv-serier inden 2014, men i år leverede han en ærefrygtindgydende præstation i fængselsfilmen ’Starred Up’, og med Angelina Jolies ’Unbroken’ på trapperne vil han om lidt blive et af Hollywoods mest eftertragtede navne.

Herhjemme er han aktuel som Gary Hook i krigsfilmen ’Bag fjendens linjer’, hvor han beviser, at han trods sine kun 24 år er en alsidig spiller, der både behersker det afdæmpede og temperamentsfulde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Jenny Slate

Jenny Slate har været et kendt ansigt på tv i mange år, hvor hun qua sit arbejde på ’Saturday Night Live’ og gæsteroller i serier som ’Parks and Recreation’ og ’Bored to Death’ har vist sig som en af sin generations sjoveste kvinder.

I år brød hun så også igennem i filmmediet, nemlig med Sundance-hittet ’Obvious Child’, som viste en stærkere dramatisk klangbund, end man havde set før. Hun spiller komikeren Donna Stern, hvis uplanlagte graviditet tvinger hende til at se voksenlivet i øjnene. Gillian Robespierres film er humoristisk blevet kaldt den bedste rom-com med aborttematik i historien, men den er faktisk et både morsomt og rørende bekendtskab.

Slate banker på til de helt store filmroller, og at hun også i år lavede en opfølger til sin ubegribeligt cute stop motion-kortfilm ’Marcel the Shell with Shoes On’, gør ikke ligefrem vores begejstring mindre.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Macon Blair

’Blue Ruin’ blev vist på årets CPH PIX-festival i april, men har ikke haft ordinær dansk biografpremiere, og derfor er det nok de færreste, der (endnu) nikker genkendende til navnet Macon Blair.

Blair har gjort sig bemærket som ’Blue Ruin’-instruktør Jeremy Saulniers hofskuespiller, der udover hovedrollen i denne film har en birolle i både den forrige, ’Murder Party’, og den kommende, ’Green Room’. Der kan dog ikke gå lang tid, før andre instruktører lægger mærke til Blair, der som umage hævner i ’Blue Ruin’ inkarnerer sorg og desperation efter mordet på hans forældre, og som skaber en famlende og sært dragende skikkelse.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Rosamund Pike

Man kan argumentere for, at Rosamund Pike allerede fik sit gennembrud for mere end 10 år siden, da hun spillede over for Pierce Brosnan som James Bond i ’Die Another Day’. Siden har hun da også haft en ganske fin filmkarriere med roller i Lone Scherfigs ’An Education’ og i ’Jack Reacher’ over for Tom Cruise.

Men i 2014 rykkede hun for alvor op i skuespillernes superliga. Hun er titlens kvinde i David Finchers ’Kvinden der forsvandt’ og kan nu se frem til nomineringer – og muligvis priser – ved de kommende store prisuddelinger. Som den forsvundne Amy Dunne over for Ben Afflecks ægtemand Nick er hun mystisk og forførende, og Pike ophøjer hende virkelig fra plot device til en troværdig karakter af kød og blod.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Felicity Jones

Felicity Jones er, ligesom Rosamund Pike, en engelsk kvinde, der i nogle år har haft en fin karriere. Men nu kan hun blive the next big thing. I starten af næste år kan vi se hende herhjemme i den Golden Globe-nominerede rolle som Stephen Hawkings tidligere kone, Jane Hawking, i ’The Theory of Everything’.

Og tidligere i år har man kunnet set hende som kvinden bag en anden stor mand, Charles Dickens, i Ralph Fiennes’ anden film som instruktør, ’Den usynlige kvinde’. Jones spiller den titulære kvinde, Nelly Ternan, som var Dickens’ unge, hemmelige elsker i en årrække. Hun giver Fiennes kamp til stregen og ender med at stjæle mange af filmens scener.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Ellen Dorrit Petersen

Norske Eskil Vogts ’Blind’ var en af årets bedste film, der i store træk blev fortalt gennem sin hovedkarakter Ingrids blinde øjne. Det vidner om en særlig præstation af kvinden bag øjnene, Ellen Dorrit Petersen, at præstationen egentlig er så fysisk passiv, men at hun alligevel skaber en fængslende figur, som tager publikum med ind i sin indre fantasiverden.

Hun udstråler både frygt, følsomhed og liderlighed, så man tror på hende hele vejen, og man kan kun håbe, at hun står over for et større gennembrud. Hendes næste projekter er en norsk film og tv-serie.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Riz Ahmed

Jake Gyllenhaal stjæler stort set alt rampelyset i ’Nightcrawler’, men Riz Ahmed – der spiller den forbløffede medhjælper Rick – gjorde også en glimrende figur. I en desperat jagt på et job og en fast indkomst bliver han offer for Lou Blooms støt stigende (megalo)mani og skaber en nuanceret karakter, der spiller en central rolle for filmens moralske udforskning.

Riz Ahmed, der egentlig er rapper (kendt som Riz MC), bliver publikums indgang til Lous mere og mere ekstreme tankesæt, og han formår at give menneskelighed til en figur, som dybest set ikke er vildt sympatisk. I Ahmeds fremstilling er Ahmed mere naiv end kynisk, mere medløber end bøddel, og han bliver derfor et forankringspunkt for vores investering i historien.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Agata Trzebuchowska

At spille en ung, tilknappet nonne, der lærer om sine jødiske rødder i et sort-hvidt 1960’er-Polen, lyder som en krævende opgave for enhver skuespillerinde. At gøre det i sin filmdebut, øger udfordringen betragteligt, og derfor er den præstation, Agata Trzebuchowska (prøv lige at sige det tre gange i træk) leverer i ’Ida’, så meget desto mere imponerende.

Hun bliver af instruktør Pawel Pawlikowski placeret i et asketisk, men samtidig gennemstiliseret univers, hvis krystalklare billeder stiller krav om en knivskarp mimik og udtryksfuldhed. Den udfordring håndterer Trzebuchowska til topkarakter, og man mærker aldrig, at hun, modsat alle andre på listen, er amatør fra ende til anden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Elisabeth Moss

Elisabeth Moss blev en af tv-verdens største kvindelige stjerner takket være sine roller som Peggy Olson i ’Mad Men’ og Robin Griffin i ’Top of the Lake’, før hun for alvor vendte sig mod filmen.

I 2014 medvirkede hun dog i to af filmårets mest interessante indieproduktioner, nemlig Charlie McDowells ’The One I Love’ over for Mark Duplass og Alex Ross Perrys ’Listen Up Philip’ over for Jason Schwartzman. Med de to roller konsoliderede hun sin position som en af tidens mest konsekvente skuespillerinder, der finder gode roller i snævre film og tv-serier og (endnu) ikke lader sig forblænde Hollywoods velbetalte, endeløse blockbusters.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Domhnall Gleeson

Skuespilleren med det meget irske navn Domhnall Gleeson – søn af den geniale skuespiller Brendan Gleeson – har brugt 2014 på for alvor at bevæge sig ud af sin fars skygge. Det skete dels i ’Frank’ over for Michael Fassbender med kæmpe papmachehoved på og dels i den fortrinlige ’Calvary’ over for netop Papa Gleeson.

Begge er irske produktioner med mere eller mindre internationalt tilsnit, men de har utvivlsomt åbnet op for den yngre Gleesons muligheder. I hvert fald medvirker han i to af næste års helt store film. Han kan ses i en prominent rolle over for Jack O’Connell (se side 1) i ’Unbroken’, og så har han også scoret en rolle i ’Star Wars: The Force Awakens’.

Læs også: De mest lovende amerikanske skuespillere under 30

Læs også: Skuespillere, der står over for gennembruddet i denne Awards Season

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af